Monitoring: Surfování na protestních vlnách v Hongkongu

 22. leden 2020  Dominik Fišer  komentáře

Monitoring sleduje napjatou situaci v Hongkongu během období od 1. října 2019 do 25. listopadu 2019. Za tímto účelem bylo vybráno několik, jak hongkongských, tak zahraničních médií. Město se nachází na hranici chaosu již 6. měsícem, od kdy začaly první protesty a demonstrace proti vydávacímu zákonu, jehož pozměňovací návrh měl za cíl umožnění vydávání zločinců do ciziny, především se jedná o pevninskou Čínu. K této skutečnosti se posléze začaly nabalovat další podněty, které nepokoje dále podněcují. Monitoring si klade za cíl zmapovat pokrytí situace médii, případně porovnat intenzitu s jakou tento problém pokrývají. V první části práce popíše jednotlivá zvolená média (historie, působnost, cíle) a jejich obecný vztah a pokrytí této problematiky. V části druhé bude vybráno a zanalyzováno 20 zpráv z těchto médií. V závěru práce bude obsah zpráv shrnut a popsán možný další vývoj situace.

https://www.google.cz/search?biw=1536&bih=674&tbm=isch&sxsrf=ACYBGNSiatI-7hOF0YhK_7Z_IHWArTGefA%3A1579720146728&sa=1&ei=0p0oXq2NLNDdwQLAz5GQBw&q=hong+kong+protehttps://www.google.cz/search?biw=1536&bih=674&tbm=isch&sxsrf=ACYBGNSiatI-7hOF0YhK_7Z_IHWArTGefA%3A1579720146728&sa=1&ei=0p0oXq2NLNDdwQLAz5GQBw&q=hong+kong+prote

1. Vybraná média

Pro monitoring demonstrací v Hongkongu bylo vybráno pět médií, která tamní vývoj situace denně sledují. Mezi tato média patří CNN (Spojené státy americké), Reuters (Velká Británie), Aljazeera (Katar), South China Morning Post (Hongkong) a Hong Kong Free Press (Hongkong). Práce se zaměřuje především na hongkongská média South China Morning Post a Hong Kong Free Press, jejichž zprávy budou posléze doplněny o náhled zahraničních médií.

 

1.1. CNN

Cable News Network zkráceně CNN je zpravodajská společnost pocházející ze Spojených států. Společnost byla založena roku 1980 a postupem času sejejí působnostcelosvětově rozšířila s příchodem CNN International s jedním z několika sídel i v Hongkongu. Ve Spojených státech bývá označována jako soupeř Fox News a to zejména kvůli svému liberálnímu postoji a blízkosti k Demokratické straně. CNN jako jediné zvolené médium nepokrývá dění v Hongkongu den po dni a zaměřuje se pouze na větší protesty či výrazné události. V posledních dnech CNN jakožto americké médium silně sleduje jednání Donalda Trumpa a jeho podpis Hongkongské deklarace lidských práv, jakožto vyjádření podpory protestních hnutí, navzdory možné negativní reakci Číny. (CNN, 2019a)

 

1.2. Reuters

Reuters je zpravodajská agentura založena roku 1851 v Londýně Paulem Juliusem Reuterem, jakožto první anglická tisková agentura.Reuters se stala celosvětovou agenturou. Ve svém prohlášení uvádí, že informace, které agentura poskytuje jsou přesné, objektivní a nezávislé. Roku 2008 se Reuters stala součástí nově založené společnosti Thomson Reuters se sídlem v New Yorku. Avšak sama agentura stále sídlí v Londýně. V dnešní době se zabývá především finančním zpravodajstvím pro nemediální klienty a finanční trhy. Reuters podává oproti CNN znatelně více informací na denní bázi. Oproti CNN Reuters podávají zprávy o vývoji ekonomické situace v Hongkongu, či informuje o postoji a akcích jednotlivých světových firem jako Apple vůči situaci v Hongkongu. (Reuters, 2019a; Reuters, 2019b)

 

1.3. Al-Jazeera

Al-Jazeera je televizní stanice a nezávislá zpravodajská organizace založená roku 1996 v Kataru a dotovaná katarskou vládou. Mezi první novináře a zpravodaje Al-Jazeery patřilo mnoho bývalých pracovníků arabskojazyčného kanálu BBC, který byl ve stejném roce zrušen. V roce 2006 se z Al-Jazeery stala soukromá korporace a rozšířila své vysílání o anglický jazyk. Dnes se jedná o jednu z nejvlivnějších světových zpravodajských agentur a pokrývá dění v globálním měřítku. Je často kritizována, jak západními médii za zveřejňování teroristických videonahrávek, tak i státyStředního východu za nesoudržnost s arabským světem.Al-Jazeera se situací v Hongkongu zabývá velmi dopodrobna a poskytuje několik zpráv denně.Podávají i informace o arabském obyvatelstvu v Hongkongu, či například omluvu Správkyně Hongkongu za posprejovaný vstup a schody Kowloonské mešity uprostřed města. (Al-jazeera, 2019a)

 

1.4. South China Morning Post

Převzato z: The Chinese University of Hong Kong, Evaluation of Credibility, 2016

Převzato z: The Chinese University of Hong Kong, Public Evaluation of Credibility, 2016

 

South China Morning Post je zpravodajská agentura založená v Hongkongu roku 1903. Agentura píše pouze v anglickém jazyce, jako online deník je South China Morning Post provozován od roku 1996. Podle průzkumu The Chinese University of Hong Kong z roku 2016 týkajícího se veřejného hodnocení kredibility jednotlivých médií a zpravodajských agentur v Hongkongu se umístil South Chinese Morning Post na prvním místě s hodnocením6,54.

 

 

1.5. Hong Kong Free Press

Hong Kong Free Press je zpravodajský web v anglickém jazyce založený v roku 2015 se sídlem v Hongkongu. Webová stránka byla vytvořena nezávislými novináři jako reakce na klesající svobodu tisku v Hongkongu a jako alternativa ku South China Morning Post pro anglicky hovořící obyvatelstvo a zbytek světa. Hong Kong Free Press je zcelabezplatná a nezávislá organizace, která vznikla jako první a své doby největší projekt, zcela dotovaný skrze internetovou crowdfundingovou akci. Jako jediná z vybraných organizací nespadá pod žádnou korporaci či konglomerát a každý rok podává „Transparency Report“, kde uvádí veškeré své příjmy a výdaje. (Hong Kong Free Press, 2018) Dávají tím tedy, jakousi záruku kredibility, objektivity, neúplatnosti a imunity vůči cenzuře. (Hong Kong Free Press, 2017)

 

2. Vybrané zprávy

Zvoleno bylo 20 zpráv týkajících se demonstrací proti vydávacímu zákonu a za odstoupení Carrie Lam v Hongkongu v rozmezí 1.10. až 25.11.2019 z pěti výše jmenovaných a popsaných médií.

 

2.1. CNN

2.1.1. West is paying the price for supporting Hong Kong riots, Chinese state media says (22.10.2019)

Západ doplácí na podporování Hongkongských protestů, říkají čínská státní média.CNN jakožto západní médium se ve svých zprávách věnuje často západním zemím a dopadu, jaký by na ně mohla situace v Hongkongu mít. Jednou z takových, je i zpráva z 22. října. Ta hovoří o čínských státních médiích a jejich obviňování západního světa.Kritizují jejich podporu prodemokratických demonstrací a jejich účastníků. Konkrétně čínská média hovoří o demonstracích ve Španělsku týkající se Katalánska a nepokojích v Chile, doprovázející zvyšování cen ve veřejné dopravě. Mluvčí ministerstva zahraničí Hua Chunying obviňuje západ z pokrytectví a vytváření „dvojích standardů“. „Západní země nám ukazují, že demokracie a lidská práva jsou pouze okázalými plášti pro západní vměšování se do záležitostí Hongkongu.“ (Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China, 2019)

2.1.2. Chaos and disruption across Hong Kong as protesters fortify university campus. (14.11.2019)

Demonstranti opevnili univerzitní kampus, chaos a zmatek napříč Hongkongem.Zpráva ze 14. listopadu se věnuje jedné z nejviditelnějších událostí posledních týdnů v Hongkongu, a to zabarikádování se demonstranty v jedné z nejprestižnějších univerzit v Hongkongu, Chinese University of Hong Kong. Touto zprávou chce CNN poukázat na lidem mnohem bližší a konkrétnější dopady demonstrací a jak celá situace v Hongkongu značně ovlivňuje a ztěžuje každodenní život tamních obyvatel. Policie oznámila, že demonstranti si po domácku vyrobili luky, oštěpy a katapulty a ohrožují jimi dálnici Tolo a všechny projíždějící, nacházející se na dostřel. Dále demonstranti házejí všemožné předměty na policii, snažící se dostat do budovy univerzity. Mezi vrhanými objekty se podle policie vyskytovaly cihly, benzínové bomby, šípy a signální světlice. Ve středečních ranních hodinách byl zasažen slzným plynem vícekancléř univerzity Rocky Tuan, při pokusu přistoupit k policistům za účelem komunikace. Transparency International celou situaci okomentovalo následovně: „Výjevy, jak policiemíří na univerzitu s gumovými náboji a slzným plynem jsou znepokojující eskalací napětí, která pouze zvyšuje rizika dalších obětí.“ (CNN, 2019c)

2.1.3. Xi Jinping's message to Hong Kong: You're stuck with Carrie Lam. (5.11.2019)

Xi Jinpingova zpráva Hongkongu: Jste zaseknutí s Carrie Lam. Zpráva z 5. listopadu se zaměřuje na správkyni Hongkongu Carrie Lam. CNN v této zprávě popisuje, v jak obtížné situaci se vrchní představitelé Hongkongu vůči centrální vládě Číny nachází. A je ve zprávě celkově věnováno více prostoru představitelům Hongkongu, než centrální Číny,což může signalizovat zaujatost, tendenčnost amerických medií vůči čínskému režimu.Jedním z hlavních důvodů demonstrací se během posledních měsíců stal požadavek na odstoupení Carrie Lam z funkce. Sama Lam několikrát uvedla, že si je vědoma své odpovědnosti za měsíce krize, avšak na začátku týdne bylo čínskými státními médii zveřejněno video, na kterém si generální tajemník Komunistické strany Číny a prezident Čínské lidové republiky třese rukou s Lam a vzkazuje, že celá centrální vláda má v Lam vysokou důvěru a jsou si vědomi veškeré tvrdé práce, kterou správkyně a její tým v Hongkongu provedli a budou nadále konat. Dal tím tedy jasně najevo, že jak Carrie Lam, tak nikdo další z vrchních představitelů Hongkongu ze své funkce neodejdou. „Pokud bych měla možnost, první věc co bych udělala je, že bych odešla z funkce a všem se hluboce omluvila.“řekla Lam v uniklém soukromém rozhovoru pro Reuters. (CNN,2019d) Také je CNN ve zprávě poukazováno na nedávné průzkumy o stále rapidně klesající popularitě Carrie Lam v Hongkongu.

Převzato z: CNN, Popularity of CE and the Government, 2019

 

 

 

2.2. Reuters

2.2.1. Tens of thousands of Hong Kong protesters plead for U.S. help. (14.10.2019)

Desítky tisíců hongkongských demonstrantů žádají o pomoc z USA.Podobně jako CNN i Reuters v mnoha zprávách informují o záležitostech, majících spojitost se západními zeměmi, především USA a Velkou Británií. Zprávou ze 14. října informují o poklidném protestu konajícím se o tři dny dříve nedaleko budov centrální vlády Číny. Mnoho demonstrantů mělo obličeje zakryty maskou, jako odpor zákonu z 5. října o zákazu nošení obličejových masek. Hlavním cílem pondělní demonstrace bylo vyzvání Spojených států amerických k odsouhlasení návrhu Hongkongskédeklarace lidských práv. Načež čínská státní média reagovala obviňováním západních mocností z iniciování potíží v Hongkongu. „Kdokoli, kdo se pokusí rozdělit Čínu v jakékoli části země skončí s rozdrcenými těly a přelámanými kostmi.“ řekl Xi Jinping na schůzce ústředního výboru, podle čínských státních médií. (Reuters, 2019c)

2.2.2. Hong Kong has entered recession, official says, as protests again  erupt in flames. (28.10.2019)

Když protesty opět vyústily v plamenech, Hongkong vstoupil podle odborníků do recese.Reuters jakožto agentura zaměřená silně na finance a ekonomii, v mnoha zprávách informujeo změnách a vývoji ekonomické situace Hongkongu. Ve zprávě z 28. října konstatuje ekonomickou situaci města po téměř půl roku nepokojů. Po pěti měsících protivládních demonstrací a násilností se dle slov hongkongského ministra financí ekonomika města dostala do záporných čísel. Podle odborníků je nepravděpodobné, že by se vývoj ekonomiky měl v blízké budoucnosti nějak výrazně změnit. Nejtvrději zasaženy byly oblasti cestovního ruchu a služeb.

 

2.2.3. China accuses Britain of taking sides in Hong Kong protests. (18.11.2019)

Čína obvinila Británii z favorizování jedné ze stran v hongkongských protestech. Reuters se v této zprávě zabývají kritikou VelkéBritánie ze strany čínské centrální vlády. Podobně jako u CNN, zde může být pozorována případná zaujatost vůči čínskévládě z pohledu britského, resp. západního média.Čínský velvyslanec v Londýně Liu Xiaoming označil Velkou Británii za stát, jež nectí neutralitu a zaujímá stranu protivládních demonstrantů svou kritikou hongkongské policie a hongkongské vlády. Británie oficiálně prohlásila, že je zděšena mírou násilí ze stran jak demonstrantů, tak policie a úřadů.„Dali jsme Británii najevo náš názor na jejich nezodpovědné poznámky ohledně Hongkongu. Myslím si, že když britská vláda kritizuje hongkongskou policii a vládu, zasahují tím do čínských vnitrozemských záležitostí.“ řekl Liu Xiaoming reportérům Reuters. (Reuters, 2019e)

2.2.4. China tortured me over Hong Kong, says former British consulate employee. (20.11.2019)

Čína mě mučila kvůli Hongkongu, říká bývalý zaměstnanec britského konzulátu.Zpráva z 20. listopadu hovoří o Simonovi Chengovi, obyvateli Hongkongu, který pracoval na britském velvyslanectví. Ten v rozhovoru pro Wall Street Journal sdělil, že byl zatčen tajnou čínskou policií a po dobu patnácti dnů držen neznámo kde v zajetí. Po celou dobu byl policisty vyslýchán ohledně jeho aktivit souvisejících s prodemokratickými protesty. Během jeho vazby byl opakovaně bit, připoután řetězy a nebylo mu dovoleno spát. Podle jeho vlastních slov byl připoután ke kovovému kříži s roztaženými pažemi a nohami po dlouhé hodiny každý den. Byl policisty označen jako britský špeh a bit kovovými obušky. Cheng byl nakonec propuštěn a donucen podat vlastnoručně psanou zprávu o zradě vlasti (Číny) a vlastnoručně napsanou omluvu celé zemi. Během tohoto procesu byl údajně filmován a nucen zpívat čínskou hymnu. Při odchodu mu bylo řečeno, že pokud o jeho posledních 2 týdnech komukoli řekne, bude převezen zpátky na pevninskou Čínu. Tato zpráva úzce souvisí se zprávou předešlou, kde i kvůli tomuto incidentu čínský velvyslanec nařkl Británii z vměšování se do čínských vnitrostátních záležitostí.

 

 

2.3. Al-jazeera

2.3.1. Hong Kong pro-democracy leader 'stable' after hammer attack. (17.10.2019)

Vůdce hongkongského prodemokratického hnutí byl stabilizován po útoku kladivem. Zprávy Al-jazeery se často zaměřují detailněji na jednotlivé aktéry demonstrací, jako je tomu ve zprávě z 17. října, kde je popsán útok na jednu z prominentních postav prodemokratických protestů a lídra The Civil Human Rights Front. Jimmy Sham byl okolo osmé večerní hodiny napaden čtyřmi nebo pěti maskovanými muži s kladivy. Po útoku zůstal Sham v bezvědomí krvácet na ulici. Byla však včas přivolána pomoc a nyní se již ve stabilizovaném stavu zotavuje v nemocnici. Nebylo to poprvé, kdy byl jeden z lídrů prodemokratických hnutí napaden a jen např. Jimmy Sham byl během tří měsíců napaden již podruhé. Tento čin samotný by mohl mít potenciál vyvolat další vlnu násilí napříč Hongkongem.

 

2.3.2. Hong Kong rejects Joshua Wong bid for election. (29.10.2019)

Hongkong odmítl přijmout kandidaturu Joshuy Wonga na následující volby.Al-jazeera podává v této zprávě z 29. října informace o Joshuovi Wongovi, prodemokratickém aktivistovi, jenž podal kandidaturu do obvodních voleb. Wong byl již dříve odsouzen za spoluúčast na tzv. deštníkovém protestu z roku 2014. Jako reakci na mediální poprask způsobený zamítnutím Wongovi kandidatury (jméno však nebylo specifikováno), vydala vláda prohlášení o neplatných, špatně vyplněných kandidátních listinách. Joshua Wong byl však jediným kandidátem v jeho obvodu, jehož kandidatura byla zamítnuta.„Potvrdilo se, jak Peking manipuluje našimi volbami pomocí politické cenzury.“ napsal Wong na svůj Twitter. (Al-jazeera, 2019c) Podobně jako u zprávy minulé, incidenty jako tyto, by do budoucna mohly mít za následek další možné prohlubování „propasti“ mezi lidmi Hongkongu a jeho vládou a další pokles svobody tohoto města.

 

2.3.3. China demands Trump veto bills on Hong Kong. (21.11.2019)

Čína požaduje, aby Trump vetoval návrhy zákonů ohledně Hongkongu. Zpráva se zaměřuje na již zmiňovaný dokument, na návrh zákona v americkém kongresu, Hongkongská deklarace lidských práv. Čína požadovala po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby vetoval tento návrh zákona, neboť podle mluvčího ministerstva zahraničí Genga Shuanga tato deklarace snižuje zájem Pekingu na udržení Hongkongu, jakožto semi-autonomního území. Návrhy byly přijaty jak v senátu, tak v kongresu a přeposlány do Bílého domu.

 

2.4. South China Morning Post

2.4.1. Shooting of Hong Kong schoolboy Tsang Chi-kin ‘totally legal and appropriate’, Chinese state media says. (2.10.2019)

Střelba na hongkongského chlapce Tsanga Chi-kina naprosto legální a přiměřená. South China Morning Post vydává každý den až desítky zpráv ohledně dění v Hongkongu. Zpráva hned z kraje měsíce října se týká prvního postřeleného skutečnou ostrou municí v hongkongských protestech. Chi-kin, osmnáctiletý student střední školy, se stal prvním protestujícím odzačátku nepokojů v červnu, který byl postřelen ostrým nábojem a okamžitě převezen na jednotku intenzivní péče. Odborníci tvrdí, že šlo o nepřiměřenou akci policisty a měl se podle nich pokusit situaci uklidnit, místo vytažení zbraně s ostrými náboji. Čínská státní média vydala prohlášení hned následující den. „Život policisty byl v ohrožení a jeho reakce byla naprosto legální, legitimní a patřičná dané situaci.“ (South China Morning Post, dále jen SCMP, 2019a) Stalo se tak na den 70. výročí vlády komunistické strany v Číně a SCMP se domnívají, že jakýkoli protest ten den, byl ze strany centrální vlády chápán jako pokus o podkopání čínského režimu a proto trestán velmi tvrdě.

 

2.4.2. China accuses West of double standard over Hong Kong protests after disorder in streets of Barcelona and London. (21.10.2019)

Čína nařkla západ z tvoření tzv. „dvojích standardů“ týkajících se protestů v Hongkongu po nepokojích v ulicích Barcelony a Londýna.Zpráva 21. října pojednávající o obvinění západních států Čínou stejně jako zpráva CNNo den později. Avšak zpráva SCMP se daleko více zaměřuje na debaty vedené čínskými politiky a jejich slovní útoky na západní státy. Čína opakovaně napadá konkrétní státy a média za jejich zaměřování se na dění v Hongkongu a naproti tomu naprostou ignoraci k dění v jejich zemích. Oproti zprávě CNN hovoří zpráva SCMP mimo Španělska (Barcelony) i o Londýně, kde se sešlo na 100 000 demonstrantů proti Brexitu. O Londýně se zpráva CNN nikterak nezmiňovala.

 

2.4.3. Is Beijing ready to step in to stop Hong Kong protests? (14.11.2019)

Je Peking připraven zakročit, aby ukončil protesty v Hongkongu? Zpráva ze 14. listopadu pojednává o otázce zakročení Pekingu a násilného potlačení prodemokratických protestů v Hongkongu. Za celou dobu několikaměsíčních nepokojů státní vláda neudělala nic než, že podala oficiální varování. Den před touto zprávou vydal mluvčí centrální vlády Číny v Hongkongu prohlášení, aby Hongkong vyřešil tuto situaci jakýmikoli prostředky, které uzná za vhodné, ale že čas, který na to má, se městu krátí. Avšak analytici tvrdí, že navzdory prohlášením a napětí, Peking situaci nevnímá jako naprosto mimo kontrolu a je tak nepravděpodobné, že by v nejbližší době měl jakkoli zasahovat. Na zasedání Ústředního výboru minulý měsíc bylo navrženo několik cest pro řešení hongkongského problému. Padaly návrhy jako pevnější kontrola Hongkongu, a větší kontrola nad výběrem městských představitelů a soudců. (SCMP, 2019c)

2.4.4. Xi Jinping again backs Hong Kong police use of force in stopping unrest. (14.11.2019)

Xi Jinping opět podpořil hongkongskou policii v použití síli na zastavení nepokojů. Zpráva ještě z téhož dne, podobně jako předchozí zpráva, na téma navazuje a doplňuje o postoje generálního tajemníka Komunistické strany Číny a čínského prezidenta Xi Jinpinga. Ten znovu zdůraznil, že hongkongská policie má veškerou podporu Pekingu na použití síly k ukončení a potlačení hongkongských nepokojů. Také silně apeloval na hongkongskou jurisdikci, aby potrestala viníky a zločince. V neposlední řadě sdělil, že znovunastolení pořádku a ukončení násilí je nejvyšší vládní prioritou, a že následné zachování systému „jedna země, dva systémy“ je i nadále závazkem čínské centrální vlády.

2.4.5. After Hong Kong democracy act passes, US lawmakers still have 150 other China-related bills to deliberate. (21.11.2019)

Po schválení Hongkongské deklarace mají američtí zákonodárci stále 150 dalších návrhů zákonůzabývajících se problematikou Číny k prodiskutování.Zpráva zabývající se v posledních týdnech velice často mapovaným tématemprocesu amerického přijímaní zákonů týkajících se nepokojů v Hongkongu a Číny jako takové. V kongresu je okolo 150 dalších návrhů zákonů s účelem protiopatření vůči politikám Číny, a to jak ekonomickým, tak ideologickým. Téma „anti-čínské“ politiky je jedním z mála, na kterém se Demokraté a Republikáni v dnešním složení a ve vzájemně silném antagonistickém vztahu obou stran dokážoushodnout. Jedním z hlavních propagátorů Hongkongské deklarace potřebných k protlačení senátem byl Mitch McConnell, Trumpův nejdůležitější spojenec v senátu. Prosadit návrhy o těchto tématech, by se totiž mohlo v příštím, volebním roce, značně ztížit. McConnell také naléhal na Trumpa, aby se nebál veřejně mluvit o problému Hongkongu jako takovém.

 

2.5. Hong Kong Free Post

2.5.1. Transport lockdown as Hong Kong braces for citywide protests on China National Day. (1.10.2019)

Zastavení dopravy s přípravami na celoměstské protesty na Čínský národní den.Zpráva pojednává o čínském státním svátku, na který bylo v Hongkongu naplánováno okolo 10 demonstrací. Jedna byla dokonce oficiálně označena za ilegální a tedy zakázána. 11 stanic metra bylo na 1. října uzavřeno a mnoho policejních složek bylo rozmístěno po celém městě. Podle Reuters byly počty vojáků ve městě zvýšeny ze 3-5 tisíc (září) na 10-12 tisíc (říjen). (Hong Kong Free Press, dále jen HKFP, 2019a). Dá se tedy předpokládat, že centrální vláda, jež jednotky rozděluje, očekávala v nadcházejících týdnech, či měsících zvyšující se počty násilných akcí uvnitř Hongkongu.

2.5.2. Hong Kong police confirm purchase of tear gas canisters made in mainland China. (12.10.2019)

Hongkongská policie potvrdila nákup slzného plynu vyrobeného na pevninské Číně. V této zprávě z 12. října HKFP poukazuje na fakt, že veškeré hongkongské zásoby slzného plynu byly vypotřebovány a policie byla nucena přejít na plyn vyráběný na pevninské Číně. Podle oficiálních informací od začátku protestů v červnu policie zatkla přes 2300 osob a použila více než 3000 kanystrů slzného plynu. Toto odhalení vedlo k další           vlně nepokojů a světové organizace jako Amnesty International vyzvaly autority z celého světa, aby do Hongkongu přestaly dovážet jak smrtelné zbraně, tak ty bez smrtelných účinků.

2.5.3. Nobel Peace Prize nomination for Hong Kong is ‘foreign interference’, China claims. (18.10.2019)

Nominace Hongkongu na Nobelovu cenu míru je zahraniční vměšování se, tvrdí Čína. Ve čtvrtek 17. října byl „lid Hongkongu“ nominován na Nobelovu cenu míru poslankyní norského parlamentu za Liberální stranu Guri Melby. „Nominuji obyvatele Hongkongu, kteří každý den riskují své životy a bezpečí za svobodu slova a základní prvky demokracie, na Nobelovu cenu za mír na rok 2020. Co ti lidé dělají, má dopad mnohem dále než jen v Hongkongu, jak v celém regionu, tak napříč celým světem.“ Peking má historicky velmi napjaté vztahy s Nobelovou komisí, kvůli ceně, která byla udělena čínskému disidentovi v roce 2010. Ačkoli je Nobelova komise tělesobez jakékoli závislosti, či odpovědnosti vládě, od tohoto roku Čína zastavila veškeré zahraniční styky s Norskem a zakázala dovoz norských lososů. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí na tuto nominaci odpověděl slovy, že záležitosti týkající se Hongkongu jsou čistě čínskou vnitrostátní záležitostí a žádný jiný stát nemá právo do nich jakkoli zasahovat.

 

2.5.4. France’s Macron says he told China’s Xi ‘de-escalation through dialogue’ needed on Hong Kong. (7.11.2019)

V Hongkongu je zapotřebí uklidnění situace prostřednictvím dialogu, sdělil Macron Jinpingovi. Dialog, umírněnost a poklidné uvolnění situace. Tato slova použil francouzský prezident Macron při rozhovoru s Xi Jinpingem ohledně situace v Hongkongu. Při několika oficiálních návštěvách Pekingu vedl rozhovor na toto téma s čínským prezidentem několikrát, uvedl na tiskové konferenci na francouzské ambasádě i přes varování z Pekingu, že citlivá témata jako Hongkong by neměla být probírána. (HKFP, 2019d) Čína během posledních měsíců již mnohokrát obvinila západní státy z podporování destabilizace a dále se zhoršující situace v Hongkongu.

 

2.5.5. Academic honours should reflect a university’s values, so why has Carrie Lam still got one? (25.11.2019)

Čestné akademické tituly by měly reflektovat hodnoty dané univerzity, tak proč Carrie Lam pořád čestný titul má?Zpráva z 25. listopadu hovoří o netradiční kritice tří členů Sněmovny lordů Parlamentu Spojeného království. Odeslali dopis adresovaný jedné z kolejí Cambridge university ohledně odebrání čestného titulu hongkongské správkyni Carrie Lam. Avšak prezident této koleje odpověděl, že  k tomuto datu se kolej rozhodla nepodnikat žádné kroky vůči titulu Carrie Lam. (HKFP, 2019e) Členové Sněmovny lordů posléze podotkli, že čínští investoři vložili během posledních let okolo 200 milionů liber na rozvoj cambridžského vědeckého parku a společně s podporou Pekingu bude Cambridge otevírat ekonomickou a obchodní školu v jižní Číně. Článek implikuje potenciální odmítnutí návrhu členů Sněmovny lordů právě z ekonomických důvodů.

 

 

3. Závěr a kritická analýza

Závěrečná část je věnovaná kritické analýze. Monitoring se opíral o problematiku nepokojů a demonstrací v Hongkongu proti vydávacímu zákonu a za odstoupení Carrie Lam. Celkem bylo vybráno 20 zpráv z pěti médií ze čtyř zemí.Jmenovitě se jedná o Spojené státy americké (CNN), Velkou Británii (Reuters), Katar (Al-jazeera) a Hongkong (Hong Kong Free Press a South China Morgning Post). Nejpodrobněji o vývoji celkové situace informovala tamní média, s až několika desítkami zpráv denně. Musíme však konstatovat, že úroveň některých, okrajových, zpráv byla o poznání nižší než úroveň zpráv o událostech s relevancí pro celý Hongkong. Al-jazeera poskytla čtenářům náhled na životy muslimů ve městě a mnoho článků se zaměřovalo právě na ně, a jak jsou demonstracemi ovlivněni. Agentury Reuters a CNN se zabývaly především spojením a relevancí pro západní státy. Mnoho zpráv bylo věnováno častým slovním útokům představitelů Čínské centrální vlády na účet západu. Agentura CNN však nepodávala na rozdíl od Reuters denní zprávy a zaměřovala se pouze na ty největší a nejrelevantnější události v regionu.

Během měsíců října a listopadu zemřelo několik účastníků protestů, několik jich bylo postřeleno, byly do značné míry poničeny univerzity a vrcholné představenstvo města je stále ve svých pozicích. Počet vojáků a policistů se téměř ztrojnásobil a Hongkong byl nucen začít dovážet munici z pevninské Číny. Dále má celá situace za následek další zhoršení vztahů mezi západními státy, které hromadně prodemokratické protesty v Hongkongu podporují, a Čínou, která se opakovaně postavila za a utvrzovala hongkongskou policii v používání hrubé síly. Nejvíce pozorovatelné je ochlazení vztahů mezi Spojenými státy a Čínou, především díky schválení Hongkongské deklarace lidských práv, i přes apel centrální vlády Číny na Trumpa, aby dokument vetoval. Celkově se během zkoumaného období situace v semi-autonomním městě Hongkongu značně zhoršila. Dá se předpokládat, že pokud se Čína nerozhodne zasáhnout, či neodvolá správkyni Carrie Lam, bude se situace během příštích týdnů i nadále zhoršovat.

 

 

4. Zdroje

Zdroje jsou seřazeny za sebou tak, jak byly v práci použity.

 

-CNN, 2019a. „Protesters celebrate a victory after Trump signs Hong Kong human rights act.“Dostupné na:https://edition.cnn.com/2019/11/28/asia/hong-kong-reaction-trump-legislation-intl-hnk/index.html [cit. 29.11.2019].

-Reuters, 2019a. „Factbox: Global firms take action after China criticism over Hong Kong protests.“Dostupné na: https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests-factbox/factbox-global-firms-take-action-after-china-criticism-over-hong-kong-protests-idUSKBN1WP2EW [cit. 29.11.2019].

-Reuters, 2019b. „Investors keep their faith in Hong Kong markets despite protests.“Dostupné na:https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests-markets-analysis/investors-keep-their-faith-in-hong-kong-markets-despite-protests-idUSKBN1WH2LY [cit. 29.11.2019].

-Al-jazeera, 2019a. „Hong Kong leader apologises for police spraying mosque in unrest.“Dostupné na: https://www.aljazeera.com/news/2019/10/hong-kong-leader-apologises-police-spraying-mosque-unrest-191021052209319.html [cit. 29.11.2019].

- The Chinese University of Hong Kong. 2016. Evaluation of Credibility. Hongkong: Centre for Communication and Public Opinion Survey. Dostupné na: http://www.com.cuhk.edu.hk/ccpos/en/research/Credibility_Survey%20Results_2016_ENG.pdf [cit. 29.11.2019].

-Hong Kong Free Press, 2018. Hong Kong Free Press Annual Report 2018. Dostupné na: https://www.hongkongfp.com/hong-kong-free-press-annual-report-2018/ [cit. 29.11.2019].

- Hong Kong Free Press, 2017. Hong Kong Free Press Transparency Report 2017. Dostupné na: https://www.hongkongfp.com/hong-kong-free-press-transparency-report-2017/ [cit. 29.11.2019].

-CNN, 2019b. „West is paying the price for supporting Hong Kong riots, Chinese state media says.“ Dostupné na: https://edition.cnn.com/2019/10/21/asia/china-hong-kong-chile-spain-protests-intl-hnk/index.html [cit. 29.11.2019].

-Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China, 2019. Foreign Ministry Spokesperson Hua Chunying's Regular Press Conference on October 21, 2019. Dostupné na: https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/xwfw_665399/s2510_665401/2511_665403/t1709434.shtml [cit. 29.11.2019].

-CNN, 2019c. „Chaos and disruption across Hong Kong as protesters fortify university campus.“ Dostupné na: https://edition.cnn.com/2019/11/12/asia/hong-kong-protests-chinese-university-intl-hnk/index.html [cit. 29.11.2019].

-CNN, 2019d. „Xi Jinping's message to Hong Kong: You're stuck with Carrie Lam.“ Dostupné na: https://edition.cnn.com/2019/11/05/asia/hong-kong-carrie-lam-xi-jinping-intl-hnk/index.html?iid=ob_article_organicsidebar_expansion [cit. 29.11.2019].

-Hong Kong Public Opinion Research Institute, 2019. Popularity of CE and the Government. Hongkong: Hong Kong Public Opinion Program. Dostupné na: https://www.pori.hk/pori_release20191029_eng [cit. 29.11.2019].

-Reuters, 2019c. „Tens of thousands of Hong Kong protesters plead for U.S. help.“ Dostupné na: https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests/tens-of-thousands-of-hong-kong-protesters-plead-for-u-s-help-idUSKBN1WT039 [cit. 29.11.2019].

-Reuters, 2019d. „Hong Kong enters recession, official says, as protests again erupt in flames.“ Dostupné na: https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests/hong-kong-enters-recession-official-says-as-protests-again-erupt-in-flames-idUSKBN1X706F [cit. 29.11.2019].

-Reuters, 2019e. „China accuses Britain of taking sides in Hong Kong protests.“ Dostupné na: https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests-london-diplomacy/china-accuses-britain-of-taking-sides-in-hong-kong-protests-idUSKBN1XS1FV [cit. 29.11.2019].

-Reuters, 2019f. „China tortured me over Hong Kong, says former British consulate employee.“ Dostupné na: https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests-britain/china-tortured-me-over-hong-kong-says-former-british-consulate-employee-idUSKBN1XU0R4 [cit. 29.11.2019].

-Reuters, 2019g. „UK outraged at 'torture' of ex-Hong Kong consulate employee.“ Dostupné na: https://www.reuters.com/article/us-hongkong-protests-fco/uk-outraged-at-torture-of-ex-hong-kong-consulate-employee-idUSKBN1XU0V1 [cit. 29.11.2019].

-Al-zajeera, 2019b. „Hong Kong pro-democracy leader 'stable' after hammer attack.“ Dostupné na: https://www.aljazeera.com/news/2019/10/hong-kong-pro-democracy-leader-stable-hammer-attack-191017010918204.html [cit. 29.11.2019].

-Al-zajeera, 2019c. „Hong Kong rejects Joshua Wong bid for election.“ Dostupné na: https://www.aljazeera.com/news/2019/10/hong-kong-rejects-joshua-wong-bid-election-191029042425967.html [cit. 29.11.2019].

-Al-zajeera, 2019d. „China demands Trump veto bills on Hong Kong.“ Dostupné na: https://www.aljazeera.com/news/2019/11/china-demands-trump-veto-bills-hong-kong-191121091719598.html [cit. 29.11.2019].

-South China Morning Post, 2019a. „Shooting of Hong Kong schoolboy Tsang Chi-kin ‘totally legal and appropriate’, Chinese state media says.“ Dostupné na: https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3031229/shooting-hong-kong-schoolboy-tsang-chi-kin-totally-legal-and [cit. 29.11.2019].

-South China Morning Post, 2019b. „China accuses West of double standard over Hong Kong protests after disorder in streets of Barcelona and London.“ Dostupné na: https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3033933/china-accuses-west-double-standards-over-hong-kong-protests [cit. 29.11.2019].

-South China Morning Post, 2019c. „Is Beijing ready to step in to stop Hong Kong protests?“ Dostupné na: https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3037791/beijing-ready-step-stop-hong-kong-protests [cit. 29.11.2019].

-South China Morning Post, 2019d. „Xi Jinping again backs Hong Kong police use of force in stopping unrest.“ Dostupné na: https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3037811/xi-jinping-again-backs-hong-kong-police-use-force-stopping [cit. 29.11.2019].

-South China Morning Post, 2019e.„After Hong Kong democracy act passes, US lawmakers still have 150 other China-related bills to deliberate.“ Dostupné na: https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3038683/after-hong-kong-democracy-act-passes-us-lawmakers-still-have [cit. 29.11.2019].

-South China Morning Post, 2019f. „US senators try to fast-track Hong Kong democracy bill as violence in city rises.“ Dostupné na: https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3037826/us-senators-urge-passage-hong-kong-democracy-bill-violence-city [cit. 29.11.2019].

-Hong Kong Free Press, 2019a. „Transport lockdown as Hong Kong braces for citywide protests on China National Day.“ Dostupné na: https://www.hongkongfp.com/2019/10/01/hong-kong-braces-citywide-protests-70th-anniversary-chinas-founding/ [cit. 29.11.2019].

-Hong Kong Free Press, 2019b. „Hong Kong police confirm purchase of tear gas canisters made in mainland China.“ Dostupné na: https://www.hongkongfp.com/2019/10/12/hong-kong-police-confirm-purchase-tear-gas-canisters-made-mainland-china/ [cit. 29.11.2019].

-Hong Kong Free Press, 2019c. „Nobel Peace Prize nomination for Hong Kong is ‘foreign interference’, China claims.“ Dostupné na: https://www.hongkongfp.com/2019/10/18/china-says-nobel-peace-prize-nomination-hong-kong-interference/ [cit. 29.11.2019].

-Hong Kong Free Press, 2019d. „France’s Macron says he told China’s Xi ‘de-escalation through dialogue’ needed on Hong Kong.“ Dostupné na: https://www.hongkongfp.com/2019/11/07/frances-macron-says-told-chinas-xi-de-escalation-dialogue-needed-hong-kong/ [cit. 29.11.2019].

-Hong Kong Free Press, 2019e.„Academic honours should reflect a university’s values, so why has Carrie Lam still got one?“ Dostupné na: https://www.hongkongfp.com/2019/11/25/academic-honours-reflect-universitys-values-carrie-lam-still-got-one/ [cit. 29.11.2019].

Jak citovat tento text?

Fišer, Dominik. Monitoring: Surfování na protestních vlnách v Hongkongu [online]. E-polis.cz, 22. leden 2020. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/monitoring-surfovani-na-protestnich-vlnach-v-hongkongu.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Přidat komentář

Vložit komentář