Týden s prezidentskými kandidáty: Petr Hannig

 6. prosinec 2017  Ondřej Čížek  komentáře

\"Mým hlavním cílem je, aby se neztrácela svoboda slova. 17. Listopadu 1989 byl čas, kdy jsme získali svobodu. Svobodu slova a svobodu psát. Kdo nám určuje co je a není pravda? V současnosti čelíme snahám o omezení svobody. Když někdo vyhraje volby, tak by měl sestavovat vládu a když někdo vyhraje anketu, tak by měl být první!\" říká kandidát na prezidenta, ale také český zpěvák, skladatel, producent, hudební vydavatel, politik a několikanásobný kandidát na senátora

zdroj: wikipediezdroj: wikipedie

Jakou roli by měl mít prezident v ústavně-politickém rámci?

Prezident by měl být konzistentní ve svých názorech – pokud chce donést od premiéra 101 podpisů pro složení vlády, měl by to chtít i v jiném případě.  Prezident by měl být předvídatelný, ale zároveň by měl mít empatii, a orientaci v mnoha podstatných záležitostech. Prezident musí zároveň přinášet lidem naději, že věci vyřeší ve prospěch občanů této země

V anketě pro Forum 24 jste řekl, že prezident by měl mít pravomoc zákonodárné a ústavodárné iniciativy. Myslíte to vážně?

Já si myslím, že prezident by měl mít větší pravomoci, to nastolí stabilitu. Vezměte si třeba poloprezidentský režim ve Francii. Ten stabilitu nastolil. Macron je sice politicky jinde než já, ale dobře to drží v rukou. Poloprezidentský systém, jak se právě teď ukazuje ve Francii, není vůbec špatná věc.

Střední post-socialistická Evropa má ale jiné charakteristiky než západní Evropa.

Proč pořád rozdělovat Evropu na západní, východní, nebo jižní?! My jsme přece autentičtí Evropané! Proč by u nás nefungovalo něco, co je ve Francii? Naše republika byla historicky ostrovem demokracie v meziválečné Evropě. Naše republika je klidný srdcem v neklidné Evropě! Tak proč pořád být sebemrskačský, máme na to být malý, ale i sebevědomý stát a vědět, že dokážeme všechno.

Měl by mít prezident pravomoc vyhlašovat amnestii?

Možnost vyhlašovat amnestii by měla být zachována, protože čas od času je třeba trošku vyprázdnit věznice. Pro zachování milosti jsem také, někdy soudy sveřepě soudí podle litery zákona a duch zákona se ztrácí.

Jaká témata byste jako prezident ve společnosti nastolil za nejpodstatnější?

Už jsem to řekl. Jednoznačně svobodu slova - zachování svobody psaného a mluveného slova. To je zkrátka v současné době alfa a omega.

Jak byste jako prezident udržoval kontakt s občany? Jezdil byste často během výkonu funkce do měst a obcí po celé republice?

Víte, je potřeba znát názory nejen občanů z Prahy, ale též i regionů a z vesnic mimo ní, čili ano. Pořádal bych cesty po celé republice, ale placené výhradně z rozpočtu prezidentské kanceláře.

Koho byste si představoval jako tiskového mluvčího? Kdo by to měl ideálně být?

Měl by to být někdo vysoce profesionální, ideálně by to měla být žena. Například někdo jako Marcela Augustová z televize, nějaký takový typ. Na mluvčím především požadoval, aby projevoval mé a nikoli jeho názory.

Jak byste ohodnotil dosavadní polistopadové prezidenty jako ve škole?

Václav Havel roky 90 až 92 za 1. V roce 1999 za 5 kvůli humanitárnímu bombardování Srbska. Takže celkově 3. Václav Klaus 2- kvůli amnestii. U Miloše Zemana to je obtížné, za jeho netradiční názory 2 a za jeho vystupování 4. Celkově také 3.

Jaký je váš postoj k NATO a USA?

Myslím si, že bychom se měli více orientovat na USA, protože EU, jako by na to zapomínala. Co se týče NATO, myslím, že o členství by měl rozhodnout lid. já jsem příznivcem referend. Jsem přesvědčen, že 80% by hlasovalo pro setrvání, ale dejme prosím občanům možnost hlasovat podle jejich nejlepšího vědomí a svědomí.

A jaké máte postoje vůči Evropské unii?

Vstupovali jsme do jiné Evropské unie, než jsme nyní. EU byla fajn před Lisabonskou smlouvou a ještě lepší před Maastrichtem, ale když jsme ztratili právo veta a poté se zavedlo Euro, tak to začalo jít s Evropskou unií z kopce. Jsem proti přijetí Eura, nedovedu si představit nahradit naší krásnou českou korunu.

Jak se stavíte ke spolupráci s Ruskem a Čínou?

Z historie víme, že největší zrada přišla vždy od spojenců, ať už to byl Mnichov, nebo po válce Moskva. Právě proto se musíme orientovat jak na spojence ale tak i na nepřátele. To znamená, že jsem pro spolupráci s Evropou, s Ruskem, s Čínou, se Spojenými Státy. Musíme mít vztahy zkrátka s každým.

Vyjmenuje 3 první zahraniční cesty, které byste po zvolení prezidentem podnikl. Jsou nějaké země, které byste odmítl navštívit v rámci diplomatických cest?

Tak nejdříve na Slovensko, potom do Polska, následně Maďarska, Chorvatska, Slovinska, Bulharska. Snažil bych se získat tu pověstnou kvalifikovanou většinu, když už máme tu lisabonskou smlouvu, tak abychom mohli už konečně něco prosadit.

Kterého kandidáta (kromě sebe) byste z kandidátů volil Vy?

Já budu na rozdíl od mých kolegů odvážný a konkrétní jméno vyslovím. Volil bych Jiřího Hynka, on má podobné názory jako já a nemá přešlapy jako Miloš Zeman. Byl by polibkem smrti pro pražskou kavárnu.

Zakotvil byste celostátní referendum do ústavy?

Jednoznačně, obecné referendum v ústavě je. Čili rozpracovat na co největší úroveň. Vůle lidu je zákonem.

 

Do jaké míry se lze obávat zmanipulovatelnosti voleb?

U voleb je nutná svobodná diskuze před volbami a demokratické uspořádaní po volbách, to je zásadní zajistit.

Máte nějakou blízkou osobu, kterou si chcete vzít do prezidentského úřadu jako poradce?

Jelikož bych chtěl spojovat a ne rozdělovat, tak bych si jako poradce vzal člověka úplně jiného zaměření. Oslovil jsem jednoho velice moudrého člověka, který je v současné době ministrem a na to byste nepřišli koho. Je politicky orientován asi jako pan Fischer.

Jaký máte postoj ke krizi na Ukrajině a máte nějaké její řešení?

Já cítím s Ukrajinci. Oni mají vždy s každou revolucí novou naději, že se situace zlepší, že skončí obrovská korupce, ale ať už to byla oranžová revoluce a Timošenková, vždy byli nakonec zklamáni. Ta korupce pokračuje dál. Já přeji Ukrajině, aby se už konečně nějaká revoluce podařila.

 

Další medailonky prezidentských kandidátů již zítra na www.e-polis.cz.

Jak citovat tento text?

Čížek, Ondřej. Týden s prezidentskými kandidáty: Petr Hannig [online]. E-polis.cz, 6. prosinec 2017. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/tyden-s-prezidentskymi-kandidaty-petr-hannig.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář

Vložit komentář