Eurodebata v Plzni: Kandidáti hovořili o nezájmu o EU, jejích reformách i dvojí kvalitě potravin. Došlo i na názorové střety ohledně současné vlády

 23. květen 2019  Ondřej Čížek  komentáře

7. května se na půdě Katedry politologie a mezinárodních vztahů uskutečnila tradiční předvolební debata, tentokrát s kandidáty do nacházejících evropských voleb. Navzdory obecným tendencím spojovat tyto volby s malým zájmem ze strany veřejnosti, se setkala debata s poměrně hojnou účastí a kromě studentů z katedry zaplnila aulu v Jungmannově ulici i plzeňská veřejnost. Ta se rovněž aktivně zapojila do debat s kandidáty. Akce se zúčastnili kandidáti stran ODS, ČSSD, KSČM, Pirátů, hnutí ANO a strany KDU-ČSL. Zástupci hnutí SPD a společné kandidátky TOP 09 a hnutí STAN svoji účast nakonec odvolali.

zdroj: https://metropole.at/all-resident-eu-citizens-can-vote-for-these-austrian-candidates/zdroj: https://metropole.at/all-resident-eu-citizens-can-vote-for-these-austrian-candidates/

„Co jsou hlavní priority a s jakým výsledkem budou kandidáti spokojeni?“ touto otázkou byla zažehnuta předvolební debata, jejíž moderování se zhostil vedoucí Katedry politologie a mezinárodních vztahů Petr Jurek. Zástupci stran přitom nešetřili optimismem a v součtu jejich předpovědí by současný počet 21 europoslanců rozhodně nestačil – a to navzdory tomu, že Ivan David za hnutí SPD a Marek Ženíšek za kolaci TOP 09 a STAN své vize nesdělili.

Hlavní priority kandidátů pak korespondovaly s obecnými kampaňovými hesly jednotlivých stran a jejich dlouhodobějšími postoji vůči Evropské unii. ODS, kterou zastupovala kandidátka Radka Trylčová, akcentovala reformu unie zaměřenou na spíše volnější spolupráci jednotlivých členských států, s cílem zachování společného evropského trhu. Radek Hlaváček, který zastupoval ČSSD, pak naopak oponoval důrazem na větší spolupráci, která má podle něj vést k odstranění pomyslné železné opony ve dvojí kvalitě potravin, či rozdílných platových podmínkách napříč unií. KSČM, která jde letos do voleb pod společnou kandidátkou se stranami SDS (Strana demokratického socialismu) a KSČ (stranou de facto navazující na „státostranu“ před rokem 1989), zastupoval Andrej Bóna (ze Strany demokratického socialismu), který jako prioritu uvedl boj proti daňovým rájům a nerovnosti obyvatel v Evropské unii. Za Piráty do Plzně přijel leader kandidátky Marcel Kolaja, který jako hlavní prioritu za Pirátskou stranu uvedl boj proti suchu, ochranu životního prostředí a také nutnost zdanění nadnárodních a digitálních korporací. Ondřej Kovařík za hnutí ANO definoval jako hlavní prioritu bezpečnost. Mezi hlavní hrozby pro Evropu pak řadí terorismus, radikální islamismus a kybernetické hrozby. Také řekl, že by se Evropská unie měla vrátit ke kořenům – které podle něj hnutí ANO vidí ve spolupráci v oblasti bezpečnosti a ekonomické spolupráci. Za stranu KDU-ČSL na debatu přijal pozvání leader kandidátky Pavel Svoboda, který jako prioritu vyzdvihl spolupráci v oblasti bezpečnosti – obzvláště pak při řešení dopadů migrační krize, nebo dezinformační války. Jako prioritu strany rovněž uvedl efektivnější správu celé unie a podporu rodinných politik.

Témata debaty se posléze ubírala k všeobecnému nezájmu o účast ve volbách do Evropského parlamentu v České republice. Kandidáti do parlamentu spatřovali častou příčinu v nezodpovědném přístupu ze strany domácích politiků a neinformovanosti ze strany médií. Například Pavel Svoboda (KDU-ČSL) vidí hlavní důvod v tom, že z Evropské unie dělají tuzemští politici často „fackovacího panáka“. Ondřej Kovařík (ANO) pak spatřuje řešení na úrovni politických stran, které by do Evropského parlamentu neměly posílat lidi, kterých se chtějí zbavit, „ale naopak politiky, kteří naše zájmy dokáží obhájit.“

Horkým tématem debaty byl pochopitelně brexit, přičemž moderátor Petr Jurek se kandidátů ptal i na postoje vůči případnému referendu o vystoupení České republiky z unie. Andrej Bóna (KSČM) v debatě uvedl, že czexit pro něho není rozumná varianta, zároveň však podotkl, že mohou nastat scénáře, kdy nic lepšího než vystoupit z Evropské unie nezbude. Radek Hlaváček (ČSSD) pak vnímá czexit jako pouhou chiméru lidí, „co nabízejí levné politické body a utíkají od rozdělané práce“. Radka Trylčová (ODS) v debatě poukazovala na ekonomickou nevýhodnost vystoupení z Evropské unie – „ve Velké Británii zažívají dnes kvůli brexitu chaos, to je pro nás varování před tím podobné referendum dělat“.

Kandidáti se vyjadřovali také k často omílaným mantrám politiků o nutnosti reformy Evropské unie. Marcel Kolaja za Pirátskou stranu uvedl jako nejdůležitější krok vyšší transparentnost, včetně přijímání legislativy. Jako další reformu vyzdvihl zlepšení právní úpravy zákonodárných iniciativ pro občany Evropské unie. V otázkách reforem pak došlo rovněž k názorovému střetu mezi Andrejem Bónou a Pavlem Svobodou, ohledně otevírání a revize současných smluv na základě kterých Evropská unie funguje. Andrej Bóna (KSČM) řekl, že by tyto smlouvy chtěl otevřít a zvýšit tím pravomoci Evropského parlamentu na úkor Evropské komise, čemuž oponoval právě leader kandidátky lidovců s tvrzením, že „je toto nerealistické, smlouvy nikdo neotevře, protože již byly ratifikovány. Chce to trochu pravdivosti“, dodal Svoboda. Debata o evropských volbách se neubránila ani názorovým střetům, které vycházely z oblasti domácí politiky. Nejvíce k tomuto názorovému intermezzu paradoxně docházelo mezi kandidáty z řad vládní koalice hnutí ANO a sociální demokracie. Ondřej Kovařík totiž hovořil o vizi hnutí ANO v oblasti odpolitizování agendy současné Evropské komise, načež reagoval Radek Hlaváček poznámkou, že hnutí ANO chce „odpolitizovat“ komisi zrovna když probíhá vyšetřování ohledně čerpání dotací Andreje Babiše, eurokomisařem Oettingerem.

Debata se následně ubírala k tématům životního prostředí, či k jednomu z hlavních volebních témat pro Českou republiku – dvojí kvalitě potravin. Došlo ale i na zemědělskou a kohezní politiku nebo otázky společné bezpečnostní politiky. Právě otázka společného Evropského obranného fondu, který má rozvíjet spolupráci v oblasti financování společného obranného výzkumu, vzbuzovala určité neshody. Marcel Kolaja (Piráti) během debaty kvitoval této iniciativě: „není to alternativa k NATU, jde o to, abychom byli lépe koordinovaní a připravení v případě hrozeb. Musíme více spolupracovat při nákupu a vývoji vojenské techniky“. Radka Trylčová (ODS) naopak zdůraznila, že by Evropská unie neměla příliš zasahovat do obranné politiky: „Zůstaňme u toho, co funguje a to je NATO, to je pro nás zásadní. Jsme v jeho elitním klubu“.

Po moderované debatě se program nachýlil i k otázkám ze strany veřejnosti. Účastníky debaty zajímalo například to, kolika jazyky kandidáti hovoří, nebo jaké jsou jejich postoje vůči současné politice Turecka. Řadu diskutujících pak také zajímal obecný postoj kandidátů k otázkám toho, zda jsou občané České republiky stále v jistých ohledech „občané druhé kategorie“, zejména v souvislosti s dvojí kvalitou potravin. Pavel Svoboda uvedl, že zodpovědnost leží kromě Evropské unie zejména na tuzemských politicích: „nic nám nebrání, abychom přijali stejné standardy kvality jako Rakousko nebo Německo. Český zákazník navíc kouká spíš na cenu, než na kvalitu“. Marcel Kolaja (Piráti) pak problém vnímá odlišně, řekl že: „Dvojí kvalita spočívá v tom, že stejné firmy u nás prodávají horší výrobky než v Německu. My za to nemůžeme, nemůžeme si koupit stejnou kvalitu jako v zahraničí“. Ondřej Kovařík (ANO) zdůraznil, že české obchodní řetězce nemají přístup k jinak kvalitnímu zboží a jsou vedeny smlouvami k tomu, aby kupovali potraviny jiného složení než ty u západních sousedů.  Radek Hlaváček (ČSSD) se ohradil vůči názorům, že si za kvalitu potravin můžeme sami – „servírují nám to tu nadnárodní korporace, není to naše volba“. Upozornil také na to, že mezi Českou republikou a Německem je zásadní rozdíl v poměru mezd a cen za potraviny a jejich kvalitu, což vnímá jako nespravedlivé. Radka Trylčová ohledně dvojí kvality zdůraznila, že si za to sama Česká republika nemůže. Zároveň poukazovala na to, že se musí změnit zejména přístup k zemědělským dotacím: „musíme více podporovat malé a střední zemědělce“.  Andrej Bóna (KSČM) upozorňoval na propastný rozdíl mezi mzdami obyvatel unie a cenami potravin: „kdyby člověk mohl, tak si připlatí za potraviny, jenže dvě třetiny lidí nemají ani průměrnou mzdu, tak jim nic jiného nezbývá“, dodal Bóna.

Jak citovat tento text?

Čížek, Ondřej. Eurodebata v Plzni: Kandidáti hovořili o nezájmu o EU, jejích reformách i dvojí kvalitě potravin. Došlo i na názorové střety ohledně současné vlády [online]. E-polis.cz, 23. květen 2019. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/eurodebata-v-plzni-kandidati-hovorili-o-nezajmu-o-eu-jejich-reformach-i-dvoji-kvalite-potravin-doslo-i-na-nazorove-strety-ohledne-soucasne-vlady.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Přidat komentář

Vložit komentář