Týden s prezidentskými kandidáty: Jiří Hynek

 9. prosinec 2017  Ondřej Čížek  komentáře

\"Jsem rád, že je zájem o věci veřejné a debaty s kandidáty na prezidenta. Chci, abychom o všem rozhodovali my tady v České republice a ne v Bruselu, to je pro mě klíčové. Chci mít bezpečnou, prosperující zemi s budoucností. Nechci mít obavu o naše děti\", říká kandidát na prezidenta Jiří Hynek, který je rovněž manažer a politik za stranu Realisté, od roku 2011 také prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky.

zdroj: wikipediezdroj: wikipedie

Jakou roli by měl mít prezident v ústavně-politickém rámci?

Vidím dvě role pro prezidenta. První role vychází ze zákonů a druhá role je to, jak se prezident chová a jak je schopen ovlivňovat dění kolem sebe. Podle mě jsou ale nejdůležitější jeho povahové vlastnosti, než to jestli má nějakou ústavní roli nebo ne.

Kdybyste byl zvolen prezidentem, co byste dělal jinak než Miloš Zeman?

Rozhodně bych mnohem více komunikoval se strukturami Evropské unie. Moje první cesta by byla do Bruselu. Navštívil bych pana Junkera a sdělil mu, že není vládce, ale správce evropského domu a že prezident České republiky se nebude před Evropskou unií ohýbat. Chci li kritizovat EU, musím tam jezdit a komunikovat. Proto bych mnohem častěji navštěvoval evropské struktury v Bruselu.

Měl by mít prezident pravomoc vyhlašovat amnestii?

Já amnestii v principu odmítám, jelikož jsem viděl statistiky obou amnestií (Klausovu i Havlovu). Většina těch propuštěných byla do jednoho roka zpátky a do dvou let to byli téměř všichni. S milostí bych šetřil, ale dovedu si představit i situace, kde by se dala použít. Čili amnestie ne a milost zcela výjimečně.

Jaká témata byste jako prezident ve společnosti nastolil za nejpodstatnější?

Úroveň a kvalitu školství, fungování nevládních organizací a jejich financování a za třetí zajištění bezpečnosti naší země.

Jak byste jako prezident udržoval kontakt s občany? Jezdil byste často během výkonu funkce do měst a obcí?

Kdybych byl zvolen, udělal bych meeting jako je dnes ten tady, ale dal bych více prostoru vaším dotazům. Chtěl bych vědět, co chtějí občané.

Koho byste si představoval jako tiskového mluvčího? Kdo by to měl ideálně být?

Já zvažoval, že oslovím pana Ovčáčka a vyzvu ho, že když najde článek o Peroutkovi, tak může zůstat, jinak ať si sbalí. Ne, to byl žert. Připravil bych si takového PR zaměstnance, který by se okamžitě omluvil Peroutkovo rodinně, protože to bylo nehezké a nedůstojné.

Jak byste ohodnotil dosavadní polistopadové prezidenty jako ve škole?

Dal bych všem třem 1 za odvahu. A když bych pominul odvahu, tak Havel 2, Klaus 2 –, neklasifikuji amnestii a Miloš Zeman za 3.

Jaký je váš postoj k NATO a USA?

Celou dobu co existuje NATO, tak v žádné členské zemi nebyl konflikt, když budeme čistě pragmatici tak se členství vyplatí. Co se USA týče, je třeba vědět, že to je velmoc hájící své zájmy a musíme s tím také nakládat a dokázat si uhájit před USA své vlastní zájmy.

A jaké máte postoje vůči Evropské unii?

Evropská unie je výborný nápad, který bohužel po tom co iniciativu převzal evropský úředník, míří do pekel. Je to iniciativa snažící se udělat z Itala Němce. Pokud se nám podaří zastavit produkci hloupých směrnic a úředníků, tak bude EU v pořádku. Samozřejmě lisabonská smlouva nepřidává na naši pozici, musíme se spojit s okolními státy a odmítnout ji. Budovat suveréni státy a Evropskou unii reformovat. V EU nejsou jasná pravidla v rámci eurozóny, jediný kdo má vliv je Německo a Francie, z makroekonomického pohledu je to absolutní nesmysl, Britové nebyli hloupí a nepřijali ho. Euro je špatný projekt a proboha nesnažme se o něj.

Jak se stavíte ke spolupráci s Ruskem a Čínou?

Rusko a Čína jsou velmoci, které jsou často agresivní a my musíme s velmocemi vycházet jako rovný s rovným. Nesmíme se k nim otáčet zády, abychom nedostali kudlu do zad. Musíme vést konstruktivní dialog, který nám může pomoci v rámci vzájemné spolupráce.

Vyjmenuje 3 první zahraniční cesty, které byste po zvolení prezidentem podnikl. Jsou nějaké země, které byste odmítl navštívit v rámci diplomatických cest?

První cesta, jak už jsem řekl, by směřovala do Bruselu, ne se ohnout, ale narovnat a pak postupně za všemi sousedy. Začal bych Slovenskem. No a KLDR to je teritorium, kam bych opravdu nikdy necestoval

Kterého kandidáta (kromě sebe) byste z kandidátů volil Vy?

Moc si vážím podpory, kterou mi vyjádřil pan Hannig. Já to jméno řeknu, až k tomu nastane vhodná situace.

Zakotvil byste celostátní referendum do ústavy?

Jsem pro zavedení referenda, ale kvůli tomu není nutné měnit ústavu

Do jaké míry se lze obávat zmanipulovatelnosti voleb, například ze strany Ruska?

Mě jen teď napadlo, jestli ruští hackeři nezmanipulují volby i ve prospěch pana třeba Drahoše, nebo Hilšera.  My se pohybujeme v informačním prostoru, kde si dokáže každý svobodně poradit s nějakým ruským serverem.

Máte nějakou blízkou osobu, kterou si chcete vzít do prezidentského úřadu jako poradce?

Ano, některá jména již mám. S některými ještě jednám, ale jsem natolik opatrný, že jejich jména nevyzradím a počkám, až na to přijde správná chvíle.

Jaký máte postoj ke konfliktu na Ukrajině a vidíte zde nějaké řešení?

Anexe jakéhokoliv území je špatná, je jedno jestli to je na Ukrajině, nebo jiném konci světa, my jako Češi bychom to měli vnímat silně, když nás v tom spojenci nechali a obětovali Sudety. To považuji za nepřijatelné - Anexe je nepřijatelná. Co se proti tomu dá dělat? To by musely ty velmoci něco chtít dělat. Já mam pocit, že ty velmoci jsou na tom stejně jako v roce 1938.

 

Další medailonky již zítra na www.e-polis.cz.

Jak citovat tento text?

Čížek, Ondřej. Týden s prezidentskými kandidáty: Jiří Hynek [online]. E-polis.cz, 9. prosinec 2017. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/tyden-s-prezidentskymi-kandidaty-jiri-hynek.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář