Zhroucené státy a zhroucené hodnoty

 2. listopad 2016  Pavel P. Kopecký  komentáře

Sýrie a Irák. Dvě sousední, v podstatě rozpadlé země, které spolu souvisejí více než kdy předtím. Hlavně proto, jelikož jejich nyní již převážně formálně vymezeným územím se táhne takzvaný Islámský stát (IS).

Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com

Jakási kvalitativně vyšší forma zakořenění politicko-náboženského extremismu, co by se některými svými rysy mohla blížit také raně novověkým pokusům o přeměnu pirátských základen (pod tichou patronací určité velmoci) v samostatné pirátské republiky. Včetně toho, že jejich aktéři příležitostně agitovali vizí nastolení (staro)nového řádu, v němž člověka nestíhá nízkost a duchovní oploštěnost západního světa...

Ale proč vlastně mluvit o vzdálené minulosti. Vždyť jakési nikým nekontrolované bukanýrské území vzniklo před nedávnem ve zhrouceném státě („failed state“) Somálsko. Ležícím u poměrně úzkého hrdla klíčové námořní cesty. Naproti mimořádně nestabilnímu, nyní krvavě válčícímu Jemenu. Zkrátka a nedobře: žijeme poznovu v prostředí, kde – například díky nedomyšleným invazím velmocí – upadají ústřední vládní autority, vznikají zas bílá místa na mapách a prostor pro provázání banditismu, terorismu či nesnášenlivých politických krajností se tak široce rozevírá.

Taliban

Příkladů je celá řada. Na mediální výsluní se opět postupně probojovává houževnatý afghánský Talibán, jenž „pro změnu“ kus po kusu ukrajuje z území dosud jakž takž kontrolovaného mocí dosazenou v Kábulu. Proti ní úspěšně bojuje rovněž díky ohromné místní korupci, masovému prodeji narkotik nebo štědrým dotacím z petrodolarových království Arabského poloostrova. Tedy z prozápadních zpátečnických despocií, co na mezinárodní šachovnici bez zábran lavírují. Využívajíce toho, že Spojené státy s některými jejich spojenci mají nevyřízené účty s agresivním Íránem či velmi usilují o oslabení opět se vzmáhající Ruské federace.

Co z těch zjevně úzce propojených skutečností plyne? Blahobytnou lhostejností anebo proxykonflikty rozdmýchaná mezistátní migrace i prudké zhoršení mezinárodní bezpečnostní situace s sebou přinášejí bezpočet následných rizik. Včetně úpadku politických hodnot na starém kontinentu. Jeho nemoudrá podpora „umírněných extremistů“ a bezuzdně užívaný dvojí metr při hodnocení těchže mocenských činů (viz vnitřní poměry Turecka a Ruska) totiž podněcují negativní vnímání vlastních politických elit. Oprávněné pocity, že jimi propagované hodnoty jsou začasté jen tupými frázemi od reality odtržených byrokratů nebo průhledná zástěrka geopolitiky zkroucené pod tíhou bezskrupulózních snah nadnárodních skupin. Což je v dobách těžkých zkoušek to nejplodnější podhoubí pro skutečné zkratky v myšlení. Pravé zhroucení hodnot.

Jak citovat tento text?

P., Pavel. Zhroucené státy a zhroucené hodnoty [online]. E-polis.cz, 2. listopad 2016. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/zhroucene-staty-a-zhroucene-hodnoty.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.31 hvězdiček / Hodnoceno: 13x


Přidat komentář

Vložit komentář