Rozhovor s PhDr. Jiřinou Šiklovou, CSc. - nezávislou kandidátkou za Stranu zelených

 4. duben 2010  Martin Fedina   komentáře

Kromě všech svých dalších aktivit jste nezávislou kandidátkou za Stranu zelených, co vás vedlo ke kandidatuře za tuto stranu? To má dva důvody. Za prvé znám jejich program a myslím, že je pro tuto republiku nesmírně důležitý. Za druhé, ve Straně zelených jsou spory spíše o koncepce a ideologie, než o posty a peníze.

Rozhovor s PhDr. Jiřinou Šiklovou, CSc. - nezávislou kandidátkou za Stranu zelenýchRozhovor s PhDr. Jiřinou Šiklovou, CSc. - nezávislou kandidátkou za Stranu zelených

Kromě všech svých dalších aktivit jste nezávislou kandidátkou za Stranu zelených, co vás vedlo ke kandidatuře za tuto stranu?

To má dva důvody. Za prvé znám jejich program a myslím, že je pro tuto republiku nesmírně důležitý. Za druhé, ve Straně zelených jsou spory spíše o koncepce a ideologie, než o posty a peníze.

 

Většina voličů, kteří volili Stranu zelených v roce 2006, v předchozích volbách nevolila vůbec, nemáte obavy, že nové politické strany a jisté problémy s jednotou Strany zelených v minulosti mohou způsobit odliv těchto voličů?

Hlasy to ubere, ale určité názory se musejí říkat a opakovat i v případě, že by ta politická strana nevyhrála.

 

Již dříve jste prohlásila, že se vytratil zájem o osud věcí veřejného zájmu, v čem podle vás spočívají příčiny tohoto stavu?

Politika je rozdělena na drobné zájmy politických stran. Programy nejsou jasné vyhraněné, existuje dělení na levici a pravici, ale lidé často nevědí, co to znamená. Domnívám se, že Strana zelených má své místo, i když se lidé obávají, že se strana nedostane do sněmovny a jejich hlasy propadnou. Ale tak to není, ta strana dostane peníze již za méně procent a může pokračovat dál. Navíc, Strana zelených má nepatrné náklady na kampaň, každá strana, která má velké náklady, té bych se obávala, neboť vzniká otázka, kde tyto peníze vzaly.

 

Vidíte nějaké změny v přístupu občanů, např. zvyšující se starost o veřejný zájem v souvislosti se zesílením aktivit občanské společnosti?

Lidé jsou unavení z politiky, chtějí nové tváře, novou generaci.

 

Očekáváte pozitivní dopady od výměny generací v politice?

Já na novou generaci spoléhám. Dochází ke generační obměně a nová generace bude mít výhrady ke svým rodičům, ze kterých se stali papaláši. Dnešní politici vyrostli za dob normalizace, to se sice nepopravovalo, ale vše se dalo získat přes stranickou legitimaci, konformitu nebo přes výměnný obchod. Tato generace jedná v těchto intencích a nemůže jinak. Ale vaše generace, pokud se bude snažit, bude reagovat jinak. Tak to bylo po 2. světové válce v roce 1968 na západních univerzitách ve Francii, Německu a samozřejmě ve Spojených státech, kdy se lidé chovali úplně jinak a přinesli do politiky nové věci od lidských práv, práv menšin přes gender problematiku až po politiku korektnosti ve Spojených státech.

 

Je možné v éře, jež vidí v politice především určitou formu zábavy a spojuje si stranu s určitým vůdcem, zapůsobit argumenty, programem?

Lidé si zvykli pohlížet na politiku jako na fotbalový zápas. Nejsou schopni v záplavě informací rozlišovat programy a rozlišují podle toho, jestli se někdo usmál a tvářil se vítězoslavně. Ale to je problém na celém světě. Proto si myslím, že to není jen otázka globální krize, co se tady projevuje, ale problém demokracie jako systému.

 

Jak je to s ženami v politice? Myslíte, že žena by měla vnášet do politiky „ženská“ témata či se spíše držet idejí a programu strany.

Když žena vstoupí do politiky, tak by se měla držet politické linie, s níž souhlasí. V demokracii nelze rozlišovat podle toho jakou má barvu atd., ale podle zájmů.

 

V čem vidíte příčiny současné ekonomické krize?

Krize souvisí s tím, že žijeme na úvěr. Všichni jsme si na to zvykli a problémy musely přijít. Proto se mi líbí politika Strany zelených. Zelení říkají, že na úvěr se žít nedá, nedá se žít s tím, že se budou likvidovat zdroje, které jsou k dispozici. Je potřeba lidem vysvětlit, že zeměkoule není na jedno použití.

 

Není legitimita liberální demokracie odvozena do značné míry od ekonomického růstu? Nehrozí u dlouhotrvající krize pochybnost občanů o potřebnosti demokracie, není tedy ohrožena z tohoto směru?

Ano. To mě připadá důležité na Zelených. Ti říkají, že růst růstu není dobrý. To známe z historie, když se stavěla Babylonská věž. Tehdy však zasáhla boží síla. My marně čekáme na někoho, kdo by řekl, že růst růstu jen nesmyslný, navíc růst růstu v člověku pěstuje pocit, že je věčný kojenec, který chce konzumovat stále více lepších věcí. O sebe se neobávám, ale obávám se o tento svět. Jsem vlastenka v tom smyslu, že věřím, že člověk se má starat o svůj domov, svou vlast.

 

Čemu se věnujete, kromě politiky, v současné době?

Publikovala jsem knihu „Matky po e-mailu“, dělám sociální gerontologii, píšu další knihu a stať o překonávání traumatu z dějin, mám hodně rozepsaných věcí, vedle toho přednáším.

Profil

PhDr. Jiřina Šiklová, CSc se narodila v roce 1935 v Praze. Vystudovala historii a filosofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Podílela se na založení katedry sociologie FF UK. V roce 1969 odešla z KSČ, později podepsala Chartu. Po revoluci iniciovala vznik katedry sociální práce. Založila také Centrum a knihovnu Gender Studies, o.p.s. v Praze. V současné době přednáší na fakultě a působí v oblasti genderu. Je kandidátkou za Stranu zelených jako nezávislá v Královéhradeckém kraji.

Titulní fotografie převzata z: http://i.idnes.cz/08/102/gal/JBA267bf1_165550_3816900.jpg.

Jak citovat tento text?

Fedina, Martin. Rozhovor s PhDr. Jiřinou Šiklovou, CSc. - nezávislou kandidátkou za Stranu zelených [online]. E-polis.cz, 4. duben 2010. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/rozhovor-s-phdr-jirinou-siklovou-csc-nezavislou-kandidatkou-za-stranu-zelenych.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.14 hvězdiček / Hodnoceno: 7x


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!