Otázka Korejského poloostrova v podání anglicky píšících médií

 22. září 2010  Bc. Adam Jelínek   komentáře

Tento měsíc vám přináším výběr zajímavých informací z anglicky píšících médií. Vše se bude točit okolo Korejského poloostrova. Korejský poloostrov lze bez problémů označit za celebritu na poli sdělovacích médií. Napomáhají tomu faktory jako neustálé napětí okolo severokorejského jaderného arzenálu, specifické postavení Severní Koreje jakožto jeden z posledních ryze totalitního státu s centrálně plánovanou ekonomikou či neustálé tenze na 38. rovnoběžce.

Otázka Korejského poloostrova v podání anglicky píšících médiíOtázka Korejského poloostrova v podání anglicky píšících médií

Tento měsíc vám přináším výběr zajímavých informací z anglicky píšících médií. Vše se bude točit okolo Korejského poloostrova.

Korejský poloostrov lze bez problémů označit za celebritu na poli sdělovacích médií. Napomáhají tomu faktory jako neustálé napětí okolo severokorejského jaderného arzenálu, specifické postavení Severní Koreje jakožto jeden z posledních ryze totalitního státu s centrálně plánovanou ekonomikou či neustálé tenze na 38. rovnoběžce. [1]

Svůj přehled začnu informací, která se objevila v CNN. Zástupci z obou zemí korejského poloostrova spolu vyjednali, že v říjnu tohoto roku proběhne shledání rodin, které rozdělila korejská válka. Obě strany se zatím dohodly pouze na datu shledání (mezi 21. a 27. říjnem), další podrobnosti zatím nejsou známé. Minulý rok se akce podobného charakteru chtělo zúčastnit okolo 10000 Korejců, ale pouze 200 z nich mělo to štěstí a shledání jim bylo umožněno. Mezi severem a jihem panuje ostré informační embargo, a proto nefunguje žádná poštovní, telefonní nebo e-mailová výměna informací. Toto shledání je tedy vzácným okamžikem, kdy se běžní občané obou zemí mohou setkat se svými bližními na druhé straně hranice. [2]

CNN také píše o výpravě Stephena Boswortha, prvního muže Bílého domu, pro otázku Severní Koreje. Bosworth dorazil 13. září do Soulu, aby prodiskutoval znovuobnovení jednání ohledně jaderného programu Severní Koreje. Tohoto jednání by se mělo účastnit 6 států (Čína, USA, Severní a Jižní Korea, Japonsko a Rusko). Jeho cílem v Soulu je sladit požadavky USA s požadavky Jižní Koreje. Bosworth bude dále pokračovat do Číny a do Japonska.[3]

V New York Times se píše o návrhu, který překvapivě přišel ze Severokorejské strany. Od potopení Jihokorejské válečné lodi před několika měsíci, jež byla pravděpodobně potopena torpédem vypáleným ze severokorejské ponorky, byly již tak napjaté vztahy mezi severem a jihem pod bodem mrazu. Severní Korea ovšem nyní přišla s návrhem zahájit jednání ohledně sporných vod, ve kterých docházelo k občasným potyčkám mezi oběma státy. Jižní Korea toto gesto uvítala nabídnutím humanitární pomoci Severní Koreji, kterou v nedávné době zasáhly silné záplavy.[4]

Simon Tisdall z Guardianu píše o otázce nástupnictví v Severní Koreji. Příští týden proběhne v Severní Koreji největší politické shromáždění za poslední tři dekády. Mnoho analytiků predikuje, že toto shromáždění využije současný vůdce severu Kim Čong-il k představení svého nejmladšího syna Kim Čong-una jakožto svého následovníka. Součástí shromáždění budou i „volby“ nejvyšších představitelů komunistické strany Severní Koreje. Dle Tisdalla je velmi pravděpodobné, že Kimův syn získá v nadcházejících volbách prominentní vojenskou nebo civilní roli. Důvody, které vedou Kim Čong-ila k přenesení vůdcovství, mohou být všelijaké. Spekuluje se o zdravotních problémech současného vůdce, spojených s jeho vysokým věkem. Podle Tisdalla by mohl vůdce předat pomyslné žezlo vedení státu okolo roku 2012. Před předáním bude ovšem nezbytné stabilizovat jak ekonomickou situaci uvnitř země, tak vztahy s hlavním spojencem Čínou, ale i s jižní Koreou. Proto ústupky v podobě návrhu jednání o sporných vodách a umožnění shledání korejských rodin (viz předcházející odstavce). [5],[6]

Jak již jsem zmínil na začátku mého příspěvku, Korejský poloostrov je jakousi mediální celebritou. Důvodů je mnoho, ale všechny dohromady vytvářejí z této oblasti světa místo plné napětí a strachu. Otázek je hodně, a jejich řešení není snadné. Vyberu jednu: Bude nástupce Kim Čong-ila pokračovat v zavedeném totalitním zřízení, nebo se vydá postupnou cestou uvolňování?

Zdroje:

 

Zajímavé a doplňující články:

Odpovědná redaktorka: Selma Hamdi

Tento článek neprošel jazykovou korekturou.

Titulní obrázek převzat z: http://www.afriscoop.net/journal/IMG/arton793.jpg


[1]   Silně střežená hraniční linie mezi severní a jižní Koreou, pozn. autora.

[2] CNN Wire Start: (2010). Koreas agree on October family reunion, location still undecided. CNN 17.9.2010. Dostupné na: http://edition.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/09/17/nkorea.skorea.family.reunions/index.html?iref=allsearch, 22.9.2010.

[3] CNN Wire Start: (2010). U.S. envoy arrives in South Korea. CNN 12.9.2010. Dostupné na: http://edition.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/09/12/north.korea.us.envoy/index.html, 22.9.2010.

[4] Choe Sang-Hun: (2010). North Korea Proposes Discussing Border Issues. NY Times 16.9.2010. Dostupné na: http://www.nytimes.com/2010/09/17/world/asia/17korea.html?_r=1&scp=5&sq=korea&st=cse, 22.9.2010.

[5] Tisdall, Simon: (2010). Kim Jong-il’s year of living dangerously. Guardian – Simon Tisdall’s world briefing 21.9.2010. Dostupné na: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/sep/21/north-korea-elections-kim-jong-il, 22.9.2010.

[6] Branigan, Tania: (2010). North Korea to hold historic leadership conference next week. Guardian 21.9.2010. Dostupné na: http://www.guardian.co.uk/world/2010/sep/21/north-korea-leadership-workers-party, 22.9.2010.

Jak citovat tento text?

Jelínek, Adam. Otázka Korejského poloostrova v podání anglicky píšících médií [online]. E-polis.cz, 22. září 2010. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/otazka-korejskeho-poloostrova-v-podani-anglicky-pisicich-medii.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!