Olympijská pochodeň na střeše světa

 12. květen 2008  Mgr. Ivana Gášková   komentáře

Zapnutá televizní obrazovka v každé kanceláři, ale i v malých soukromých obchůdcích a provozovnách. Konsternovaní lidé, kteří během sledování programu občas cosi vzrušeně vykřiknou, jiní zase postávají na ulicích a euforicky gestikulují. Tak vypadal v Pekingu den, kdy horolezci (tak trochu neočekávaně) vynesli pochodeň s olympijským ohněm na Mount Everest.

Olympijská pochodeň na střeše světaOlympijská pochodeň na střeše světa

Zapnutá televizní obrazovka v každé kanceláři, ale i v malých soukromých obchůdcích a provozovnách. Konsternovaní lidé, kteří během sledování programu občas cosi vzrušeně vykřiknou, jiní zase postávají na ulicích a euforicky gestikulují. Tak vypadal v Pekingu den, kdy horolezci (tak trochu neočekávaně) vynesli pochodeň s olympijským ohněm na Mount Everest.

Sportovní kanál Čínské centrální televize (CCTV) vytvořený speciálně pro přenosy olympijských soutěží přenášel od včerejšího časného rána v přímém přenosu výstup s olympijskou štafetou na nejvyšší horu světa. Až do večera opakoval klíčové okamžiky štafety, prokládané záběry na radující se tým v základním táboře. Nechyběly ani retrospektivní příspěvky od roku 2001, kdy bylo pořadatelství olympijských her Číně uděleno. Číňané si připomněli, jak oslavovali přidělení pořadatelství, jak vznikaly projekty související s olympiádou, jak doslova před očima rostly stadiony.

Na obrazovkách se objevovaly také medailonky čínských olympijských nadějí, nebo záběry klíčových momentů uplynulých významných sportovních událostí. Čínští televizní diváci si mohli mimo jiné vychutnat sestřih běhu s pochodní ve světě. Záběrů na Eiffelovku nebo Temži se ale nedočkali - „problematická“ místa jako Londýn či Paříž chyběla. Zato reportáže štafety v Pchojngjangu nebo čínských městech byly nejdelší.

A kdyby snad někdo přišel k televizoru pozdě a neinformován, speciální „pochodňové“ zpravodajství každých 15 minut ho uvedlo do obrazu. Reportéři CCTV rozmístění v různých nadmořských výškách se do vysílání hlásili ve zvláštních vstupech. Zprávy o vynesení pochodně na Mount Everest doplňovaly obrázky obyčejných dojatých Číňanů, kteří tleskali, objímali se nebo plakali.

„Pekingská olympiáda bude vůbec nejlepší v novodobé historii. Vždyť my jsme jako první vynesli pochodeň na nejvyšší horu světa,“ pokřikuje sedmadvacetiletý muž pocházející ze střední Číny, který už několik let žije a pracuje v Pekingu. „Myslím, že letos získáme vůbec nejvíc medailí. Naši sportovci tvrdě trénují už od roku 2001,“ dodává při sledování mnohahodinového programu.

Zhlédnout ho celý by zvládal snad jen masochista. Reportáže se po desítkách minut opakují, nechybí srdceryvné scény, dramatická hudba nebo epické záběry na Himaláje. „Máme rádi emotivní scény,“ vysvětluje mi pětadvacetiletá Pekiňanka.

Nosiči olympijského ohně využili příznivého počasí a nad ránem se vydali ze základního tábora ve výšce 8300 metrů. Přímý přenos štafety zajišťovala desítka speciálně pro tuto akci zabudovaných antén umístěná na svahu hory. Těsně po deváté hodině dosáhli 4 horolezci z dvanáctičlenného týmu vrcholu hory. Na střeše světa pak vztyčili tři vlajky – čínskou, olympijskou a vlajku pekingských her.

Každý z udýchaných nosičů při předání nezapomněl vykřiknout motto letošního sportovního svátku „One world, one dream“. Na tvářích všech horolezců, kteří se na tuto událost připravovali 2 roky a vysokohorskou trasu absolvovali třikrát až čtyřikrát, byla znát únava, během cesty museli v pravidelných intervalech použít kyslíkové masky. Aby byla naplněna jakási „politická korektnost“, posledním článkem štafety olympijského ohně se stal Tibeťana Cch'-žen Wang-mu.

„Znamená to pro mě čest a je to zároveň obrovská pocta,“ shodovali se nosiči ohně těsně po výstupu se svými pocity do televizních kamer. A vedoucí výpravy předseda Čínského svazu horolezců Li Č'-sin je po zdolání vrcholu doplnil: „Štafetu olympijského ohně na Everest vnímáme jako naše poslání. Měli bychom splnit mnoholeté přání a současně splnit náš slib vůči světu. Ozářit nejvyšší bod světa.“

Ivana Gášková

Článek vyšel 9. května 2008 v Hospodářských novinách

Titulní obrázek převzat z: http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=download&id=472470

Jak citovat tento text?

Gášková, Ivana. Olympijská pochodeň na střeše světa [online]. E-polis.cz, 12. květen 2008. [cit. 2024-03-28]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/olympijska-pochoden-na-strese-sveta.html>. ISSN 1801-1438.

Autor Mgr. Ivana Gášková

Autor:

Studentka magisterského oboru Politologie na Fakultě filosofické ZČU, orientuje se na problematiku nedemokratických režimů a přechodů k demokracii v Latinské Americe.


[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!