Týden s prezidentskými kandidáty: Pavel Fischer

 5. prosinec 2017  Anežka Česalová  komentáře

Je mi dvaapadesát let, jsem na vrcholu sil, měl jsem dvě desítky let možnost pracovat pro stát, takže přesně zevnitř vím, jak stát funguje. Byl jsem nositelem nejvyšších bezpečnostních prověrek, a tak vím, jak je důležité dobře prověřit nejen prezidenta, ale i jeho okolí, a to nejen z hlediska bezpečnosti. Mojí vizí je Česká republika moderní, bezpečná, evropská. Říká kandidát na prezidenta Pavel Fischer, do tohoto roku ředitelem agentury STEM, ale také bývalý velvyslanec ve Francii a poradce Václava Havla.

zdroj: wikipediezdroj: wikipedie

V rozhovoru pro Novinky.cz jste řekl, že vám připadá „jako kdyby v harmonii společnosti chyběla melodie”. Jak se tedy stavíte k roli prezidenta v ústavně politickém systému v situaci, kdy naše ústava ne zcela jasně vymezuje některé z jeho pravomocí?

Ústava je základ. Je to základní smlouva mezi občany, která se má dodržovat, a prezident je jejím garantem a má hlídat, aby její základní parametry zůstávaly naplňovány.

Kdybyste byl prezidentem po volbách do poslanecké sněmovny, co byste dělal jinak než Miloš Zeman?

Zaprvé bych hledal tvůrčí řešení, ale nedal bych štětce do ruky malíři, aniž bych ho potom kontroloval. To je v tomto případě ta velká svoboda, kterou dostává Andrej Babiš. Zadruhé bych dal velký pozor na extrémní strany, což jsou podle mě ty strany, které se hodnotově vymezují proti tomu, co vidíme jako klíčové v naší zemi. Zatřetí bych se snažil, aby tato země měla stabilní vládu. Proto bych se inspiroval tím, co udělal Frank-Walter Steinmeier, to znamená pozvat strany k jednání a zapojit se do toho tvůrčím způsobem.

Vaše kampaň v lecčem není moc konfrontační na rozdíl od většiny kandidátů, kteří se ostře vyjadřují o Miloši Zemanovi. S odkazem na vaše vyjádření na Novinkách.cz z 5. října 2017 /„To, co se mi na něm líbí, je, že stojí o intenzivní kontakt s občany a nebojí se jít proti proudu i ve chvíli, kdy mu všichni říkají, že to je špatná cesta. To je v něčem inspirující, svým způsobem se chová jako lídr.“/, lze tedy říci, že vás Miloš Zeman v dobrém slova smyslu v lecčem inspiruje?

Tento rozhovor měl i druhou část a ta byla kritická. Mě velmi dráždí styl, jímž Miloš Zeman přistupuje k právnímu státu, k právu a k ústavě. Zadruhé mi velmi vadí způsob, jakým se obklopil profesionály, kteří ale nenaplňují to, jak má z hlediska kvalifikace a chování úředník vypadat. Zatřetí, není možné, aby se prezident obklopoval lidmi, kteří nejsou prověřeni na nejvyšší stupně prověření.

Jmenoval byste politika obviněného policií či politika, který reálně čelí obvinění, i kdyby vyhrál volby na celé čáře?

Ne

Jak byste se postavil k vyhlašování amnestie?

Amnestie patří k pravomocím prezidenta, tahle je sdílená, takže k ní potřebuje spolupodpis vlády. Rozhodně bych o amnestii přemýšlel v rozsahu, který by doporučil ministr spravedlnosti.

Vyjmenujte alespoň tři témata, která byste komunikoval s veřejností.

Zaprvé: demografie, rodina, výchova k občanství. Zadruhé: strategický rozvoj regionů ve vazbě na evropské fondy a vývoj v Evropě. Zatřetí: e-Government. Začtvrté: kybernetická bezpečnost. Zapáté: strategický rozvoj země v perspektivě průmyslu 4.0.

Kdybyste se stal prezidentem, jako byste udržoval kontakt s občany? Jak často a jakým způsobem by probíhaly Vaše cesty za nimi?

Jezdil bych, ale nenechal bych se hostit a náklady by musela platit kancelář prezidenta republiky. Dbal bych také na to, abych občany, které znám, nepojímal s protekcí.

Zvažovali jste, jakého byste měli tiskového mluvčího?

Profesionál, bezpečnostní prověrka, žena.

Ohodnoťte prezidenty po roce 1989 od jedničky do pětky.

Václav Havel neklasifikován, nejsem objektivní. Václav Klaus 3-. Miloš Zeman 4-.

Jaký je váš vztah k Severoatlantické alianci a vztah ke Spojeným státům americkým?

Je v našem vitálním zájmu spolupracovat se Spojenými státy ve strategických, hodnotových, politických, bezpečnostních otázkách, a pro to je NATO ideální rámec. To ale předpokládá, že sami budeme schopni investovat do vlastní obrany a do politického dialogu se Spojenými státy americkými. Vím, jak na to.

Jaký je váš vztah k Evropské unii?

Spolupráce v Evropě založená na míru, kooperaci a sdílení suverenity má v sobě obrovský étos. Evropskou integraci je ale potřeba reformovat. Měli bychom tam být iniciativnější, aktivnější a především si vyjasnit, co chceme. O tom, jak Evropská unie bude vypadat, se rozhoduje už dnes v nejrůznějších grémiích a já ta grémia navštěvuji, znám je a můj hlas by tam byl slyšet.

Jaký je váš vztah k Rusku a k Číně?

Ruská federace i Čína zkoušejí podlamovat některé instituce, důvěru a ovlivňovat jednání v naší zemi. Když se podíváme do strategických dokumentů Ruské federace, zjistíme, že jediným hlavním nepřítelem je NATO. My si musíme uvědomit, že máme před sebou země, které nás vnímají jako nepřítele, a podle toho s nimi i jednat. Opatrně, obezřetně a tam, kde to jde, rozvíjet dialog a obchod.

Pokud budete prezidentem, na jaké první tři zahraniční cesty se vydáte? Jsou nějaké země, kam byste rozhodně nikdy nechtěl?

První cesta Bratislava, druhá cesta Berlín, třetí cesta sousední země, potom Visegrád, abych doplnil o Maďarsko, které není sousední, a pak další. Nerad bych jezdil tam, kde to nedává smysl, kde to neotevře dveře a kde by to mohlo uškodit dokonce naší zemi.

Ze seznamu kandidátů jste jediný, kdo nemá uvedený žádný akademický titul. Mohl byste mi k tomu podat nějakou dodatečnou informaci?

Jsem absolventem E.N.A, ale to nepoužívám, jen ve francouzštině to dá smysl, ale tady to není srozumitelné. Z hlediska dosaženého vzdělání jsem magistrem a neuvádím to, protože si myslím, že je důležité to, co přináším, ne to, co mám před nebo za jménem.

Kterého kandidáta, kteří jsou v letošní nabídce, byste volil?

Já mám asi tři nebo čtyři jména, takže nemám odvahu je začít říkat, ale byl by to určitě člověk, který mi je programově a hodnotově nejbližší.

Máte nějakou osobu, kterou byste si s sebou vzal na Hrad jako poradce?

Byli by to lidé bez konfliktu zájmů, spolehliví lidsky, profesně zdatní, se zkušeností, která obstojí v mezinárodní soutěži.

Zakotvili byste do ústavy zákon o obecném referendu?

Ne, nesahejte mi na ústavu.

Do jaké míry se lze obávat zmanipulování prezidentských voleb v České republice ze strany Ruska?

Pokud mluvíme o kampani před volbami, tady bych obavu skutečně měl. Je to skutečně úkol, abychom uchovali svobodnou diskusi před svobodnými volbami bez těchto cizích toxických vlivů.

Jaký je váš postoj vůči válce na Ukrajině?

Pro Českou republiku je klíčové, aby systém založený na nedotknutelnosti hranic platil. Je tedy v našem zájmu nepřipustit, abychom si zvykali na to, že Krym už není ukrajinský. Je potřeba trpělivosti, diplomacie, síly a státnických činů, a ty musí vzejít z naší země.

 

Další medaionek již zítra na stránce www.e-polis.cz.

Jak citovat tento text?

Česalová, Anežka. Týden s prezidentskými kandidáty: Pavel Fischer [online]. E-polis.cz, 5. prosinec 2017. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/tyden-s-prezidentskymi-kandidaty-pavel-fischer.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 1.69 hvězdiček / Hodnoceno: 32x


Přidat komentář

Vložit komentář