'Místostarostou jsem se stal náhodně, jsem rád, že mi dali šanci,' tvrdí historicky nejmladší místostarosta města Tachova Jan Straka.

 11. srpen 2018  Anežka Česalová  komentáře

Bývalý člen Akademického spolku studentů politických věd v Plzni, absolvent Západočeské univerzity v Plzni a v současnosti nejmladší místostarosta v historii města Tachova - všemi těmito tituly se může chlubit devětadvacetiletý Jan Straka. Jak se k takto vysoké politické pozici propracoval, jak mu v tom pomohlo právě studium na katedře politologie ZČU a jaké zásady jako politik prosazuje? Na všechny tyto otázky nám zodpověděl v rozhovoru s redaktorkou Anežkou Česalovou.

Jan Straka při otevírání dětského hřištěJan Straka při otevírání dětského hřiště

Od kdy se věnuješ politické činnosti?

O politiku jsem se zajímal už jako středoškolák, ale členem politické strany, konkrétně sociální demokracie, jsem se stal až v prvním ročníku studia na univerzitě. Bylo to začátkem roku 2009 a studoval jsem tehdy politologii. Od poloviny magisterského studia jsem byl na malý úvazek asistentem senátora. Při asistentské práci hodně záleží, jaký je zákonodárce, pro kterého pracuješ. No a v tom jsem měl velké štěstí a naučil jsem se po boku pana senátora Nenutila spoustu zajímavého.

Tachovským místostarostou jsem se stal hodně nečekaně. Nastoupil jsem v průběhu volebního období na místo předchůdkyně, která se rozhodla z politiky odejít a vrátit se k původní profesi. Na konci jara 2017 jsem tak jako dosavadní náhradník nastoupil do zastupitelstva a pár minut po složení zastupitelského slibu jsem byl zvolen místostarostou. Prý nejmladším v historii města. Jsem hodně vděčný kolegyním a kolegům zastupitelům, že mi tehdy dali šanci.

 

Působíš v komunální politice, kde spatřuješ největší bariéry pro rozvoj měst a obcí?

Všechno vyžaduje neskutečné papírování a například i drobná investiční akce se dlouze protahuje. Víc než samotná realizace akcí požírá čas a energii administrativa, která je s nimi spojená. Strašně se tím ve městech a obcích plýtvá lidským potenciálem. Šikovní úředníci jsou administrativou každodenně blokováni a místo přípravy nových akcí se tak hlavně papíruje a papíruje. Podobný problém je ale třeba i ve školství.

Aktuálně je bariérou třeba i situace ve stavebnictví. Stavební firmy mají tolik práce, že si vybírají, do jakých zakázek půjdou. V Tachově chceme realizovat velkou investici do městského kulturního areálu, ale do výběrového řízení se nám žádná firma nepřihlásila. Bohužel je to plošný jev v celé republice. Když už dnes stavební firmy do realizace zakázky jdou, chtějí z ní mít vyšší zisk. Soukromý investor, který na svou stavbu spěchá, rád něco přihodí, ale ve veřejném sektoru takhle postupovat samozřejmě nemůžeme.

Jinak by obecně městským a obecním pokladnám slušelo více peněz. Na radnicích jsme lidem nejblíž a dobře víme, kde jsou investice třeba. Co je ale nejdůležitější – obcím a menším městům by prospělo, kdyby se studenti po získání diplomů vraceli domů a nezůstávali v Praze nebo Plzni. Šikovní vzdělaní lidé na začátku produktivního života jsou velkým bohatstvím a ta míra odlivu je bohužel velká.

 

Co tě nejvíc překvapilo, když jsi nově vstoupil do funkce místostarosty?

Je to krásná práce, ale má svoje specifika. Trochu naivně jsem si na začátku myslel, že přijdu na radnici a budu od prvního dne městu užitečný. Ale člověk se nejdřív musí rozkoukat a seznámit se s pravidly a postupy, které jsou už zavedené. Už jen pochopit fungování úřadu a rozdělení kompetencí mi zabralo spoustu času. Ale i na radnici mám štěstí na spolupracovníky, takže se vše zvládlo a teď už se snad orientuji ve všem podstatném dobře a městu snad již prospěšný jsem.

 

V čem pro sebe vidíš největší přínos tvého působení v Akademickém spolku studentů politických věd v Plzni?

Teď už jsou to spíše vzpomínky. Ale pěkné. Byla to v první řadě možnost získat kamarády z oboru a nabrat zkušenosti. Třeba s pořádáním akcí nebo psaním článků. Práce ve spolku byla různorodá a bylo jí vždycky dost. Moji kolegové byli šikovní a práce s nimi byla fajn. Když tak vzpomínám, jsou z nich dnes například redaktoři ČT, kreativní profíci v různých oblastech. Často někoho ze spolku vidím v televizi nebo o něm čtu v novinách a těší mě to.

 

Jak bys hodnotil Plzeň jako místo pro studium?

Plzeň je pro studium dobrá. Najde se tu kulturní vyžití, dá se tu běhat a univerzita nabízí širokou paletu oborů. Také hospody a kavárny jsou v Plzni pěkné a menza je podle mě nejlepší v republice :-) Plzeň pro studium doporučuji každému, kdo se nebude cítit frustrovaný tím, že není v Praze.

 

Mohl bys uvést desatero, kterým by se měl politik řídit?

Nebát se a nekrást. Jednat slušně a poctivě. Říkat pravdu. Nechovat se k nikomu arogantně. Aktivně řešit problémy. Mít nápady a vlastní témata. Myslet strategicky. Obklopovat se schopnými lidmi a důvěřovat jim. Udržovat kontakt s veřejností. A nesnažit se někomu marně zavděčit a dělat věci prostě proto, že je považujete za správné a městu prospěšné.

Jak citovat tento text?

Česalová, Anežka. \'Místostarostou jsem se stal náhodně, jsem rád, že mi dali šanci,\' tvrdí historicky nejmladší místostarosta města Tachova Jan Straka. [online]. E-polis.cz, 11. srpen 2018. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/-mistostarostou-jsem-se-stal-nahodne-jsem-rad-ze-mi-dali-sanci-tvrdi-historicky-nejmladsi-mistostarosta-mesta-tachova-jan-straka.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 1.04 hvězdiček / Hodnoceno: 25x


Přidat komentář

Vložit komentář