Týden s prezidentskými kandidáty: Mirek Topolánek

 10. prosinec 2017  Matěj Šimek  komentáře

\"Byl jsem představen jako bývalý premiér, ale můj profesní život je dlouhý 40 let. Skládá se ze třetiny z politiky a zbytek je práce. Jsem člověk, co velmi nadšeně zakládal byznys po revoluci a který úspěšný byznys opustil. Posledních osm let jsem člověk, co sleduje Českou Republiku spíše ze zahraničí. Musím říct, že je to smutný pohled. Moje hlavní krédo, s kterým do toho jdu je, aby na Pražském hradě seděl silný energicky prezident, který nás vrátí na tu pomalou opuštěnou cestu, na tu trajektorii polistopadového vývoje, kterou opouštíme, řekl bych mentálně a samozřejmě také ekonomicky a politicky. To je moje krédo, nepotřebuji říkat nic moc dalšího,\" výstižně shrnul Ing. Mirek Topolánek.

zdroj: wikipediezdroj: wikipedie

Jaká by podle Vás měla být role prezidenta v ústavně-politickém systému?

Já bych si z článku 62 z výlučných pravomocí prezidenta vybral tři úplně zásadní body, a to zastupování státu navenek, pozice vrchního velitele ozbrojených sil a jmenovaní premiéra. Všechny tři jsou výlučné a prezident tam hraje obrovskou roli. Já se opravdu nemusím Evropě představovat, to je obrovská výhoda.

Jmenoval byste politika obviněného policií či politika, který reálně čelí obvinění, premiérem?

Jsem rád, že jsem dostal prostor v debatě. Ne.

Jaký je Váš postoj k udělování amnestie?

Amnestie je organizovaná činnost z praxe. Musím říct, že prezident ji nepřipravuje sám, možná vůbec. Je to názor ministerstva spravedlnosti a celé justice, případně vězeňské služby. Amnestie se provádí z několika důvodů, například jestli se do legislativy dostanou alternativní tresty. Vždy to připravuje justice, prezident je součástí procesu, ale myslím si, že to není rozhodující.

Rád bych se Vás zeptal na kauzu ohledně Jiřího Kájínka. Dovedete si představit, že jste prezident a máte konflikt s premiérem, protože nechce amnestii podepsat?

Přece jen se vrátím ke Klausově amnestii, když si to vezmete, tak tam byly tři části.

Ta první část je těžce zpochybnitelná, druhá část je možná diskutabilní. Kontroverzi způsobila třetí část. Nebyla připravována justicí. To byly déle trvající trestné činy, 8 a 10 let. Kdybych já tenkrát byl premiérem, tak bych tu třetí část nepodepsal. Pokud se ptáte na milost, už se nebavíme o amnestii, pokládám případ Kájínka za velmi diskutabilní, já bych mu milost neudělil.

Vyjmenujte alespoň tři témata, která byste preferoval k vypuštění do éteru.

První by byla bezpečnost dětí, rodin a státu. Za druhé, redukce kořenů korupce. Za třetí nepochybně inovace vědy a výzkumu. Za čtvrté, mé specifické, ochrana dětí ve virtuálním prostoru.

Jak byste jako prezident, udržoval kontakt s lidmi, a jak by vypadaly Vaše výjezdy za nimi?

Jednak se prezident chová při  prvním funkčním období, když chce být znovu zvolen a jinak se chová ve svém druhém období to znamená. Miloš Zeman vlastně nedělá kampaň, ale toho posledního půlroku cítíme, že ji spéš dělá. Ten prezident musí jezdit do regionu a rozumět normálním lidem a těm problémům, který je trápí, na tom není nic špatného. Platit to má prezidentská kancelář a má na to rozpočet. Masaryk takhle jezdil do Topolčan a s Karlem Čapkem tam napsal Hovory s TGM. Možná by prezident měl taky odjet do lázní a napsat s Ovčáčkem něco podobného.

Kdo by měl být Váš tiskový mluvčí, popřípadě jak by měl vypadat?

Já myslím, že se všichni zásadně mýlíte v tom, že si myslíte, že Jiří Ovčáček je tiskový mluvčí. Jiří Ovčáček je takovým polo ústavním způsobem v roli prvního viceprezidenta České Republiky. Stejně jako Michal Horáček, nemám svého tiskového mluvčí. Do telefonu se představuji jako tiskový mluvčí Mirka Topolánka, Mirek Topolánek. Tiskový mluvčí má připravit tiskovku, má dávat slovo jednotlivým novinářům a říkat jednoznačně názory prezidenta.

Jak byste hodnotil prezidenty po roce 1989?

V pořadí, jak prezidenti byli za sebou je to 2, 3, 4, protože jednička je Kalousek.

Jaký je Váš vztah k NATO a USA?

Já jsem byl osm let mimo a nikdo si nepamatuje, že jsem to byl já, kdo chtěl americkou základnu na Brdech, a že jsem to já, kdo zakládal hnutí Jagello, které pořádá dny NATO, kde chodí 200 000 lidí během soboty a neděle. Jednoznačně Severoatlantická orientace s tím, že jsem dokonce pro to, abychom nebudovali paralelní síly v Evropě kromě těch, které mají chránit vnější schengenskou hranici. Je to nesmysl, finančně je to nesmysl a vojensky také. Já jsem pro to, aby tím obranným paktem zůstalo právě NATO.

Jaký je Váš vztah k Evropské unii?

Zítra večer budu mít přednášku v Bruselu, před několika bývalými předsedy Evropského parlamentu. Ta přednáška se jmenuje Highway from hell aneb cesta od prosperity a bezpečí k dluhům a terorismu a zase zpátky. Budu se snažit vysvětlovat těmto lidem, co musíme udělat pro to, aby se Evropská unie dala ještě reformovat. Myslím si, že ta situace, která je dnes, kdy existuje doložených 500 000 příkladů ženské obřízky, kde existuje ve Španělsku 1 200 mešit a z toho je 800 totálně bez kontroly, kde ve vyloučených zónách je plurální právo, včetně práva šárija, by nás měla minimálně varovat. Chci říct, že pokud to není problém u nás v tuto chvíli, tak během dekády být může. Jsem proti Czexitu, proti přijetí eura.

Jaký je Váš vztah k Rusku a Číně?

Ekonomická diplomacie určitě ano. Nemám s tím problém a nemají s tím problém ani žádné jiné země na světě, nicméně přidám k tomu, co říkal Pavel Fischer a zásadně s ním souhlasím, několik příkladů. Vždy, když jsme chtěli vyhostit nějakého ruského agenta, tak jsme to nakonec udělali takzvanou tichou procedurou, protože oni by nám okamžitě vyhostili z naší ambasády v Moskvě našeho agenta. Podle počtu agentů jsme velice rychle zjistili, že skončíme s prázdným domem dřív. Je to velmi složité, víme dobře, že poslední událost, a to jsou ty výroky o roku 1968, byly typickou ukázkou hybridní války, informační války, zpravodajské války, nicméně Čína je trochu podobná. Je to země, která je ráda, že ji nevnímáme jako takové riziko. Já bych tedy naší nezávislost za pandu ze zoologické zahrady nevyměnil.

Jaké tři první zahraniční cesty byste jako prezident uskutečnil. Jsou nějaké země kam byste nechtěl?

Pokud bude Andrej Babiš premiér s tichou podporou SPD a KSČM, tak moje první zahraniční cesta bude na Slovensko. Vezmu si sebou velký kufr a požádám Andreje Kisku o azyl. Ta druhá cesta pro mě je Německo a třetí cesta trochu složitější, určitě bych v krátké době objel všechny sousedské země se kterými máme vztahy, až teprve potom by to byly ty Ameriky a Brusely. Myslím si, že sousedské vztahy jsou klíčové. Nechtěl bych do Severní Korei.

Máte nějakou přednost oproti ostatním kandidátům, kromě hlučnosti a průraznosti?

Pokud pokládáte sílu a energii za negativní vlastnosti, tak máte pravdu, ale já si myslím, že my potřebujeme, a je to dnes vidět, dvojnásob člověka, který tu sílu a energii má, já ji mám. Moje asi největší kompetence je to, o čem se tady bavíme a mě to poměrně baví. Všechno už jsem prožil a já ty lidi znám. Znám ty situace a vím jak jednat. Jste pod určitým poklopem, že se k vám informace nedostávají a prezident je na tom ještě o něco hůř, protože nedělá reálnou politiku jako premiér. Moje kompetence je, že já přesně vím, co mám dělat.

Co považujete za největší přešlap pana prezidenta Zemana?

Mohl bych uvést deset příkladů, kde si myslím, že šlo o přešlap, ale největší prezidentský přešlap považuji jeho chování po volbách v letošním roce. To je nejenom přešlap, to ohrožuje polistopadový vývoj, tak jak jsme si ho vysnili pro všechny.

Jakého kandidáta byste volil kromě sebe?

Mě se líbí Marek Hilšer, myslím politicky. Já už jsem mu to v nějaké debatě říkal, že do politiky by měli chodit lidi jako on, protože má celkem jasné názory. Je už ve 41 letech kompetentní a já bych si takové politiky přál. Nicméně člověk, který má pro mě z celé sady výborných kandidátu nejvyšší kompetenci, má to v hlavě srovnané a je pro mě lidsky i z hlediska schopnosti úřad vykonávat, je Pavel Fischer.

Zakotvil by jste zákon o obecném referendu do ústavy?

Jsem pro to, co existuje už dnes, a to je ústavní referendum, přijde mi to jistější než obecné. Ústavu neměnit.

Jaký je Váš postoj vůči válce na Ukrajině, popřípadě zda máte nějaké řešení?

Většina evropských velkých států, řekněme velmocí, si říká, že nemá hodnoty, ale pouze své zájmy. V tomto případě to platí dvojnásob. Věřte mi, že o Ukrajině vím h**no…..hodně. Omlouvám se, už jsem unavený a chce se mi hodinu a půl na záchod. Na jedné straně Evropská unie pod tlakem Německa, chce zvyšovat sankce proti Rusku a na druhé straně dojedná Německo s Ruskem plynovod, který bypasuje Ukrajinu, tím pádem ji vystavuje určitému ekonomickému riziku. Ukrajina je rozdělená země, je rozdělená nábožensky, sociálně a historicky a nese si sebou obrovskou nenávist vůči Rusku z doby faktické genocidy, kdy zemřeli tři milióny Ukrajinců během hladomoru. Problém tedy vůbec nemá jednoduché řešení a takové ty jednoduché věty, které říkají evropští politici, a pak se chovají jinak, tu situaci komplikují.

Jak citovat tento text?

Šimek, Matěj. Týden s prezidentskými kandidáty: Mirek Topolánek [online]. E-polis.cz, 10. prosinec 2017. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/tyden-s-prezidentskymi-kandidaty-mirek-topolanek.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář

Vložit komentář