Týden s prezidentskými kandidáty: Marek Hilšer

 7. prosinec 2017  Matěj Šimek  komentáře

\"Jsem nejmladší kandidát na prezidenta. Chci, aby úřad prezidenta nebyl jen úřad, chci, aby prezident byl člověk, co má blízko k lidem. Přeji si, aby Česká Republika byla zemí, kde je silná občanská společnost, která se nenechá strhnout k autoritativnímu způsobu vládnutí. Byl bych rád, kdyby v České Republice byla politická kultura podobná jako ve Švédsku, když nějaký politik zpronevěří 20 korun a přijde se na to, tak prostě řekne já odcházím. Chtěl bych zemi, kde nemusíme čekat ve frontách na úřadech,\" říká Marek Hilšer, pedagog a vědecký pracovník na 1. Lékařské fakultě UK.

zdroj: wikipediezdroj: wikipedie

Jaká by podle Vás měla být role prezidenta v ústavně politickém systému?

Samozřejmě nikdo z nás, kdo tady sedíme, neřekne, že budeme ohýbat ústavu. Prezident musí být instituce, která je předvídatelná, která jasně vysílá signály v tom smyslu, že tu ústavu dodržuje, a to nejen její literu, ale i její zvyklosti. Pokud je prezident nevyzpytatelný, tak samozřejmě v politickém systému vytváří obrovskou nestabilitu a nejistotu občanů a politických aktérů, takže nelze ohýbat ústavu.

Jmenoval byste politika obviněného policií či politika, který reálně čelí obvinění, premiérem?

Ne.

Jaký je Váš postoj k udělování amnestie?

Nejsem pro plošné amnestie a pro ukončení trestního řízení, ale rozhodně bych se nezříkal milosti individuální, jsem pro to, aby zde fungovala nějaká pojistka lidskosti a humanitárního přístupu. Myslím si, že prezident by měl mít pravomoc milosti, ale opatrně s ní zacházet. Měl by také každou svou milost zřetelně zveřejnit a odůvodnit, aby ve společnosti nevznikaly nějaké pochybnosti o tom, komu milost dává.

Která tři témata byste preferoval k vypuštění do éteru?

Středobodem mého prezidentování by byla kultivace demokracie, a to nastavování inteligentních pravidel proti korupci. Otevřená politika, veřejnost má právo kontroly politiků. Dále školství, chtěl bych iniciovat vážnou debatu ohledně reformy školství a pak mě velice trapí zdravotnictví a personální stav ve zdravotnictví.

V rozhovoru pro Forum24 jste 1. července řekl, že „Prezident může nějaké téma otevřít a zpopularizovat“ . Existuje tedy ono téma, jenž byste chtěl otevřít?

Těch témat je hodně, pro mě je důležité, jak by měly fungovat neziskové organizace. Myslím si, že tady je stav, kdy stát hodil spoustu práce na neziskové organizace, ale nezajišťuje, jak by měly fungovat. Tomu bych se věnoval. Otevírá se mi kudla v kapse, když slyším prezidenta, který říká, že neziskové organizace, které se starají o řadu sociálních otázek, jsou pijavice, to tak není. Proti tomu se musím ohradit.

Jak byste jako prezident, udržoval kontakt s lidmi a jak by vypadaly Vaše výjezdy za nimi?

Prezident by neměl být nějaký úředník, měl by mít lidský přístup, s tím souvisí to, že by měl jezdit za občany a měl by lidem dodávat nějakou pozitivní energii. Měl by se snažit dostávat z lidí to dobré. Dnes máme spíše politiky, co z lidi dostávají to špatné, vyvolávají v nich nějakou nenávist. Rozhodně bych chtěl "otevřít Hrad" například 1. června bych uspořádal Den dětí na Pražském hradě. Když bych jezdil do regionů, rozhodně bych jen tak nestál na pódiu a nekázal bych tam se svojí úžasnou moudrostí lidem, ale šel bych mezi ně i s mou manželkou.

Kdo by měl být Váš tiskový mluvčí, popřípadě jak by měl vypadat?

Tiskový mluvčí by neměl být druhým já prezidenta. Myslím si, že jsem dost silná osobnost, abych takového vykladače potřeboval. Tiskový mluvčí má být úředník, tady se výjimečně shodnu s panem Topolánkem, má to být člověk, který připravuje tiskovky a poskytuje vyjádření. Je to šéf tiskového oboru, ale rozhodně by neměl překračovat svoje pravomoci, jak to dělá ten současný.

Jak byste hodnotil prezidenty po roce 1989?

Václav Havel 1. Václav Klaus 3-. Miloš Zeman 3 z chovaní.

Jaký je Váš vztah k NATO a USA?

Já si myslím, že je důležité si uvědomit, že jsme poměrně malá země ve středu Evropy a s největší pravděpodobností nemůžeme mít mnoho tanků a raket, abychom zajistili naší bezpečnost. Musíme v rámci Evropy a v rámci bezpečnostních struktur spolupracovat, takže jednoznačně jsem pro členství v NATO. V tomto vidím cestu, s tím souvisí vazba na USA.

Jaký je Váš vztah k Evropské unii?

Vidíme, že roste obrovský vliv Číny, vidíme Rusko, které je poměrně agresivním státem, vidíme trumpovskou Ameriku a žádná z těchto velmocí nemá v zájmu udržet pevnou a jednotnou Evropu.  Někteří vyvíjejí hybridní války a podporují různé nacionalistické strany, aby Evropu rozložili, a taky vím, že evropský způsob života je podle mého názoru nejlepší způsob života. Je tedy potřeba chránit hodnoty evropského způsobu, musíme zůstat jednotní a pospolu. Říkám jedno heslo: "Venku si svoji sestřičku chráním před velkými kluky, ale doma si ji můžu klidně zbít." Takže buďme kritičtí k Evropě, ale usilujme o to, aby se někam vyvíjela.

Jaký je Váš vztah k Rusku a Číně?

Rusko dalo světu úžasnou literaturu a muziku, dalo světu Gagarina, ale také totalitu. Pokud se podíváme dnes do Ruska, tak vidíme, že zde panuje podle mě nejhorší forma kapitalismu, oligarchický kapitalismus. To je politická kultura, kterou já bych nerad viděl u nás a trochu se bojím toho, že se sem začíná rozšiřovat. Proto bych byl velmi ostražitý vůči putinovskému Rusku a rozhodně bych nebyl nějaký velký kamrád.

Jaké tři první zahraniční cesty byste jako prezident uskutečnil. Jsou nějaké země kam byste nechtěl?

Já bych jel na Slovensko za Andrejem Kiskou. Moje žena je na půl Slovenka, mám ke Slovensku vztah. Jel bych k našim sousedům, jel bych do Rakouska, to je nám podobná země a pak do Německa. Nejel bych do Severní Koree a následně bych nenavštěvoval nějaké diktátorské státy.

Jakého kandidáta byste volil kromě sebe?

Prosím, nezlobte se na mě, já to teď neřeknu. Budu se ještě rozhodovat. Jsme na začátku volební kampaně. Ještě proběhnou další debaty a kampaň bude gradovat, ale mám už pravděpodobně tři favority.

Zakotvil byste zákon o obecném referendu do ústavy?

Do ústavy ne, ale můžeme se o referendu bavit.

Do jaké míry se lze obávat o zmanipulovatelnosti prezidentských voleb v České Republice ze strany Ruska?

Obávám se toho, ale uvidíme. Jak už jsem řekl, Rusko vede nejrůznější hybridní války proti evropským zemím a chce znestabilnit politické systémy, chce zredukovat důvěru v instituce jako takové a doufám, že se nám to podaří překonat.

Jaký je Váš postoj vůči válce na Ukrajině, popřípadě zda máte nějaké řešení?

Já jsem byl jeden z prvních, který zvláštním způsobem vyjádřil protest proti vystupování tehdejší vlády pana Sobotky. Musím to na sebe říct, do půl těla jsem se svlíkl na úřadu vlády a měl jsem na svém těle napsáno "premiére odvahu". Udělal jsem to, protože mi ta situace na Ukrajině v mnohém připomíná rok 1968, kdy se lidé v naší zemi snažili jít k demokracii, ke svobodě. Tyto naděje zhatili ruské tanky a strašně mě mrzelo, že země jako je Česká Republika, která měla podobnou zkušenost jako Ukrajinci, se vůči tomu nepostavila. Za to jsem se styděl, a proto jsem šel na úřad vlády, abych dodal premiérovi odvahu.

 

Další medailonek již zítra na www.e-polis.cz.

Jak citovat tento text?

Šimek, Matěj. Týden s prezidentskými kandidáty: Marek Hilšer [online]. E-polis.cz, 7. prosinec 2017. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/tyden-s-prezidentskymi-kandidaty-marek-hilser.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář