Po dalších volbách může být Evropský parlament paralyzován extremismem

 13. červen 2016  Soňa Krpálková   komentáře

Stoupenci extrémní pravice v posledních měsících slaví četné úspěchy. Do parlamentních křesel zasedli například na Slovensku. Hrozí podobná situace i v České republice? Ptali jsme se odborníka na extremismus Miroslava Mareše.

Zdroj: oldweb.mup.czZdroj: oldweb.mup.cz

V Evropě posilují radikální strany. Kam až může Evropa zajít?

Tato podpora radikálních stran může dále stoupat. Může to mít výrazný dopad na modely utváření koalic v evropských zemích a na celkové přitvrzení přístupů v bezpečnostní politice. Důležité budou i další volby do Evropského parlamentu, po nich by mohla být tato instituce paralyzována radikalismem.

Německé ministerstvo pro rodinu, seniory, ženy a mládež představilo plán boje proti extremismu a antisemitismu na lokální, regionální i státní úrovni. Jak se dá proti extremismu bojovat?

Proti extremismu lze bojovat různými způsoby. Represí i prevenci. Prevence je mnohem důležitější. Je třeba řešit problémy, na nichž se extremisté profilují a získávají popularitu. Represivní složky se musí naučit zvládat různé formy násilného extremismu, včetně terorismu.

Na Slovensku se do Parlamentu prosadila Ľudová strana Naše Slovensko. Může se stát něco podobného v ČR?

Stávající pravicově-extremistické strany takový potenciál podle mého názoru nemají. Musela by se objevit nové strana s charismatickým vůdcem či vůdkyní. Pak bych takovou situaci nevylučoval, pokud by se např. zintenzívnila migrační krize.

Předvolební průzkumy na Slovensku nenasvědčovaly úspěch Kotlebovy strany. Bojí se lidé veřejně přiznat svou podporu?

Zřejmě ano, je také možné, že na poslední chvíli ji volila řada nerozhodnutých. Možným vysvětlením jsou i chyby agentur, které průzkum prováděly. Nemusely správně odhadnout přeskupování preferencí ve slovenské společnosti a vybrat reprezentativní respondenty.   

V prvním kole prezidentských voleb v Rakousku zvítězil lídr krajní pravice Norbert Hofer, který je mnohými označován za radikála a extremistu. Je tomu skutečně tak?

Hofer není to samé, co byl Jörg Haider nebo co je HC Strache. Patří k umírněnému křídlu strany, ta však celkově radikální je. Někteří její členové mají vazby i na extremistickou scénu, ale pokud je známo, Hofer mezi ně nepatří.

Podle policejní analýzy se zvyšuje podpora Národní demokracie. Může být tato strana nebezpečná?

Nemyslím si, že by byla schopna získat větší voličskou podporu. Její představitelé šíří nenávist a nelze vyloučit, že to ovlivní některého příznivce strany směrem k militantní činnosti. Zde bych viděl hlavní potenciál nebezpečí. Vyloučeny nejsou ani střety na demonstracích spojených s ND.

Hnutí Úsvit – Národní koalice a Blok proti Islámu chtěli původně jít společně do voleb. Existuje další možnost kandidatury podobného uskupení se stejným zaměřením?

Vzniká nová Alternativa pro Česko, na tento subjekt se teď asi soustředí pozornost monotematických protiislámských skupin ve smyslu partnera pro spolupráci.  

Proč policie nezapočítává protiislámská a protiimigrační uskupení mezi extremisty?

Některá z nich tam započítává Ministerstvo vnitra. Samotný odpor k migraci ještě není extremismem, legitimní je i kritika některých aspektů islámu. Je třeba identifikovat taková uskupení, která naplňují vládní anebo policejní definici extremismu.

V Česku se téměř vytratily protesty proti Romům. Zmizel tento problém nebo byl jen nahrazen protesty proti imigrantům?

Veřejné protesty proti Romům byly z velké části nahrazeny protiimigračními demonstracemi. Protiromské předsudky se však i nadále ve velké míře objevují v internetových diskusích. S ohledem na kontroverzní situaci ohledně tzv. romské otázky to rozhodně není uzavřená kapitola a v budoucnu nelze opětovné řešení tohoto problému „na ulicích“ vyloučit.

Jak citovat tento text?

Krpálková, Soňa. Po dalších volbách může být Evropský parlament paralyzován extremismem [online]. E-polis.cz, 13. červen 2016. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/po-dalsich-volbach-muze-byt-evropsky-parlament-paralyzovan-extremismem.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Přidat komentář

Vložit komentář