Nebezpečí terorismu má připomínat nová nadace

 20. září 2016  Soňa Krpálková   komentáře

Den, který změnil podobu moderního světa, bude v Česku připomínat nová organizace. Cílem Nadace 11. září je poskytovat pravdivé informace, přispět k porozumění problematiky terorismu a ke zmírňování jeho dopadů. To chce provést pomocí osvěty a vzdělávání. Mezi zakladatele patří například bývalý šéf vojenského zpravodajství Andor Šándor nebo někdejší velvyslanec na Ukrajině a v Rusku Jaroslav Bašta.

Zdroj: commons.wikimedia.orgZdroj: commons.wikimedia.org

Podle Šándora je důležité, aby odborníci na terorismus sdíleli své znalosti a zkušenosti s veřejností a zároveň zdůraznil, že mu nejde o zviditelnění své osoby. „Činnosti podporované nadací slouží společnosti, nikoliv politickým, mocenským, stranickým, lobbystickým či vojenskoprůmyslovým a dalším zájmovým kruhům,“ uvedl s tím, že stát selhává v informování veřejnosti třeba o tom, co znamenají stupně terorismu.

http://s15.postimg.org/vizafpgaz/1_IMG_9227_copy.jpg

Nadace vznikla z iniciativy občanské společnosti a její činnost bude založena na analýzách, srovnávání a vydávání doporučení. Bude organizovat přednášky, odborná školení či legislativní a odborné poradenství, které bude přístupné jak laické tak odborné veřejnosti. Spolupracovat má na tom s renomovanými odborníky, jako jsou bývalí významní příslušníci zpravodajských, policejních a diplomatických služeb, či představitelé akademických kruhů. „Být informován znamená být připraven,“ dodal závěrem člen správní rady nadace Jaroslav Bašta.

Při útocích na New York a Washington přišlo před 15 lety o život skoro 3 tisíce lidí. Nejrvavější teroristický útok v dějinách spojených států odstartoval takzvanou válku proti terorismu vyhlášenou tehdejším prezidentem Georgem Bushem.

Jak citovat tento text?

Krpálková, Soňa. Nebezpečí terorismu má připomínat nová nadace [online]. E-polis.cz, 20. září 2016. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/nebezpeci-terorismu-ma-pripominat-nova-nadace.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář

Vložit komentář