Ministr Chovanec: máme ambici zvýšit platy policistům

 24. listopad 2014  Soňa Krpálková   komentáře

V poslední době se v médiích objevují informace o obnově uniforem pro policisty či vytvoření policejní hymny. Nejen na toto téma, ale i na vztah s Michalem Haškem, názory na výroky prezidenta Zemana či dorovnání platů policistů a hasičů se dozvíte odpověď v rozhovoru s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

© milanchovanec.cz© milanchovanec.cz

Ministrem vnitra jste se stal před necelým rokem. Jak hodnotíte Vaše dosavadní působení v resortu a co byste rád zlepšil?

Hodnotit práci jakéhokoli ministra musí premiér. Je to i úloha pro analytiky, novináře a politology. Určitě se povedlo stabilizovat policejní sbor zdecimovaný předchozími vládami. Policisté mají dnes svého prezidenta, kterého nikdo nezpochybňuje a podařilo se také zčásti napravit nespravedlivé snížení platů z roku 2011. Jsem rád, že jsme v posledních dnech nalezli politickou shodu i na tom, že Česká pošta zůstane státním podnikem. Končí tak období nejasností, spekulací a obav, co vlastně s podnikem do budoucna bude. V nejbližších měsících nás čeká změna poštovního zákona, která by měla, kromě jiného, přinést i peníze na udržení jednotlivých poboček.

Předpokládám, že po tzv. Lánské schůzce, kdy jste odporoval tvrzení Michala Haška, spolu nemáte nejlepší vztahy?

Oba jsme profesionálové a s odstupem jednoho roku musím říci, že naše vzájemné vztahy jsou především korektní.

Premiér Bohuslav Sobotka může na veřejnost působit jako klidný muž kompromisu, který je ochotný dokola vysvětlovat podstatu věci. Funguje tak i mimo sdělovací prostředky? Myslíte si, že by měl mít ostřejší rétoriku, aby nezanikl v kontrastu s vícepremiérem Andrejem Babišem?

Nejde o rétoriku, ale o to, že plníme, co jsme slíbili voličům. Prosadili jsme vyšší valorizaci penzí, růst platů státních zaměstnanců, zrušení poplatků u lékaře i druhou sníženou sazbu DPH. Podle všech ukazatelů klesá nezaměstnanost a do země míří řada důvěryhodných investorů. Je více než zřejmé, že za těmito úspěchy stojí právě „klidný muž kompromisu“, který je v čele ČSSD. Největší devizou sociálnědemokratické politiky v současnosti je tak právě Sobotkův kabinet. Důkazem je i to, že je to po mnoha letech poprvé, kdy vládě  důvěřuje téměř polovina populace.

Prezident Miloš Zeman před Vaším jmenováním do funkce ministra zapochyboval o Vašem vzdělání. Tušíte, co ho k tomu vedlo?

Na to se budete muset zeptat pana prezidenta. Při našem setkání před mým jmenováním jsme tomuto tématu věnovali z jedné hodiny asi 3 minuty. A to jen proto, že jsem mu přinesl veškeré související doklady. V zásadě jde o to, že jsem byl mezi stovkami absolventů kurzu celoživotního vzdělávání, kteří byli zařazeni do třetího ročníku právnické fakulty. Legálnost tohoto postupu mi opakovaně potvrdilo minulé i současné vedení školy, přesto - jak už jsem v minulosti několikrát řekl - považuji pokračování ve studiu za nejhloupější nápad svého života. Z tohoto důvodu také nepoužívám získaný titul.

V poslední době se veřejnost zabývá nedávnými slovy Miloše Zemana. Co si myslíte o jeho posledních výstupech na adresu Pussy Riot či o zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989?

Prezident by měl společnost spojovat a tahle slova, ač byla řečena s nadsázkou, určitě zaznít neměla. To se opravdu nepovedlo.

Kontroverzní výroky Miloše Zemana se týkaly také služebního zákona. Na konci letošního roku by podle dostupných zdrojů bylo vhodné, aby byl vybrán náměstek pro státní službu a jeho zástupce, tzv. personalista. Máte návrh nějaké konkrétní osoby, který byste mohl zveřejnit?

Mým přáním je, aby to byli lidé, kteří požívají v odborném světě úctu a dají této nové funkci tvář. Nikoho konkrétního však nemám, ani mít nemohu. Vypíšeme standardní výběrové řízení, které musí proběhnout podle všech pravidel. Pokud by se tam nějakým záhadným způsobem prosmýkl člověk, jemuž by politická nominace čouhala jako sláma z bot, tak bychom celý projekt státní služby zabili.

V sprnu tohoto roku se v některých sdělovacích prostředcích objevilo, že uvažujete o zavedení dobrovolnictví při zabezpečování veřejného pořádku v obcích a městech. Tento návrh byl i členy ČSSD označen za nešťastný. Můžete k němu něco říct?

Článek, na který narážíte, byl z velké částí vyfabulovaný a velmi výrazně vytrhával věty z kontextu. Pravda je taková, že Ministerstvo vnitra neplánuje vytvářet centrálně ani lokálně žádné pořádkové síly. Na pracovní úrovni, projekt ještě nemá žádné jméno, pouze zvažujeme možnost jakým způsobem šířeji zapojit veřejnost do řešení otázek veřejného pořádku na lokální úrovni, a to na zcela dobrovolné bázi - tedy bez nároku na finanční ohodnocení.

Platy příslušníků bezpečnostních sborů od listopadu vzrostly o 3,5% a od ledna porostou ještě o 1,5%. Průměrný hrubý měsíční plat policisty se pohybuje okolo 28 000 Kč. Představujete si ještě nějaké další zvýšení?

Jen drobné upřesnění, v příštím roce bude průměrný plat policisty 32 908 Kč. To je pořád o 302 korun méně, než v roce 2010. Ve skutečnosti tedy nejde o zvýšování platů policistů a hasičů, ale pouze o spravedlivé vrácení alespoň části toho, co jim pravicové vlády sebraly. Vysíláme tak jasný vzkaz, že si jejich práce vážíme a máme ambici jim do plné výše platy postupně dorovnat.

Pokud se řekne policie, velkému množství lidí se díky událostem posledních dní vybaví policejní hymna a obnova uniforem. Policejní prezident Tomáš Tuhý prohlásil, že by měly být symbolem policie. Co si o tom myslíte? Němela by spíš symbolem policie být dobře, rychle a kvalitně odvedená práce, snižující se kriminalita a bezpečný stát?

Na uniformy si řadoví policisté dlouhodobě stěžují a jejich postupná výměna je nutnost. Jinak s Vámi souhlasím, že daleko důležitější než policejní hymna – nezpochybňuji nijak záměr ji mít – je zajištění lepšího vybavení pro policisty pro každodenní práci a boj se zločinem. I proto se chci do budoucna zaměřit na nárůst prostředků na nutné investice.

Ve své funkci jste jmenoval dva policejní prezidenty a musel jste řešit problém dvojvládí u policie ČR. Hodnotíte odlišně působení policejního prezidenta Lessyho, Červíčka a Tuhého?

Chtěl bych na tomto místě ještě jednou ocenit za osobní postoj jak Petra Lessyho, tak Martina Červíčka. Stali se oběťmi situace, kterou nezpůsobili a já si velmi vážím toho, že potlačili osobní zájmy a ambice a upřednostnili zájmy policie. Před Tomášem Tuhým byl nelehký úkol – stabilizovat policii. Podařilo se mu to a to není málo. Za mimořádně důležité pak považuji, že policie pod jeho vedením nezapomíná na ulici. Kromě mediálně sledovaných velkých témat se důsledně věnuje také tzv. drobné kriminalitě a v neposlední řadě, že nekompromisně bojuje proti všem formám drogové kriminality. Věřím, že policie neustrne a bude dál pokračovat v nastoleném kurzu.

V důsledku jednání po komunálních volbách odchází z ministerstva vnitra Adriana Krnáčová, která bude primátorkou Prahy. Můžete o ní něco říct?

Adriana Krnáčová svoji roli na ministerstvu vnitra plnila velmi dobře. Netěší mě, že odchází, ale kariérní postup jí přeji. Jako primátorka Prahy to nebude mít snadné, ale pro tuto funkci má bezesporu předpoklady. Držím palce nejen jí, ale hlavně Praze, která si konečně zaslouží kompetentní vedení.

Milan Chovanec je člen ČSSD. Studoval střední ekonomickou školu v Plzni a bakalářský obor na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. V období 2002 – 2010 byl členem zastupitelstva města Plzně, od září 2010 pak hejtmanem Plzeňského kraje. Do šiřšího povědomí se dostal v důsledku tzv. Lánské schůzky, kdy odporoval tvrzení Michala Haška, že se žádná schůzka v Lánech s prezidentem republiky nekonala. Od 29. ledna je ministrem vnitra ve vládě Bohuslava Sobotky.

Zdroj:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Milan_Chovanec

Jak citovat tento text?

Krpálková, Soňa. Ministr Chovanec: máme ambici zvýšit platy policistům [online]. E-polis.cz, 24. listopad 2014. [cit. 2024-03-28]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/ministr-chovanec-mame-ambici-zvysit-platy-policistum.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář