V Česku je dramaticky ohrožena svoboda slova, tvrdí novinář Šafr

 19. květen 2017  Zdeněk Rod  komentáře

V poválečné Evropě se nikdy nestalo, aby se celá plejáda vedoucích novinářů a komentátorů se přesunula z hlavních novin prakticky do undergroundu. Podle šéfredaktora deníku Fórum 24 to znamená ohrožení svobody slova. Jaký vliv na tom má Andrej Babiš? Dozvíte se v rozhovoru Zdeňka Roda.

Novinář Pavel Šafr hovoří na diskuzi pořádané AS CPSSU v PlzniNovinář Pavel Šafr hovoří na diskuzi pořádané AS CPSSU v Plzni

Ve svém článku, , , Kdo je vlastně horší? Miloš Zeman a nebo Andrej Babiš?‘‘, z listopadu minulého roku jste uvedl, že touto osobou je jednoznačně současný ministr financí Andrej Babiš. Platí to tak stále?

Takhle, já hlavně nechci říkat kdo je horší člověk, protože vlastnosti mi nepřísluší posuzovat tolik jako konkrétní politické vystupování. Politické vystupování Miloše Zemana je strašné po formální stránce a po obsahové často taky. Nicméně je to vystupování, které je výrazně komediální, strhává pozornost, tudíž rozděluje veřejnost na fanatické podporovatele a potom na nás ostatní, co jsme neztratili kritické myšlení. Ale Miloš Zeman nepředstavuje systémový problém.

Andrej Babiš dokonce, i kdyby byl mnohem lepším člověkem než je, tak tím, že je držitelem obrovské politické, zároveň mediální a ekonomické moci, tak tím ze systémového hlediska je mnohem, mnohem horším nebezpečím pro parlamentní demokracii, protože on překresluje hřiště, na kterém se hraje. Tím, že likviduje to co je pro liberální společnost nejdůležitější, a to je právě dělba moci. Liberální společnost je postavená na tom, že se moci nepřekrývají a nekumulují, a proto se v takové společnosti liberální dá dýchat. Ve společnosti, kde se vám jeden člověk postará o vaši snídani, oběd a večeři skrze svoje potravinářské impérium. Pak se vám postará o naftu do vašeho auta. Pak se vám postará o noviny, které držíte v ruce a čtete, přitom se vám postará o zákony. Postará se dokonce i o reprodukční kliniky, takže se zabývá plozením dětí. No chybí tam akorát pohřebnictví, aby to bylo kompletní. Tento člověk zalehává tak ohromný prostor, že už tam není skoro pro nás místo.

Současného ministra financí jste v průběhu debaty přirovnal k jakési chobotnici, která má chapadla téměř všude…

Ano, je to oligarchický způsob řízení státu, kdy se několik málo jedinců a možná nakonec jediný jedinec postará tak nějak kompletně o všechno. To není prostě zdravá normální společnost.

Podle Vás má Andrej Babiš , , opravdu řádně našlápnuto k tomu, že se stane předsedou vlády‘‘. Nachází se v parlamentu někdo, kdo by mu mohl konkurovat?

Víte, když právě někdo může zacházet s tak ohromnými prostředky jako Babiš, tak vedle něho není skoro koho vidět. Proto se nám dnes opticky zdá, jako kdybychom nikoho neviděli. Já si myslím, že jistě bychom mohli mít schopnější a lepší politiky, ale my prostě politiky demokratické máme. Není třeba čekat na nějakého spasitele, člověk má prostě volit ty demokratické strany podle hodnot, idejí a dejme tomu přesvědčivých osobností. Každý předseda současné parlamentní strany by mohl být premiérem, akorát bych byl velmi nerad, kdyby byl zase premiérem s Andrejem Babišem, jako to dělá dnes pan Sobotka.

Na webu Forum24 se v posledních týdnech objevily články o ovlivňování zpravodajství v televizi Nova. Máte informace o tom, kdo má největší zájem tamní zpravodajství ovlivňovat?

Víte, před rokem, když se probírala kauza Čapí hnízdo, tak na televizi Nova nebylo o tom téměř vůbec nic. Můj přítel, tehdy ještě reportér televize Nova Hanuš Hanzlík se pokusil dělat standardně svojí práci a reportáž, kterou natočil, mu byla zcenzurována, protože se tehdy na televizi Nova nehodila. Kolem zpravodajství televize Nova jsme vyvolali našimi články značnou diskuzi. Jedno to video vidělo u nás 270 tisíc lidí. Mám za to, že si toho už vedení televize NOVA konečně všimlo a mimo jiné, jsme také generálnímu ředitelovi panu Mainuschovi společně s kolegy ve sdružení Free Czech Media napsali dopis, kde jsme ho upozornili na to co se děje v jeho televizi. A stala se taková zajímavá věc. Minulý týden byla na hlavní místo televizních novin zařazena velmi kritická reportáž o současných skandálech ministra financí. Myslím si, že v TV NOVA se něco celkem pozitivně změnilo.

Cílíte na reportáž o kauze s dluhopisy?

Ano, v této reportáži mluvila velice precizně Lenka Zlámalová, excelentní analytička ze s přáteleného média Echo24 . Doložila velice precizně, že ten konkrétní nákup dluhopisů a ten předchozí odprodej firmy Andreje Babiše jeho vlastní firmě Agrofertu, že se vlastně jednalo o krajně problematické machinace. Dříve toto nebylo možně, že by dali prostor takovéto nezávislé analytičce.

Je podle vás v Česku ohrožena svoboda slova?

Ano je, a to dramaticky. Podívejte se, současná kritická média vedle Fora24, Echa24, projekt Neovlivní, Hlídací pes, to všechno dělají bývalí vedoucí novináři bývalých českých médií. Není to velmi zvláštní, že celá jedna skupina novinářů, včetně těch nejvyšších řídích pozic, se ocitla mimo ta největší média? To je bezprecedentní. To se nikdy v žádné zemi v Evropě a poválečné historii nestalo, aby celá plejáda vedoucích a výrazných novinářů a komentátorů se přesunula z hlavních novin prakticky do undergroundu. Takže my jsme v undergroundu a to je podle mě známka toho, že u nás to je problémem. Bohumil Doležal, kterého jsme měli možnost poslouchat, tak před 5 lety, 10 lety psal pro milionové publikum. Dnes, díky naším projektům píše pro desetitisíce, ale ne už pro statisíce a miliony. To se změnilo. To není svoboda slova.

Takže podle vás, se momentálně nacházíte v undergroundu?

Ano, my jsme v undergroundu a je to lepší underground, než když jsem v něm byli před revolucí. My jsme byli v undergroundu s Bohumilem Doležalem před revolucí a tehdy šlo jaksi hodně o krk. Dneska to tak nejde, takže dnešní underground je lepší než předchozí underground.

Jak se v dnešní době mohou česká média bránit oligarchizaci?

Nepracovat pro oligarchu, to jde. Já to nevyčítám člověku, co dělá kulturní rubriku nebo sport, ale myslím si, že normální hrdý politický publicista, reportér, který pokrývá politické události natož komentátor a natož vedoucí domácí redakce a natož šéfredaktor, přece nemůže pracovat pro někoho, jehož primárním zájmem není elementární služba veřejnosti. Když někdo zneužívá média pro svoje ekonomické cíle na politické nebo ekonomické sféře, tak pro něho prostě nemá člověk pracovat. To je jednoduché jako facka

Plánujete s Forem24 i tištěnou podobu?

Sním o tom a doufám, že se nám to povede, ale zatím je ten úkol takový, abychom dosáhli především výrazného zvýšení čtenosti. Dneska máme 60 až 80 tisíc návštěv denně, což už je poměrně vysoké číslo a znamená to, že nejsme malé médium. Obdobně je to u Echa24. Ještě potřebujeme o jeden velký schod na horu a pak bychom mohli uvažovat i o tištené verzi.

Jak citovat tento text?

Rod, Zdeněk. V Česku je dramaticky ohrožena svoboda slova, tvrdí novinář Šafr [online]. E-polis.cz, 19. květen 2017. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/v-cesku-je-dramaticky-ohrozena-svoboda-slova-tvrdi-novinar-safr.html>. ISSN 1801-1438.

Autor Zdeněk Rod

Autor:

Student mezinárodních vztahů na katedře politologie a mezinárodních vztahů ZČU v Plzni.


[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Přidat komentář

Vložit komentář