Týden s prezidentskými kandidáty: Michal Horáček

 9. prosinec 2017  Vladimíra Cajthamlová  komentáře

„Jsem si jistý, že má být nezávislý a ne provázaný s nějakými bussinesovými nebo politickými kamarádschafty. Já nabízím radikální nezávislost – jsou to občané, kteří mě pověřili k tomu, abych kandidoval a ne politici. Současně si platím sám, takže nebudu muset nikomu nic splácet. Všichni to známe – když jdeme do banky a půjčíme si prachy, tak je musíme nejen vrátit, ale vrátit také s úroky. Mám ještě trochu času, že jo? (smích) Jenom chci dodat. Navštívil jsem pět set míst po celé zemi, jen v Plzni jsem byl asi devětkrát. Vnímal jsem ale hlavně ty obyčejné, pracující a poctivé lidi, kterých je tu nejvíc a těm chci dát svůj hlas,“ zahájil plzeňskou prezidentskou debatu spisovatel, textař, básník a producent, stávající kandidát na prezidenta Michal Horáček, Mgr., Ph.D.

zdroj: wikipediezdroj: wikipedie

Jakou roli má podle Vás zastávat český prezident v ústavně-politickém vztahu?

Naše Ústava, stejně jako jakýkoliv jiný text, je prostě napsaná. Pak je ještě důležité ji umět číst a číst ji i s určitým před-porozumněním. Je potřeba ji číst s určitým před-porozuměním. Ona je totiž napsaná pro slušné lidi, a jakmile se tohle nestane, jsme v problému. Ona se vlastně musí nějakým způsobem stále ukládat, ale tím smyslem je ji chránit. Pak si také myslím, že ta úplně největší role prezidenta není napsaná vůbec nikde, ale vyplývá z našich zvyklostí a z naší tradice. Ten člověk jako by byl nadán nějakou specifickou pozorností a mocí a je potřeba, aby ji využíval. Aby inspiroval. Aby ukazoval na to, že jsme dobří, protože fakt jsme. Nemáme však dostatek sebedůvěry a prezident tu sebedůvěru musí vzbuzovat, abychom měli silnou a hrdou zemi.

Jmenoval byste do čela vlády trestně stíhanou osobu? Prosím o stručnou odpověď.

Ano, jmenoval.

Jak se stavíte jako kandidát na prezidenta k otázce amnestie?

Poslední Klausova a Nečasova amnestie, zejména její aboliční článek, byla jednou z největších pohrom od listopadu 1989. Definitivně podlomila víru lidí v to, že jsou tady férová pravidla pro všechny. Mnohokrát mi to na mých cestách řekli a já strašně toužím po tom, abychom svému státu věřili. Věřím v to, že naplňujeme to, co je v Ústavě napsáno. Že jsme právním státem, který se opírá o jednotlivce a občana. A tohle všechno vlastně podlomilo i víru v amnestii jako takovou, teď bude velmi obtížné, aby nějaká další vůbec byla. Já osobně si nedovedu představit, že bych ji udělil.

Jaká tři témata chcete veřejnosti otevřít?

Zaprvé právní stát. Protože jak se cítí ten, kdo dodržel pravidla a neuspěl, zatímco úspěch slavili ti, co je obešli? Zadruhé nový koncept vzdělanosti. Musíme předělat vzdělávání tak, abychom dosáhli vzdělanosti, to znamená kritického myšlení. A zatřetí? Respekt ke každému občanovi.

Jak byste se zachoval coby prezident k plánovaným setkáním s voliči v krajských městech?

S občany komunikuji už celá desetiletí. Tajemství lidských příběhů, to je pro mě důležité, protože lidé jsou spoluautory mých písní. Oni jsou také spoluautory mého programu. Já za nimi jezdil, ptal jsem se na jejich úzkosti a touhy. A chci tady říct jednu strašně důležitou věc podle mě, strašně odmítám termín normální/obyčejný člověk. Ještě jsem se totiž s takovým člověkem nesetkal, každý je výjimečný, každý je pro mě jedinečný. A i kdyby to mělo být třeba za hasičárnou, mě to ponižovat nebude.

Jak se stavíte k výběru Vašeho tiskového mluvčího?

Já svého osobního tiskového mluvčího nemám. Dávám přednost tomu, že když něco řeknu a bude to špatně, abych právem sklidil kritiku. A když se sem tam něco povede, aby mě někdo pochválil. Jinak samozřejmě vím, že v kanceláři prezidenta republiky je to nutné. Také chci zmínit, že je tady spoustu výborných novinářů v celé zemi a není snadné mezi nimi vybírat, protože je jich opravdu hodně, ale vím, že nebudu vybírat mezi redaktory Haló novin.

Oznámkujte, prosím, dosavadní české prezidenty podle jejich přičinění od 1 do 5 jako na základní škole.

Havel: 1
Klaus: 4
Zeman? Beznadějná nedostatečná.

Jaký je Váš vztah k NATO?

Já jako katolík řeknu „díky Bohu“, že se nám otevřelo historické okno a mohli jsme vstoupit do Severoatlantické aliance, která opravdu jediná garantuje naši státní existenci. Ne, že bychom měli zvažovat navýšení našeho příspěvku, my ho musíme skutečně navýšit, protože jsme se k tomu zavázali. A ještě něco dobrého – národní úřad pro kybernetickou bezpečnost produkuje takové české bouráky, kteří vyhrávají soutěže a učí ostatní z NATO. To je příklad. Když to vyhráli Slováci, pozval si je pan Kiska a oslavovali je tam a tleskali jim, zatímco náš prezident je vždycky ignoroval. Já je vždycky budu chválit a dávat jim pozornost.

A Váš postoj k EU?

Když v listopadu roku 1929 umíral francouzský ministerský předseda z dob první světové války Georges Clemencau, na smrtelné posteli řekl: „Pohřběte mě vestoje tváří k Německu“. Představte si, že by to řekl někdo dnes. Dnes by to bylo směšné, ale tenkrát se tomu nikdo nesmál a o dalších deset let vzešla z Evropy ještě strašnější válka než ta první. Od té doby, co se evropské struktury začaly dávat dohromady, a vznikla EU, tohle zásadní nebezpečí pominulo. Už by to bylo legrační. Díky Bohu. Proto musíme o Evropskou Unii pečovat, ale být tam daleko lepší než jsme teď. Jsme tam zakřiknutí, málo tam znamenáme, neumíme si vyjednat aliance a své zájmy. To musíme polepšit.

Jak vnímáte současnou situaci mezi Českou republikou a Ruskem, popřípadě Čínou?

Mám Rusko rád, jsem čtvrtinový Rus. Mám rád jeho umění a všechno co dokázalo, ale jenom do tý doby mám rád Rusko, dokud zůstává v Rusku. Jakmile se posouvá někam jinam, tak pozor. A ono se sem posouvá v tom smyslu, že vede proti nám neurvalou hybridní válku, které musíme čelit. Co se týká Číny, samozřejmě bych tam jezdil, ale nikdy bych nežmoulal čepici v ruce a určitě bych neříkal, že se tam jezdím učit, jak stabilizovat společnost. Vždycky jenom rovný s rovným, to je zásada, kterou musíme pořád držet.

Jmenujte první tři destinace, které byste po zvolení navštívil nejdříve.

(Na rozdíl od ostatních zúčastněných debaty – poznámka autorky) Slovensko nepovažuji za cizinu, já jsem se s dovolením v Československu narodil. Takže ano, prvně cesty za sousedy – Rakousko, Německo, Polsko a kam ne? Tam, kde bych nechtěl naznačovat, že Česká republika tyto režimy podporuje a bere vážně. Samozřejmě Severní Korea, ale také Zimbabwe a Eritrea.

Dále pan Horáček zodpověděl následující otázky směřované z publika.

Koho byste volili za prezidenta kromě sebe?

Už jsem to jednou řekl a tady to rád budu opakovat. Kohokoliv správně kvalifikovaného proti Miloši Zemanovi.

Kdo by se po zvolení stal Vaším poradcem?

Vedu transparentní kampaň, takže kromě toho, že jsem zveřejnil své majetkové přiznání a lékařskou zprávu, jsem zveřejnil i své poradce a už v únoru. Tak vám to nebudu opakovat, ale jsou to lidi, kteří mi hodně pomohli, abych se zorientoval v různých věcech. Ale pokud se ptáte na konkrétní jméno svého kancléře, to jsem už promyslel, musí být brilantní, tvůrčí a pracovitý. Tuto pozici jsem v případě zvolení nabídl ženě, konkrétně pětadvacetileté Blance Šoulavé, která umí výborně čínsky, anglicky a francouzsky. Nicméně mou nabídku zatím zvažuje.

Jaký je Váš názor na obecné referendum?

Ano, obecné referendum ano, sice není ve vládě, ale od roku 2015 je v parlamentu a jeho návrh je dobře zpracovaný. Mimo jiné vylučuje náš odchod z EU a NATO, navíc by obecné referendum vyřešilo spoustu věcí – např. změnu letního času apod..

Co si myslíte o zmanipulovatelnosti českých voleb ze strany Ruska?

Nebezpečí tu je a je to více než nebezpečí. Sám jsem osobně byl bohužel terčem takového útoku, který určitě nedělají lidé jen tak. Nedávno jsem zaznamenal, že tytéž nehorázné a nechutné pomluvy musel strpět pan profesor Drahoš a tady je potřeba udělat okamžitě nějaký čin. Já jsem okamžitě vystoupil a řekl jsem: „Prosím, pan profesor je sice můj soupeř, ale v žádném případě těmto věcem nevěřte.“. Stavím se proti tomu v každém případě a je potřeba, abychom naladili kultivovanost našeho vnitřního prostoru na nějakou fér hru, s tím musíme začít.

Jak se stavíte k problému války na Ukrajině a kde vidíte jeho řešení?

Ukrajina je zemí, o kterou máme mít obrovský zájem. Úspěch Ukrajiny znamená úspěch západu, což by konkrétně znamenalo úspěch liberální demokracie a ukázal by lidem té obrovské ruské říše, že se to dá udělat. Proto to Rusko tak strašně nechce, aby ta Ukrajina uspěla. Ano, já mluvil s několika lidmi, kteří bojují na východní Ukrajině, dali mi velké zprávy o tom, jak čelí právě kybernetickým hrozbám a jak s nimi bojují, opravdu mě to velmi zajímá. Při příležitosti státního svátku Ukrajiny jsem šel navštívit ukrajinského velvyslance a poté se stalo, že se pan prezident Zeman nehezky do Ukrajiny opřel a já napsal veřejný dopis velvyslanci na podporu a přesně tohle Ukrajina potřebuje. Rusko opravdu musí zůstat v Rusku.

 

Další medailonek již dnes na www.e-polis.cz.

Jak citovat tento text?

Cajthamlová, Vladimíra. Týden s prezidentskými kandidáty: Michal Horáček [online]. E-polis.cz, 9. prosinec 2017. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/tyden-s-prezidentskymi-kandidaty-michal-horacek.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář