Krajní pravice v německém tisku

 3. březen 2010  Ondřej Hájek   komentáře

Německý tisk se krajní pravicí zabýval v poslední době poměrně intenzivně. Způsobilo to nedávné dění v Drážďanech, kterému se věnovala všechna významná německá média. Vzniklo tak obrovské (snad až nepřehledné) množství novinových článků o pochodu neonacistů saskou metropolí.

Krajní pravice v německém tiskuKrajní pravice v německém tisku

Německý tisk se krajní pravicí zabýval v poslední době poměrně intenzivně.  Způsobilo to nedávné dění v Drážďanech, kterému se věnovala všechna významná německá média. Vzniklo tak obrovské (snad až nepřehledné) množství novinových článků o pochodu neonacistů saskou metropolí. Na tomto místě je nutné zdůraznit, že nebylo mou ambicí všechny tyto německé texty dohledat, přečíst a následně z nich udělat výtah. O této události jsem čerpal informace pouze ze zpravodajských serverů Spiegel a Focus. Domnívám se, že tyto zdroje jsou postačující, protože Spiegel a Focus se problematice pravicového extremismu dlouhodobě věnují a lze tu nalézt relevantní informace a články o dění na německé krajně pravicové scéně, jak se ostatně může každý návštěvník jejich webových stránek sám přesvědčit. Kromě pochodu neonacistů v Drážďanech jsou v tomto textu zmíněny i jiné aktivity krajní pravice v Německu. Články, ze kterých jsem vycházel, jsou v zájmu aktuálnosti staré maximálně dva měsíce.  

 

Pochod neonacistů v Drážďanech 

Spiegel upozorňuje na skutečnost, že příznivci krajní pravice naplánovali na 13. březen 2010 u příležitosti 65. výročí spojeneckého bombardování Drážďan pochod městem. Jejich pochod přes saskou metropoli byl ovšem zmařen masivním odporem jejich protivníků. Krátce po druhé hodině policisté uzavřeli prostor, kde měl pochod začít. Tady se dlouhé hodiny pod vedením Jungen Landsmanschaft Ostdeutschland (JLO) shromažďovali pravicový extremisté a vyčkávali na signál k zahájení. JLO už dvanáct let organizuje akce, které nazývá jako „vzpomínkové pochody“. Mají tak být připomenuty oběti spojeneckého bombardování Drážďan, což ovšem neonacisté využívají pro své účely – snaží se dokázat, že se nejenom Německo za druhé světové války dopouštělo věcí, za které musí nést vinu.  Mezi pravicovými extremisty se nacházeli lidé z celého Německa, ze Švédska, Rakouska, Česka, Francie a Slovenska. Zastoupena tu byla také Národně demokratická strana Německa (NPD).  Mnozí její členové jsou zároveň členy již zmíněného uskupení JLO. Kromě příznivců krajní pravice se v Drážďanech ukázali rovněž levicoví extremisté. Policie dbala na to, aby byly tyto znepřátelené tábory od sebe odděleny. Do Drážďan dorazili i mnozí politikové, mezi jinými Bodo Ramelow ze strany Levice nebo Christian Ströbele za Zelené (1).

Tomuto tématu se věnuje také Focus. Proti pochodu pravicových extremistů protestovaly v Drážďanech tisíce lidí. Kolem 13 000 občanů vytvořilo lidský řetězec, aby zabránili neonacistům projít. Těch se sešlo v Drážďanech 6 400. Původně se očekávalo až 8 000 z celé Evropy, ale i tak jich dorazilo víc než v předchozích letech.  Došlo k několika potyčkám, při nichž bylo zraněno 27 lidí. Mezi nimi se nacházelo i 15 policistů a nejméně jeden novinář. Policie zatkala 29 mužů ve věku od 16 do 36 let.  Mezi zadrženými bylo 21 odpůrců neonacistů (2).

 

Další aktivity krajní pravice

Spiegel přinesl nedávno ještě jeden poměrně zajímavý článek. Ten se zmiňuje o tom, že si dva neonacisté zakoupili zámek Trebnitz.  Tento zámek tak v současné době vlastní Thomas Wulff a Axel Schunk, což rozhodně nejsou na německé neonacistické scéně neznámá jména. Wulff, kterému se přezdívá „Steiner“ podle bývalého SS-Obergruppenführera tohoto jména, byl několikrát odsouzen za podněcování nenávisti a propagaci zakázaných symbolů. V současné době působí v NPD a byl považován za blízkého přítele zesnulého právního zástupce této strany Jürgena Riegera. Druhý z mužů  Schunk dříve vystupoval jako „Bundesfahrtenführer“ v zakázané organizaci Wiking-Jugend. Úřady se nyní obávají, aby si tu příznivci krajní pravice nezřídili školící centrum. Nebyl by to ostatně první pokus (3).

Zeit informuje o tom, že se v severním Porýní – Vestfálsku (NRW) pomalu blíží volby do zemského sněmu. Ty se budou konat v květnu. Voleb se hodlá zúčastnit i pravicově populistické uskupení pro NRW. Při této příležitosti se strana rozhodla v Leverkusenu uspořádat setkání s názvem „Programmparteitag“. Volební program pro NWR je však už delší dobu znám. Ostře se vymezuje proti islámu a požaduje omezení přistěhovalectví. Výsledky průzkumů ohledně voleb do zemského sněmu ovšem nedávají NWR příliš velké šance, ačkoli v loňských komunálních volbách toto uskupení dosáhlo dílčích úspěchů. Proto NRW doufá, že by mohlo obdržet finanční dar od švédského pravicového extremisty Patrika Brinkmanna. Tento milionář by měl do roku 2011 NRW podpořit finanční částkou kolem 5 milionů euro. Brinkmann, který byl v minulosti spjat se stranami NPD a DVU (Německá lidová unie), pokládá za velkou hrozbu multikulturní společnost (4). Berliner Zeitung označuje Brinkamana za jednu z předních postav evropské extrémně pravicové scény (5). 

Frankfurter Allgemeine Zeitung přináší článek o internetovém „Thiazi“ fóru, kde prezentují své názory pravicoví extremisté. Podle údajů této webové stránky je na fóru zaregistrováno celkem 13 000 uživatelů. Fórum se vyznačuje hierarchickým uspořádáním. Ten, kdo napíše hodně příspěvků a převede určitou finanční částku na britské konto, získává více práv než běžný řadový uživatel. V jednotlivých profilech se nacházejí fotky nacistických pohlavárů, antisemitské plakáty nebo hákové kříže. Na fóru se nachází zhruba milion příspěvků a skoro 68 000 témat. V sekci historie můžeme nalézt téma s názvem Holocaust: Podvod 20. století?, kde jsou rozšiřovány různé spiklenecké teorie. Proběhla tu dokonce jakási anketa, které se zúčastnilo 2 252 uživatelů. Těm byla položena otázka, jestli skutečně došlo k holocaustu a 45 procent uživatelů odpovědělo, že nikoli. Holocaust ovšem není zdaleka jediné téma, které zajímá diskutující na „Thiazi“ fóru. Mezi další velmi oblíbená patří Přistěhovalci, Homosexuálové či Romové. Někteří uživatelé tu dokonce poskytují kulinářské rady a ukazují fotky svých zvířecích miláčků. Přesto si jinak svou pravou identitu pečlivě střeží. Samotný server „Thiazi“ je přitom spravován ze Spojených států amerických. Provozovatelé této stránky se tak chrání před případným postihem, protože v Německu by určitě měli problémy se zákonem. Popírání holocaustu je u našich sousedů trestným činem (6).

Titulní obrázek převzat z: http://www.afriscoop.net/journal/IMG/arton793.jpg

 

 

Elektronické zdroje:

(1)  Sundermeyer, Olaf: (2010). Bomben-Gedenken in Dresden:  Neonazis scheitern mit Propagandamarsch. Spiegel 13.2.2010, dostupné na: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,677718,00.html, 27.2.2010.

(2)  Focus (2010): Dresden: Stadt setzt ein Zeichen gegen Rechtsextremismus. Focus 14.2.2010, dostupné na: http://www.focus.de/politik/weitere-meldungen/dresden-stadt-setzt-ein-zeichen-gegen-rechtsextremismus_aid_480159.html, 27.2. 2010

(3)  Gathmann, Florian:  (2010). Schloss Trebnitz in brauner Hand. Spiegel 23.2.2010, dostupné na:  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,679135,00.html, 27.2.2010

(4)  Vensky, Hellmuth:  (2010). Nordrhein-Westfalens Rechte rüstet sich für die Wahl. Zeit 19.2.2010, dostupné na:  http://www.zeit.de/politik/deutschland/2010-02/rechtsextremismus-pro-nrw, 27.2.2010

(5)  Kopietz, Andreas: (2010). Rechter Millionär plant Wahlkampf. Berliner Zeitung 21.1.2010, dostupné na:  http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/archiv/.bin/dump.fcgi/2010/0121/berlin/0112/index.html, 27.2.2010. 

(6)  Gunkel, Christoph: (2010). Todesengel im Internet. Frankfurter Allgemeine Zeitung 19.2.2010, dostupné na: http://www.faz.net/s/Rub77CAECAE94D7431F9EACD163751D4CFD/Doc~EB41339280C4D4F60B9C3027652356A0D~ATpl~Ecommon~Scontent.html, 27.2.2010.

Jak citovat tento text?

Hájek, Ondřej. Krajní pravice v německém tisku [online]. E-polis.cz, 3. březen 2010. [cit. 2024-03-28]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/krajni-pravice-v-nemeckem-tisku.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 12x


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!