ČR není imunní vůči radikálnímu islámu, tvrdí generál Šedivý

 8. duben 2015  Martin Huňady  komentáře

Jaká je situace kolem české armády? Měly by se znovuzavést povinné odvody? Na tyto a další otázky ohledně bezpečnostní situace České republiky odpovídal e-Polisu armádní generál Jiří Šedivý.

Armádní generál Jiří Šedivý při přednáší na Konferenci o mezinárodní bezpečnosti.Armádní generál Jiří Šedivý při přednáší na Konferenci o mezinárodní bezpečnosti.

Jaký je stav české armády v porovnání se zbytkem Evropy?

Česká armáda má řadu modernizačních projektů, které ji posunuly dál od té doby, kdy jsme byli armádou Varšavské smlouvy. V pozemním vojsku jsme udělali poměrně významný krok, ale je potřeba ještě spoustu věcí udělat. Situace, která je kolem vybavení zbytku čtvrté armády rychlého nasazení a sedmé mechanizované brigády je ještě neuspokojivá. Myslím si, že je ještě potřeba spoustu věcí udělat, ale obecně ta situace není špatná.

Jaké jsou další problémy naší armády?

Nejpalčivějším problémem jsou nadzvuková letadla, tam se ta situace zvládá. Byť poněkud nestandardním způsobem a to půjčkou, ale je to jeden ze způsobů řešení. Teď je před námi úkol v podobě vrtulníku pro letectvo, ke kterému teď armáda přistupuje a uvidíme jakým způsobem a jak rychle se to povede všechno zrealizovat.  Dalším jsou relokační technologie, které se už vyměňují delší dobu. Máme funkční takzvané “fadry”, což jsou radary dalekého dosahu a teď se debatuje o nákupu radarů středního dosahu. Já si myslím, že tam jsme udělali poměrně hodně, ale ještě hodně nám toho zůstává, protože my trpíme jedním velkým problémem a ten problém znamená: za prvé nestálost v názorech a za druhé český zákon, který se týká výběrové řízení. Tento zákon je natolik komplikovaný a natolik nevýhodný pro armádu, že řada projektů je zpomalena, protože se nepovede vybrat nejvhodnější dodavatel, který splňuje vojenské parametry. Například má certifikáty na oblast ochrany utajovaných informací a podobně.

Jak se díváte na znovuzavedení branné povinnosti? Jste pro její zavedení, nebo nikoli?

Bavíme se o dvou věcech. První je branná povinnost a ta platí v České republice pořád, nikdy nebyla zrušena a dokonce byla v minulosti doplněna o ženy. Otázkou je, kdy dojde k odvodům. Poté je tu druhá, konfliktní věc, o které řada lidí mluví, ale nesprávně a to je výkon vojenské základní služby. Měla by se posunout možnost provádění odvodů do doby, kdy již je zřejmý stav a je zde tendence vzniku vážného ohrožení. Ne, jak je to dnes v zákoně, že až v době, kdy je stav ohrožení státu nebo válečný stav. To je pozdě. Ministerstvo obrany říká, že je potřeba v situaci, kdy již víme, že se blíží krize, a že se jí nezabrání, zahájit odvody. Buď tedy selektivně, například těch lidí, kteří jsou v nějakých specifických profesích, anebo i celoplošně po jednotlivých ročnících. To je ta debata, která se nyní odvíjí.

A vy jste tedy pro znovuzavedení odvodů?

Já si myslím, že by se měly provést dokonce generálně. To nikoho nic nestojí. Kolem toho se udělala poměrně velká mediální bublina, která vlastně není o ničem. V řadě států občané dosáhnou třeba 18 nebo 19 let a nastoupí k odvodům. Tam komise zjistí, že jste to opravdu vy, že jste buď zdravotně schopen, anebo nejste zdravotně schopen, jestli máte, nebo nemáte vůli stát bránit a musíte ještě uvést, kde jste. Takže to je takové ověření té osoby, které se uloží do seznamu a armáda ví, že vy jste člověk, který je zdravotně schopný, když bude potřeba. Dále armáda bude vědět, zdali se budete chtít podílet na obraně státu, a že máte vzdělání všeobecné nebo strojírenské atp. To je veškerý odvod. Věc, která je na 20 minut.

Myslíte, že je možné zavést v ČR takový generalizovaný odvod?

Dostali jsme se do situace, že dneska děláme, že se nás bezpečnost vůbec netýká. My jsme stát, který řekl: „zavedeme profesionální armádu a všichni se o vás postarají.“ Ale to tak není. Profesionální armáda je k tomu, aby řešila aktuální dílčí problémy, ale určitě ne nějaká zásadní ohrožení státu. Politická reprezentace se k tomu musí vrátit zpátky a vysvětlovat, že životním zájmem je bezpečnost státu. K tomu se musíme vrátit a přestat si hrát na to, že jsme nějací „demokraté“ a proto jako demokraté si můžeme dělat, co chceme.

Rád bych se vrátil k tomu, co jste zmiňoval v přednášce. Je podle váš pro ČR větší hrozbou Rusko, nebo Islámský stát?

Rusko je určitý problém, ale nemyslím si, že Rusové by dneska chtěli okupovat ČR. Oni by chtěli ovládat a ovlivňovat, to zcela určitě, ale Rusové se už v minulosti smířili s tím, že nás bude ovlivňovat euroatlantická zóna. To je původní dohoda, která kdysi proběhla, ať už je psána nebo ne. Že se nás snaží Rusové ovlivňovat si myslím, že je pravda, ale to dělá každý velký stát. Nemůžeme si myslet, že to bude něco nenormálního, byť je nám to pochopitelně nepříjemné. Ale nemyslím si, že by Rusové byli připraveni vést válku. Evidentně se jim nechtělo a Putin několikrát řekl, nechce vést válku na východní Ukrajině. Něco jiného je, když tam posílali vojáky a techniku. To ale nebyla válka, kterou by vedli Rusové formálně. Oni zneužívali kvazi-dovolených vojáků, kteří si náhodou vzali tank a odjeli na východní Ukrajinu na dovolenou. Rusové chtějí mít vliv a udělají všechno proto, aby měli vliv nad Ukrajinou, a budou ho chtít pravděpodobně rozšiřovat dále na západ, do těch států, které jim připadly po druhé světové válce.

A když ho porovnáne s Islámským státem...

Tam je situace jiná a je jedno jestli to budeme nazývat Islámský stát nebo jinak. Je to radikální islám. Jedno ohnisko vidím na středním východě, zejména tedy kolem Izraele. Tam to bude ještě horší, až tam konflikt vznikne. Druhé bude naše vnitřní evropská záležitost. Jak my se vypořádáme s radikálním islámem, který bude chtít ovlivňovat a získávat svojí pozici uvnitř Evropy. To je další obrovský problém, se kterým se my potkáme. Já teď Rusko vnímám jako významného protivníka, ale nemyslím si, že bychom s ním dneska měli válčit, i když nám ukazuje, že je ochotné jít daleko. Myslím si, že radikální islám bude mnohem větší problém, který se transformuje do ozbrojených konfliktů.

Jak velká je podle vás pravděpodobnost, že by se mohl opakovat podobný teroristický útok, který se stal v lednu v Paříži?

Je to reálná hrozba, na kterou se musíme připravit. Ty procesy jsou jednoznačné. Teď jsme mohli vidět, člověka v Uherském Brodě, který něco podobného udělal. Je to jenom o tom, kdy se tady utvoří skupina lidí nebo dokonce jenom jednotlivci, kteří řeknou tohle je způsob jak se buď pomstíme, nebo si vytvoříme prostor, respekt anebo proslavíme Islám. Pokud je to kriminální čin, tak je to jedno. Pokud je to ideologicky podložené, jako tomu bylo v Paříži nebo dříve ve Velké Británii a ve Španělsku, tak se to buď ve větší, nebo v menší míře znovu odehraje. Česká republika není imunní. Jsou oblasti v České republice, kde se islám radikalizuje a islám se tam etabloval.

To je důvod, když jsme se bavili o základní vojenské službě, proč by měla proběhnout nějaká příprava lidí. Třeba měsíční, především mladých mužů. Ne proto, aby dostávali vojenský výcvik, ale aby se uměli chovat v takových prostředích, kdy dojde k nějakému takovému případu. Jde o schopnost sebeobrany, aby se lidi uměli orientovat třeba ve složitých situacích, kdy se používá násilí, aby se dovedli orientovat v systému krizového řízení a v reakci na krizi. Tam by se to dneska mělo promítat.

Kdyby Američané neměli připravené lidi, tak by v newyorských dvojčatech v roce 2001, nezemřelo necelých 3000 osob, ale zahynul by tam minimálně dvojnásobek. Tamní lidi se umí chovat a mají určitou přípravu, která probíhá regulérně ve Spojených státech amerických a nejenom tam.

Jak citovat tento text?

Huňady, Martin. ČR není imunní vůči radikálnímu islámu, tvrdí generál Šedivý [online]. E-polis.cz, 8. duben 2015. [cit. 2024-03-28]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/cr-neni-imunni-vuci-radikalnimu-islamu-tvrdi-general-sedivy.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář