V resortu dopravy odkládá Sobotkova vláda důležité úkoly

 12. únor 2016  Soňa Krpálková   komentáře

Působil jako ministr dopravy a nyní je předsedou poslaneckého klubu ODS. Zbyněk Stanjura se v novém rozhovoru vyjádřil na adresu ministra Ťoka a kriticky zhodnotil jeho působení v úřadu. Sám definoval kroky, které je pro zlepšení situace třeba udělat. Prozradil i to, jak se změnila ODS a jaký výsledek bude strana považovat za úspěch v podzimních volbách.

Zbyněk Stanjura (ODS)Zbyněk Stanjura (ODS)

Jak se změnila tvář ODS od pádu vlády Petra Nečase? Skutečně se oprostila od klientelistických struktur jak tvrdí vaše nová místopředsedkyně Alexandra Udženija?

ODS proměnil hlavně nový předseda Petr Fiala. Pod jeho vedením prosazujeme skutečně pravicový program, konzervativní hodnoty, liberální ekonomiku a realistickou zahraniční a evropskou politiku. Politiku ODS tvoří a prosazují politici ODS na všech úrovních od komunální, přes krajskou po celostátní. Žádné klientelistické struktury v ODS nepůsobí.

Věříte slovům předsedy Petra Fialy, že z kongresu vyšla ODS silnější a je odhodlaná vítězit? Co by bylo úspěchem v blížících se senátních a krajských volbách?

Ano, pevně tomu věřím. V krajských volbách by bylo velkým úspěchem obhájení výsledku z roku 2012. Důležitý je trend, pokud získáme v průměru přes 10 procent, jsme na dobré cestě

k úspěchu ve sněmovních volbách v roce 2017. V senátních volbách bude osobně považovat za úspěch získání minimálně čtyř mandátů.

Působil jste jako ministr dopravy v Nečasově vládě. Co říkáte na problémy ministra Ťoka v tomto resortu?

Resort dopravy není typicky pro střet vlády a opozice, pro střet pravice a levice. Bohužel během více než dvouletého působení této vlády a ministrů hnutí ANO se největší úkoly v dopravě jen opakovaně odkládají. Nevyřešené mýto, žádné soutěže na rychlíky, odložená transformace ŘSD, problém s EIA a další to jen dokládají.

Smlouva na výběr mýtného, uzavřená s firmou Kapsch, nepočítá s dalším výběrem mýta po roce 2016 ani s předáním systému jiné firmě. Jak byste řešil problém s mýtným systémem?

Nejdůležitějším krokem je vypsání velké soutěže na desetiletý provoz mýta. Tato soutěž musí být technologicky neutrální, stát má definovat rozsah zpoplatnění a služby, které požaduje. Jen samotná soutěž ukáže, kdo přijde s nejlepší nabídkou. Díky zpoždění, které zavinila Sobotkova vláda, se současně musí řešit otázky prodloužení stávajícího systému na nezbytně dlouho dobou.  V této chvíli podle informací existují tři společnosti, které chtějí dát státu nabídku a mezi těmi je potřeba vybrat.

Skutečně si myslíte, že Elektronická evidence tržeb (EET) může zlikvidovat některé drobné podnikatele?

Ano, může. Administrativní povinnosti, další náklady, nedůvěra státu, neustálé kontroly, to vše může otrávit život mnoha malým podnikatelům a živnostníkům, kteří se následně rozhodnou svou ekonomickou činnost ukončit. I zahraniční zkušenosti z tolikrát zmiňovaného Chorvatska tuto obavu potvrzují.

Někteří odpůrci EET uvádějí, že Andrej Babiš může zneužít data z EET k vlastním podnikatelským účelům. Není naivní si to myslet?

Velkým problémem EET bude ochrana citlivých obchodních dat. Tuto otázku vláda a Ministerstvo financí neodpovědně zlehčují a bagatelizují. Skutečně stát, který neochrání mailovou korespondenci premiéra, stát, ve kterém téměř online sledujeme počínání tajných služeb, je schopen ochránit data podnikatelů?  Obávám se, že ne.  Tato data mohou zneužít mnozí v konkurenčním boji, to je problém obecný, ne problém jedné osoby.

Kvůli zákonu o EET zvažuje ODS podání ústavní stížnosti. Petr Fiala mluví o „znásilnění parlamentní demokracie“. Na co konkrétně si chcete u Ústavního soudu stěžovat?

Na porušení pravidel. Jednací řád Poslanecké sněmovny je zákon, který vládní většina opakovaně při projednávání tohoto návrhu zákona porušuje. Současně napadneme i některé, podle našeho názoru neústavní části zákona.

Vy sám jste v jiném rozhovoru uvedl, že koalice chce prosadit zákon o EET tak, aby začal platit až po podzimních volbách. Co pro změnu chystá před volbami ODS?

V krajských a senátních volbách chceme oslovit voliče s pozitivní nabídkou a zajímavým programem. Nabídneme našim občanům malý, ale efektivně fungující a silný stát, zahraniční politiku odpovídající českým národním zájmům a bezpečnosti našich občanů, svobodu pro všechny aktivní občany a solidární pomoc těm, kteří si sami pomoci nemohou. K tomu přidáme regionální témata, protože naší nespornou výhodou je kandidatura mnoha zkušených komunálních politiků, kteří dobře znají svůj kraj a region.

Jak citovat tento text?

Krpálková, Soňa. V resortu dopravy odkládá Sobotkova vláda důležité úkoly [online]. E-polis.cz, 12. únor 2016. [cit. 2024-03-28]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/v-resortu-dopravy-odklada-sobotkova-vlada-dulezite-ukoly.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Přidat komentář

Vložit komentář