Svými názory se prozpívaly do nápravného tábora. Punkerky z Pussy Riot nezachránila ani mezinárodní podpora.

 30. srpen 2012  Eva Pelikánová   komentáře

Tři ženy. Tři aktivistky. Tři punkerky v maskách, které pohoršily Rusko. Celé Rusko? Nebo jen církev a Vladimira Putina? Maria Alekhina, Ekaterina Samoutsevitch et Nadejda Tolokonnikova tvořící hudební skupinu Pussy Riot byly odsouzeny za výtržnictví a podněcování k náboženské nenávisti ke dvěma letům v táboře. Hrající na neobvyklých místech se svými protipolitickými, zejména protiputinskými, texty zřejmě záměrně provokovaly.

Svými názory se prozpívaly do nápravného tábora. Punkerky z Pussy Riot nezachránila ani mezinárodní podpora.Svými názory se prozpívaly do nápravného tábora. Punkerky z Pussy Riot nezachránila ani mezinárodní podpora.

Tři ženy. Tři aktivistky. Tři punkerky v maskách, které pohoršily Rusko. Celé Rusko? Nebo jen církev a Vladimira Putina? Maria Alekhina, Ekaterina Samoutsevitch et Nadejda Tolokonnikova tvořící hudební skupinu Pussy Riot byly odsouzeny za výtržnictví a podněcování k náboženské nenávisti ke dvěma letům v táboře. Hrající na neobvyklých místech se svými protipolitickými, zejména protiputinskými, texty zřejmě záměrně provokovaly.  Otázkou je, zda je třeba brát jejich postih v typicky ruském kontextu, či se na tuto událost soustředit jako na moment začátku razantnějších veřejných zásahů proti jakýmkoli opozičním výrokům, kterým nezabrání ani mezinárodní nevole.  

Internetový server deníku Le Figaro nabízí článek Esther Degbe, který přináší ucelený pohled na osud Pussy Riot. Projev a texty písní doposud téměř neznámé hudební skupiny jsou inspirovány zlostí a nesouhlasem s politickou garniturou a především s osobou Vladimira Putina. Zejména jejich poslední CD obsahuje výrazně protipoliticky atakující tituly jako například „Muž z KGB“ apod. Jejich první koncerty se odehrávaly v prostředí městské dopravy, kde svými zvučnými politickými texty získávaly pozornost kolemjdoucích. V roce 2011 písněmi bojovaly za propuštění politických vězňů. Provokace se dovršila při vystoupení v pravoslavném kostele v Moskvě, kde jejich hudba byla popsána jako modlitební punk. V zápětí zazněly i tituly vyzývající lid ke svrhnutí režimu a Vladimira Putina. [1]  

V deníku Le Figaro se vzápětí lze dočíst o odsouzení skupiny Pussy Riot ke dvěma letům vězení. Postiženy byly z podněcování k náboženské nenávisti, výtržnictví a z antiputinského zpěvu v kostele z konce února 2012. Nejdříve zde byl návrh na odsouzení po dobu tří let, ale polehčující okolností pro ně byl fakt, že dvě zpěvačky mají děti v nízkém věku, tudíž byl trest snížen na dva roky v táboře. Úplně prvotní návrh na dobu trestu se ale pohyboval ve výši sedmi let. Byly nařčeny z porušování veřejného pořádku, nedostatku úcty a morálky ke společnosti a urážky náboženské cti věřících. Odsouzené se věřícím omluvily za svůj etický omyl v otázkách víry, ale ne za protipolitická slova.[2]  

Deník Le Parisien na svých internetových stránkách popisuje zadržení členek skupiny Pussy Riot jako nijak překvapivé vyústění jejich činnosti. Svůj verdikt si vyslechly v klidu, mnohdy až s úsměvy. Tři punkerky byly až do svého odsouzení zadržené již 5 měsíců. Proti verdiktu se postavil blogger  Alexej Navalny, který označil líčení jako „zničení spravedlnosti“ v procesu „hodného inkvizice“. Amnesty International se domnívá, že Pussy Riot jsou vězněny za své názory a snaží se naléhat na ruské úřady, aby stáhly svůj verdikt. Před procesem se udála řad manifestací na jejich podporu. Nesouhlas s tímto ruským jednáním se rozletěl po celém světě a za Pussy Riot se postavilo nejen několik států, nevládních organizací, ale i jednotlivé osobnosti jako například Madonna, Paul McCartney nebo Sting. V závěru článku je uvedeno, že členky se nehodlají snížit k tomu, aby Vladimira Putina požádaly o milost.[3]  

Le Monde přináší zprávu o tom, že skupina Pussy Riot byla navíc obviněna z kyberataku, jelikož na internetu byly zveřejňovány jejich videa s protipolitickými písněmi. [4] V dalším článku Le Monde přináší informace o tom, že manžel jedné ze zpěvaček má kanadský pas, což je Ruskem považováno za globální spiknutí proti němu. Právě teď je Putin v období, kdy chce svoji moc ještě více upevnit a vzdaluje Rusko mezinárodní scéně. Poté co Rusko blokovalo zásahy v Sýrii a udržovalo s ní kontakt, se velmi izolovalo[5].  

Autorka článku Artiom Akopian publikovaném na internetových stránkách Courrieru International uvádí problém aféry Pussy Riot v jiném světle. Odsouzení punkerek prý jen nahrává tomu, aby se západní svět pustil do kritizování Rusů a jejich pravoslavné církve. Tvrdí, že rozkoly mezi západní a východní církví jsou otázkou posledních několika staletí. Mezinárodní podpora Pussy Riot je dána zejména strategií marketingu v showbyznysu. Pussy Riot se zajisté zapsaly do historie, už jen tím, že jsou východní skupinou, která se veřejně nebojí stát si za svými názory. Poté co se dostanou z vězení, autorka popisuje, že se jistě stanou hrdinkami, kterým budou vyhraněny hlavní kanály pro jejich hudbu, kde budou zpívat o „hrůzách ruských věznic a o jejich nezkrotné odvaze až do posledních dnů“. Nejenže tato skupina přinesla veřejné vyjádření proti Putinovi, ale i proti pravoslavné církvi a nihilismu ruské mládeže. [6]  

Má se tato aféra hodnotit a chápat v ruském kontextu a prostředí nebo je nutné za tím vidět novou tvář Putinova funkčního období? V tomto případě se zdá příhodné obě varianty spojit.  Vladimir Putin si je jistě vědom slabší podpory své osoby v prezidentském úřadě ruku v ruce se sílícími protesty vůči němu a jeho politice, tudíž mu z jeho pohledu a pravomocí nezbývá nic jiného, než se nebezpečných jedinců zbavit, což v této zemi není novou a neozkoušenou taktikou.  

Použité zdroje

Odpovědný redaktor: Petr Vrchota

Text neprošel jazykovou korekturou

Titulní obrázek převzat z: http://www.guardian.co.uk/music/us-news-blog/2012/aug/17/media-prim-view-pussy-riot


[1]  Degbe, Esther:2012. Pussy Riot: une musique méconnu et très politique. Le Figaro. 20.8.2012, dostupné na: http://www.lefigaro.fr/musique/2012/08/20/03006-20120820ARTFIG00404-pussy-riot-une-musique-meconnue-et-tres-politique.php, 21.8.2012. 

[2] Le Figaro (2012). Russie: les Pussy Riot condamnées à 2 ans de prison. 17.8.2012. dostupné na: http://www.lefigaro.fr/international/2012/08/17/01003-20120817ARTFIG00326-russie-les-pussy-riot-jugees-coupables-de-hooliganisme.php, 21.8.2012.

[3] Le Parisien (2012). VIDEOS. Moscou: les Pussy Riot condamnées à 2 ans de camp. 17.8.2012, dostupné na: http://www.leparisien.fr/international/video-moscou-une-foule-impressionnante-attend-le-jugement-des-pussy-riot-17-08-2012-2128159.php, 21.8.2012.

[4]  Le Monde (2012).  Le tribunal  qui a jugé  les Pussy Riot  victime d´une cyberattaque. 21..2012, dostupné na: http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/08/21/le-tribunal-qui-a-juge-les-pussy-riot-victime-d-une-cyberattaque_1748009_3214.html, 21.8.2012.

[5] Le Monde (2012). Vladimir Putin et les sorcières  des Pussy Riot. 20.8.2012, dostupné na: http://www.lemonde.fr/a-la-une/article/2012/08/18/vladimir-poutine-et-les-sorcieres-des-pussy-riot_1747433_3208.html, 21.8.2012.

[6]  Akopian, Artiom: 2012.  L´affaire Pussy Riot: beaucoup de bruti pour rien! Courrier International. 16.8.2012, dostupné na: http://www.courrierinternational.com/article/2012/08/16/l-affaire-pussy-riot-beaucoup-de-bruit-pour-rien, 21.8.2012.

Jak citovat tento text?

Pelikánová, Eva. Svými názory se prozpívaly do nápravného tábora. Punkerky z Pussy Riot nezachránila ani mezinárodní podpora. [online]. E-polis.cz, 30. srpen 2012. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/svymi-nazory-se-prozpivaly-do-napravneho-tabora-punkerky-z-pussy-riot-nezachranila-ani-mezinarodni-podpora.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!