Schodek letos může být až o polovinu nižší, než předpokládá rozpočet

 1. červen 2016  Lukáš Kovanda  komentáře

Přebytek státního rozpočtu v květnu klesl na 22,4 miliardy korun z dubnových 30,5 miliardy korun. Není to ale vyloženě negativní zpráva. Jde totiž o nejlepší květnový výsledek od roku 1993.

Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com

Vládě se letos daří plnit rozpočet na výbornou. Alespoň zatím. Veřejné finance vykázaly v květnu kladné saldo rozpočtu již pátý měsíc v řadě. Tak dobrý výsledek v prvních pěti měsících roku české veřejné finance nepamatují minimálně od roku 2005.

Meziroční nárůst přitom zaznamenává inkaso ze všech klíčových druhů daní. Pozitivní výsledek má z velké části na svědomí rychlejší než předpokládaný růst tuzemské ekonomiky, který pokračuje i letos, a příjmy z rozpočtu Evropské unie.

Minimálně u některých druhů daňového inkasa jsou konečně patrné první známky zlepšení samotného daňového výběru. Zda se však jedná o skutečně o robustní, trvalejší trend, to potvrdí až následující měsíce, a dokonce roky. Ve druhé polovině roku se veřejné finance ocitnou ve schodkovém pásmu. Schodek za celý rok by však měl být výrazně nižší, až o polovinu, než rozpočtovaných 70 miliard korun.

Jak citovat tento text?

Kovanda, Lukáš. Schodek letos může být až o polovinu nižší, než předpokládá rozpočet [online]. E-polis.cz, 1. červen 2016. [cit. 2024-04-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/schodek-letos-muze-byt-az-o-polovinu-nizsi-nez-predpoklada-rozpocet.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář