Rozhovor s Václavem Havlem

 19. říjen 2010  Martin Fedina   komentáře

Václav Havel je spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčích Charty 77, vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989, klíčová postava disentu, poslední prezident Československa a první prezident České republiky. Za své aktivity v oblasti lidských práv a za své literární dílo obdržel Václav Havel řadu státních vyznamenání, mezinárodních cen a čestných doktorátů.

Rozhovor s Václavem HavlemRozhovor s Václavem Havlem

Interview s Václavem Havlem bylo pořízeno během konání Fóra 2000. I přes svou vytíženost a únavu byl pan prezident laskav a poskytl nám rozhovor pro e-Polis, za což mu děkujeme. Je na místě také poděkovat za velmi vstřícný přístup tajemnici Kanceláře Václava Havla paní Sabině Tančevové. 

 

1. Název letošního Fóra 2000 je „Svět, ve kterém chceme žít“. Není to ale tak, že ekologická a energetická krize nám zúží výběr „světů“? Neocitneme se namísto toho ve světě, ve kterém musíme žít, spíše než ve světě, ve kterém chceme žít?

Vybírat si nemůžeme nikdy, ani za příznivějších okolností, ale můžeme se to pokusit ovlivňovat. A to je i téma tohoto Fóra 2000, kde se zamýšlejí různí lidé nad tím, co dělat. Aby osidlování planety lidmi mělo smysl a neobracelo se proti lidskému rodu, musíme usilovat o lepší svět, aniž bychom měli iluzi o tom, že se nám jednou konferencí či jedním článkem svět podaří změnit.

2. Nadace Forum 2000 pořádá různé projekty jako například Mezináboženský dialog, ten se však odehrává spíše mezi elitami. Má dialog šanci proniknout mezi řadové věřící, kteří mají často jen zprostředkované a nepřesné znalosti o ostatních náboženstvích?

Já jsem nebyl účastníkem všech akcí, jen některých, ale to jsou veřejné akce. Každý má přístup, a kdo si z toho co vezme a koho to zajímá, je věc druhá. Mám ale například v paměti zcela unikátní meditace, kde byl přítomen islámský nejvyšší muftí z Egypta, Dalajláma, buddhisté, kardinál Vlk, kardinál z Vatikánu, byl tam i slavný, dnes již zesnulý, anglický rabín. Bylo to dojemné a hezké a přenášela to televize. Pokaždé se nepovede pozvat takovouto nejvyšší garnituru, kde všichni promlouvají k veřejnosti, a uspořádat ty podmínky tak, aby to vše veřejnost mohla vnímat. To se nepodaří každý den. Jde o úsilí dobré a smysluplné.  

3. Vy jste podpořil mezinárodní kampaň, která má za cíl vylepšit pověst Izraele. Součástí kampaně je i protest proti bojkotu izraelského zboží. Bojkot však často směřuje proti zboží z izraelských osad ilegálně postavených na palestinském území. Není ta kampaň jednostranná, proizraelská?

To je mnoho desetiletí se vlekoucí téma, které nebere konce, a vždy znovu a znovu jedni podezírají druhé, že jsou moc proizraelští či propalestinští. Tak to je a bude to zřejmě pořád, bohužel. Řeknete-li, že budují ty osady ilegálně, máte pravdu, že alespoň po dobu vyjednávání by měli přerušit výstavbu osad, to je jasné. Netanjahu je ovšem ostrý chlapík, ten to jen tak neudělá, a pokud ano, tak jen výměnou za něco. Do jaké míry ty osady můžeme nazvat ilegálními, je sporné. To území je sporné, a proto jsou sporné i stavby na něm.

 

4. Zapojil jste se do pražské předvolební kampaně billboardem, jaké důvody Vás k tomu vedly?

Zajímám se dlouhodobě o urbanismus a architekturu, byť amatérsky. A právě jako ten, kdo je dlouhodobě pohoršen anti-rozvojem Prahy, jsem se rozhodl svým originálním způsobem vstoupit do té kampaně. Považuji dnešní vedení za jedno z nejhorších, jaké kdy Praha ve svých dějinách měla. Je téměř neuvěřitelné, jak dovedou vše zkazit. Ani se nedovedou zamyslet nad koncepcí Letné, Letenské pláně, celého toho prostoru od Pohořelce až k ministerstvu vnitra. Co je to vlastně za prostor, tam dříve končívalo město, začínala vesnice. Dnes je to v centru města, ale neví se, co to je. Je to pláň, která čeká na další revoluci, stadion, parkoviště? Asi to má být hlavně parkoviště pro Spartu a ústí jakéhosi gigantického zbytečného tunelu. Mě prostě dlouhodobě rozčiluje nekoncepčnost, korupce často skrytá za nekoncepčností a výrazem mého rozčilení byl i ten billboard.

5. Čínský disident Liou Siao-po získal Nobelovu cenu, představitelé čínské vlády se však zdají být neústupní v otázce jeho propuštění.  Co si myslíte o budoucím vývoji Číny?

Já se domnívám, že z Číny se stává jedna ze čtyř největších ekonomických mocností světa a její rozvoj je založen na otevřené tržní ekonomice. Myslím si, že tržní ekonomika nemůže příliš dlouho koexistovat s politickou diktaturou. Dříve či později asi nastanou jakési změny. Kdy nastanou, jakou budou mít podobu, nikdo neví. A ten, kdo říká, že to ví, je chvástavec.

Václav Havel je spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčích Charty 77, vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989, klíčová postava disentu, poslední prezident Československa a první prezident České republiky. Za své aktivity v oblasti lidských práv a za své literární dílo obdržel Václav Havel řadu státních vyznamenání, mezinárodních cen a čestných doktorátů.

 

Fotografie z akce naleznete ve fotogalerii.

 

Odpovědná redaktorka: Selma Hamdi

Odpovědná korektorka: Bc. Hana Stýblová

Jak citovat tento text?

Fedina, Martin. Rozhovor s Václavem Havlem [online]. E-polis.cz, 19. říjen 2010. [cit. 2024-04-18]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/rozhovor-s-vaclavem-havlem.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 12x


Přidat komentář

Vložit komentář

FM

čtvrtek, 21. říjen 2010
23:59

Rozhovor s VH na e-polis, to je skutečně úspěch! Gratuluju. Jinak Čína je všechno jen ne tržní ekonomika. Čínské hospodářství v rozhodující míře řídí a manipuluje stát, nikoliv trh.


Napsal: FM [Odpovědět]

Selma

pátek, 22. říjen 2010
18:35

Selma

to FM: Děkuji, velice si Vašeho uznání vážíme.


Napsal: Selma [Odpovědět]