Plzenští politologové na konferenci Forum 2000

 15. říjen 2008  Bc. Jiří Mertl   komentáře

V pondělí, 13. 10. 2008, proběhla v Praze konference Forum 2000. Členové Akademického spolku Česko-slovenské unie studentů politických věd na této akci nemohli chybět. Konference samotná má poměrně slušnou tradici, když se vůbec první Forum pořádalo v roce 1997, přičemž za dobu svého konání si Forum získalo punc známé a úspěšné konference. To se přirozeně odráží i na osobnostech, které na konferenci v minulosti vystoupili, byli mezi nimi postavy z nejrůznějších koutů světa a z nejrůznějších oborů lidské činnosti.

Plzenští politologové na konferenci Forum 2000Plzenští politologové na konferenci Forum 2000

V pondělí, 13. 10. 2008, proběhla v Praze konference Forum 2000. Členové Akademického spolku Česko-slovenské unie studentů politických věd na této akci nemohli chybět.

Konference samotná má poměrně slušnou tradici, když se vůbec první Forum pořádalo v roce 1997, přičemž za dobu svého konání si Forum získalo punc známé a úspěšné konference. To se přirozeně odráží i na osobnostech, které na konferenci v minulosti vystoupili, byli mezi nimi postavy z nejrůznějších koutů světa a z nejrůznějších oborů lidské činnosti. Namátkou například Jeho svatost Dalai Lama, Bill Clinton, Madeleine Albright, Francis Fukuyama, Henry Kissinger či Immanuel Wallerstein. Ani na letošním ročníku nechyběli známé a renomované osobnosti, jimiž byli například Jan Švejnar, Paul Wolfowitz, Garry Kasparov či Adam Michnik.

Co se týče témat, ty byly pochopitelně vybírány s ohledem na současnou situaci ve světě. Otevírajícím tématem se tak stala problematika víry a fundamentalismu, dále například téma nazvané mocní a bezmocní nebo pluralita kultur a demokracie, zařazeno bylo i velmi aktuální téma ekonomické krize v podobě zamyšlení se nad vzestupem nových ekonomických mocností a vliv tohoto vzestupu na stávající mocnosti.

Osobně jsem byl přítomen na prvních dvou panelech diskuze a na debatě ohledně současného běloruského politického prostředí. První diskuzní panel se zabýval již zmíněným tématem víry a fundamentalismu. Hlavní řeč obstarala Rama Yade, francouzská státní tajemnice pro zahraniční záležitosti a lidská práva, přičemž zmiňovala hlavně poněkud diskutabilní a poměrně známý francouzský zákon o zákazu propagace symbolů jakéhokoliv náboženství na veřejnosti, jež je v odbornějších kruzích vnímán vesměs jako jasný rys francouzského asimilačního přístupu k multikulturalismu. Státní tajemnice dále uvedla, že důvodem pro přijetí tohoto zákona bylo přesvědčení, že náboženství a víra je něco soukromého, něco co by mělo zůstat na veřejnosti neutrální. Právě za tento zákon Francii kritizoval poslední člen panelu Robert Ménard, jenž hovořil o ztrátě důvěry v západní mocnosti, kvůli přílišnému etnocentrismu a aroganci. Nesouhlas s postupem Francie vyslovil i Mark Juergensmayer, podle nějž je klíčem k vyřešení fundamentalistických konfliktů i přes svou problematičnost samotné náboženství. Příspěvky saudsko-arabského prince Turki Al-Faisala a českého ministra školství Ondřeje Lišky byly kratší a obecnějšího rázu. Princ vyzval nejenom k dialogu, ale také ke snaze jít za dialog a podněcovat sbližování náboženství. Zatímco Liška vyzval ke hledání hodnoty v dialogu.

Druhý diskuzní panel navodil problematiku, jež je sice již poměrně stará,ale stále aktuální, touto problematikou jsou mocní a bezmocní. Důvod, proč píši,že je to poměrně staré téma, je uchopení celé diskuze ve smyslu mocných v čele státu a bezmocné opozice. V tomto duchu bylo také pojaté osazenstvo debaty, které tvořili zástupci opozic ze Zimbabwe, Ruska, Běloruska a Barmy. Úvodní slovo si vzal bývalý prezident Mexika Vincente Fox a zmiňoval hlavně poměry „své“ Latinské Ameriky coby regionu, kde se v minulosti poměrně hojně zneužívalo demokratických procedur k získání moci a její udržení. Dalším faktorem je podle něj nátura obyvatel Latinské Ameriky, kteří inklinují k osobnostem schopným vládnout a nemají chuť zavádět demokratické metody nebo je využívat. Všichni ostatní účastníci poté vesměs mluvili o specifikách svých zemí, přičemž za zmínku stojí poukaz Garryho Kasparova na proměnu vnímání technologie, jež byla v minulosti ze strany nedemokratického aparátu vnímána negativně, jako něco, co podněcuje změny, zatímco dnes je těmito systémy hojně využívána. Druhý zajímavý fakt zmínil Alyaksandar Milinkevich, když hovořil o tom, že se Lukašenkovi podařilo zachovat v Bělorusku centralizovanou ekonomiku, pomocí níž drží v šachu obyvatelstvo, které je jinak nakloněno demokratickým změnám, ale bojí se o jistoty.

Poslední akcí, jíž jsem se zúčastnil, byla debata o současném běloruském politickém prostředí. Debaty se účastnili Alyaksandar Milinkevich a Adam Michnik, jeden z hlavních představitelů polské opozice před rokem 1989. Celá debata byla vedena v uvolněném duchu a oba hosté se nevyhnuli porovnávání polské situace s tou běloruskou.

Letošní účast na Foru 2000 byla mojí první, proto nemohu po technické stránce srovnávat s předešlými účastmi, ale i tak musím říci, že organizace proběhla velmi dobře. Nenarazil jsem na žádný zádrhel, personál byl příjemný, jídlo dobré a vše bylo dobře označeno, tudíž ani nebyl problém s orientací.

Forum 2000 je tak velmi zajímavou zkušeností a uvidíme, jak dopadne toto diskuzní setkání příští rok.

Jak citovat tento text?

Mertl, Jiří. Plzenští politologové na konferenci Forum 2000 [online]. E-polis.cz, 15. říjen 2008. [cit. 2024-03-28]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/plzensti-politologove-na-konferenci-forum-2000.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 3.83 hvězdiček / Hodnoceno: 6x


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!