Francouzské deportace Romů a následné reakce očima německého tisku

 27. říjen 2010  Ondřej Hájek   komentáře

Francouzské deportace Romů do zemí jejich původu vyvolaly v evropské politice a médiích velký rozruch. Odezvy na tento akt na sebe nenechaly dlouho čekat a také německý tisk přispěl svou troškou do mlýna. Velmi zajímavou sebereflexi pak přinesl Zeit, ale nepředbíhejme.

Francouzské deportace Romů a následné reakce očima německého tiskuFrancouzské deportace Romů a následné reakce očima německého tisku

Francouzské deportace Romů do zemí jejich původu vyvolaly v evropské politice a médiích velký rozruch. Odezvy na tento akt na sebe nenechaly dlouho čekat a také německý tisk přispěl svou troškou do mlýna. Velmi zajímavou sebereflexi pak přinesl Zeit, ale nepředbíhejme.

Focus píše o tom, že Francii nehrozí žádné právní konsekvence kvůli vyhoštění Romů. Spor mezi Evropskou unií a Francií kvůli romské problematice byl vyřešen a Evropská komise nezahájí žádné řízení s Paříží. Francie předtím udělala drobné ústupky. Celý spor vznikl, když Francie ze svého území vyhostila více než 8 000 bulharských a rumunských Romů. Bulharsko a Rumunsko přitom patří mezi členské státy Evropské unie. Komisařka spravedlnosti Viviane Reding kvůli tomu nařkla Francii, že porušuje Evropskou unií garantovanou volnost pohybu občanů členských zemí. Na konci září dala Evropská komise Paříži lhůtu do 15. října, aby zjednala nápravu. Francouzi potom splnili požadavky Evropské komise. Viviane Reding ovšem prohlásila, že Evropská komise zůstane ostražitá a bude sledovat, jestli budou následovat i opravdové změny. Francouzský prezident se zdá být šťastný z rozhodnutíEvropské komise a na setkání ve francouzském Deauville vyjadřoval spokojenost nad tím, že „rozum zvítězil“. Evropská unie totiž dovolí členským státům vypovědět ze svého území občany jiných zemí, pokud představují otevřené nebezpečí pro bezpečnost nebo příliš zatěžují sociální systém.1)

Frankfurter Allgemeine Zeitung také přinesl článek o tom, že se Evropská komise zřekla trestního řízení proti Francii. Viviane Reding se nechala slyšet, že Francie reagovala „pozitivně, konstruktivně a včasně“ na požadavek Evropské komise, aby rychle přenesla procesně-právní směrnici EU o volném pohybu obyvatel do francouzského práva. Prohlásila, že Francie udělala přesně to, co vyžadovala Evropská komise. Ukazuje to podle ní na skutečnost, že Evropská unie jako právní společenství funguje dobře.Viviane Reding také oznámila, že Evropská komise bude nadále pracovat na tom, aby podpořila ekonomickou a sociální integraci Romů ve všech členských státech Evropské unie. V této souvislosti prohlásila: „Musíme jít k příčině problému a vyžadovat silnější národní snahy, pokud jde o přístup k ubytování, vzdělání, zdraví a pracovnímu trhu, stejně jako odstraňování chudoby.“ „Roma Task Force“, která byla zřízena Evropskou komisí v září, bude zjišťovat,jak mohou fondy Evropské unie přispět k navyšování národních prostředků vydávaných na integraci Romů. Evropská komise také plánuje v dubnu příštího roku představit unijní rámec pro národní strategie v romské otázce.2)

Rovněž Süddeutsche Zeitung přispěchal s článkem o tom, že konflikt mezi Evropskou unií a Francií byl nakonec zažehnán. Připomíná se v něm, jaký rozruch v létě způsobila Paříž, když stovky Romů posadila do letadel a poslala je pryč ze země. Evropská unie ihned začala Paříži hrozit sankcemi. Na ty ovšem nakonec nedojde.3)

Berliner Zeitung informuje o tom, jak poznámky francouzského prezidenta Nikolase Sarkozyho o německé kancléřce Angele Merkelové a o německé politice vůči Romům vyvolaly rozladění ve vztazích mezi Berlínem a Paříží.4)

Zeit přinesl článek s názvem „Laciná kritika Sarkozyho“. Upozorňuje se v něm na skutečnost, že v Německu byl Sarkozyho postup vůči Romům silně a hlasitě odsouzen a přitom se s touto menšinou v Německu nezachází o moc lépe. Také zdejsouRomové považováni za nepříliš sociálně integrovanou skupinu a potenciální kriminálníky. Soucit a solidarita s Romy ale přijde vždy tehdy, když se jim děje nějaké příkoří někde jinde - jako v této době ve Francii. Německá média a členové vlády odsoudili postup Sarkozyho, ale přitom v následujících letech musí Německo opustit kolem 12 000 Romů na základě repatriační dohody, které německá vláda uzavřela se státem Kosovo.5)

Německý tisk přinesl články, které situaci celkem výstižně popisovaly a informovaly čtenáře o nejnovějších událostech v této problematice. Zároveň se nebál podívat se na tyto události z mnoha různých úhlů pohledů. Myslím si, že by bylo dobré v této souvislosti ocenit zejména článek v Zeitu, který poukázal na to, že sami Němci mají máslo na hlavě.

 

Odpovědný redaktor: Bc. Martin Fedina

Odpovědná korektorka: Jana Nováková 

Titulní obrázek převzat z: http://www.afriscoop.net/journal/IMG/arton793.jpg

 

Internetové zdroje:

___________________________________________________________

1)  Focus: (2010).EU vs. Frankreich: Streit über Roma-Abschiebungen beigelegt. Focus 19.10.2010, dostupné na: http://www.focus.de/politik/ausland/eu-vs-frankreich-streit-ueber-roma-abschiebungen-beigelegt_aid_563543.html, 24.10.2010.

2)  Frankfurter Allgemeine Zeitung: (2010). EU-Kommission verzichtet auf Strafverfahren gegen Frankreich. Frankfurter Allgemeine Zeitung 19.10.2010, dostupnéna: http://www.faz.net/s/Rub99C3EECA60D84C08AD6B3E60C4EA807F/Doc~E05F2BC5119064506B77665CC1F56591A~ATpl~Ecommon~Scontent.html, 24.10.2010.

3)  Süddeutsche Zeitung: (2010). Doch kein Strafverfahren gegen Paris. Süddeutsche Zeitung 19.10.2010, dostupné na:  http://www.sueddeutsche.de/politik/eu-roma-abschiebung-doch-kein-strafverfahren-gegen-paris-1.1013680, 24.10.2010.

4)  Berliner Zeitung: (2010). Verärgerung in Berlin über Sarkozys Roma-Äußerung. Berliner Zeitung 18.9.2010, dostupné na: http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/archiv/.bin/dump.fcgi/2010/0918/seite1/0155/index.html, 24.10.2010.

5)  Tanja Dückers: (2010). Wohlfeile Kritik an Sarkozy. Zeit 10.9.2010, dostupné na:  http://www.zeit.de/politik/deutschland/2010-09/roma-abschiebungen-kosovo, 24.10.2010.

Jak citovat tento text?

Hájek, Ondřej. Francouzské deportace Romů a následné reakce očima německého tisku [online]. E-polis.cz, 27. říjen 2010. [cit. 2024-03-19]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/francouzske-deportace-romu-a-nasledne-reakce-ocima-nemeckeho-tisku.html>. ISSN 1801-1438.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 2 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!