Ekonomická situace v Číně

 10. prosinec 2008  Mgr. Ivana Gášková   komentáře

Perlový trh, oblíbené nákupní místo cizinců, kde nakoupí relativně kvalitní tradiční čínské zboží, hedvábím počínaje, přes porcelán, nefritové výrobky a perly, a štětci na kaligrafii konče. Nachází se ve „strategické“ lokalitě – vzdušnou čarou 500 metrů od Chrámu nebes, známé pekingské pamětihodnosti. O tom, že se svět zmítá v ekonomické situaci, vám připomene jenom lamentování obchodníků, které je součástí jakéhosi koloritu smlouvání o ceně. Čtyřpodlažní budova je plná nákupu chtivých cizinců.

Ekonomická situace v ČíněEkonomická situace v Číně

Perlový trh, oblíbené nákupní místo cizinců, kde nakoupí relativně kvalitní tradiční čínské zboží, hedvábím počínaje, přes porcelán, nefritové výrobky a perly, a štětci na kaligrafii konče. Nachází se ve „strategické“ lokalitě – vzdušnou čarou 500 metrů od Chrámu nebes, známé pekingské pamětihodnosti. O tom, že se svět zmítá v ekonomické situaci, vám připomene jenom lamentování obchodníků, které je součástí jakéhosi koloritu smlouvání o ceně. Čtyřpodlažní budova je plná nákupu chtivých cizinců.

Zastavuji se ve svém oblíbeném obchůdku s kašmírovými šálami. Moje „známá“ prodavačka si tentokrát říká o 5 jüanů více než jindy. „Ceny pořád rostou. Začalo to před olympiádou a teď, místo toho, aby se zase zlevnilo, přišla ekonomická krize. Není to žádná legrace, při starých cenách bychom prodělali.“

Číňané se obávají, že se v důsledku ekonomické krize reálná hodnota jejich příjmů sníží. Proto příliš neinvestují a nakupují pouze základní a levné zboží. Tak alespoň hovoří tabulky a grafy. Zatím o tom ale v reálu nesvědčí supermarkety, které rozhodně prázdnotou nezejí. Ceny základních potravin skutečně rostou. Už od loňského roku. Čínská vláda tento jev ale neklade do přímé souvislosti se světovou krizí.

Nejvyšší místa hovoří o tom, že v Číně nebyla finanční oblast ekonomickou krizí příliš zasažena. Údajně i proto, že „většina čínské devizové rezervy byla investována do amerických státních dluhů. Poté, co byly americkou vládou odkoupeny dluhopisy Fannie Mae a Freddie Mac, které patřily čínským finančním orgánům, byly zabezpečeny ze zaplacení pojistek a úroků“.

Přesto podnikla sérii ekonomických opatření. Jejich součástí je mj. finanční podpora obyvatel s nízkým příjmem ve výši 26,6 miliard jüanů. Životní minimum se loni pohybovalo na hranici 208 jüanů, letos činí o 26 jüanů více.

Zástupce ředitele Čínské lidové banky Yi Gang se nechal slyšet: „Finanční krize dala čínské ekonomice ve skutečnosti šanci transformovat se. Pokud se objeví vhodné řešení, může Čína změnit své zaměření na zahraniční obchod a prostřednictvím zvýšení domácí poptávky dojde k rovnováze ekonomické struktury.“

Čína hodlá stimulovat domácí poptávku. To by mělo příznivě ovlivnit i ekonomiky rozvojových zemí. Hospodářský plán navíc zahrnuje nutnost importu nových technologií. Od prvního prosince by měly padnout nebo se snížit vývozní cla na některé produkty.

Daný plán by měl snížit daně z přidané hodnoty a posílit vládní investice. Čínská vláda rozhodla, že v následujících dvou letech bude investovat 4 biliony jüanů do zrychlení stavby infrastruktury, posílení ochrany životního prostředí, obnovy po zemětřesení a zvýšení důchodu městských a vesnických obyvatel. Dalším opatřením k čelení krizi je snižování úrokovou mírou Čínskou ústřední bankou, která současně zrušila omezení o rozsahu půjček komerčních bank.

Panují obavy, že v následujících týdnech a měsících poroste míra nezaměstnanosti, která činila na začátku září podle oficiálních údajů 4% (zahrnuje pouze zaregistrované nezaměstnané). Velkou skupinu Číňanů bez práce tvoří 200 milionů rolníků najímaných ve městech na sezónní práce. V tomto směru se bude vláda pokoušet najít těmto lidem zaměstnání, resp. Zajistit rekvalifikaci, nebo je ponoukat ke startu vlastního podnikání.

Autorka pracuje v Číně jako novinářka

Článek byl publikován 3. 12. 2008 v Hospodářských novinách.

Titulní obrázek převzat z: http://www.sxc.hu/photo/1265339

Jak citovat tento text?

Gášková, Ivana. Ekonomická situace v Číně [online]. E-polis.cz, 10. prosinec 2008. [cit. 2024-04-16]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/ekonomicka-situace-v-cine.html>. ISSN 1801-1438.

Autor Mgr. Ivana Gášková

Autor:

Studentka magisterského oboru Politologie na Fakultě filosofické ZČU, orientuje se na problematiku nedemokratických režimů a přechodů k demokracii v Latinské Americe.


[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář

Vložit komentář

Unz

pátek, 19. prosinec 2008
07:00

unz

Není mi jasné, jak stimulace čínské poptávky pomůže rozvojovým zemím, když největšími investory v Číně jsou země ze skupiny High-income countries - daleko nejvíce však Hongkong. Článek ve skutečnosti o ekonomické situaci v Číně vlastně neinformuje, bohužel. Třeba příště .)


Napsal: Unz [Odpovědět]

Karel Jetel

pátek, 19. prosinec 2008
10:25

to Unz: Hongkong a Čína jsou dva odlišné státy?


Napsal: Karel Jetel [Odpovědět]

Unz

čtvrtek, 15. leden 2009
11:49

unz

Nikde nepíšu, že Hongkong je stát :)Nicméně v rámci SAR se přesouvá na ČLR "pouze" suverenita a další oblasti jako obrana a zahr. politika. Zároveň však Hongkong funguje v dalších oblastech jako jiné suverenní státy. SAR má v rámci mezinárodního práva právní subjektivitu, což mu umožňuje uzavírat např. obchodní smlouvy (a to bez jakýchkoliv kontroverzí i s Tchaj-wanem) atp. Z těchto důvodu je ve statistikách World Bank, nebo IMF evidován jako samostatná entita, jež je od pevninské Číny neodvislá. Ale to už nijak nesouvisí s tématem příspěvku :)


Napsal: Unz [Odpovědět]