Cenzura čeká i na uživatele mobilů

 28. leden 2010  Mgr. Ivana Gášková   komentáře

O kauze Google Číňané mnoho neví. Informace čerpají od cizinců. Cenzura má hlavně zabránit kritice poměrů v zemi jedné strany. V současnosti Čínou cloumá hned několik skandálů spojených s moderními komunikačními technologiemi. Každým dnem narůstá počet stránek, které jsou v říši středu nedostupné. Množí se zprávy, že cenzura zasáhne i uživatele mobilních telefonů.

Cenzura čeká i na uživatele mobilůCenzura čeká i na uživatele mobilů

O kauze Google Číňané mnoho neví. Informace čerpají od cizinců. Cenzura má hlavně zabránit kritice poměrů v zemi jedné strany.

V současnosti Čínou cloumá hned několik skandálů spojených s moderními komunikačními technologiemi. Každým dnem narůstá počet stránek, které jsou v říši středu nedostupné. Množí se zprávy, že cenzura zasáhne i uživatele mobilních telefonů.

Poté co minulý týden společnost Google oznámila odchod z Číny, se vyrojily negativní, místy nenávistné reakce. Umocnilo je také vystoupení americké šéfky diplomacie Hillary Clintonové na podporu Googlu.

"O tom, že Google chce z Číny odejít, se v novinách něco psalo. Pak se hodně rozebíral projev Clintonové, která kritizovala nedodržování lidských práv v Číně. Což je vždy velmi citlivé a intenzivně sledované téma. O prvotních důvodech, proč se Google rozhodl pro odchod, se ale moc neví. V tomto směru máme nedostatek informací," komentuje celou situaci učitelka čínštiny pro cizince. "Jak se celá situace udála, se dozvídám až od svých studentů-cizinců, kteří čerpají informace ze zahraničních médií. Mám pocit, jako by na celou událost bylo uvaleno informační embargo a k nám se dostávaly jen nepatrné střípky," dodává.

Celou kauzu spojenou s odchodem Googlu z Číny odstartovalo napadení serveru čínskými hackery a nevole firmy i nadále se podrobovat filtraci vyhledávaných odkazů kontrolované čínskou stranou.

Na mou otázku, zda odchod Googlu z čínského trhu výrazně zasáhne místní uživatele internetu, mladá žena odpovídá: "Pravděpodobně ne. Číňané většinou užívají BaiDu, který jim poskytuje zdarma mnohem více služeb. Google přišel teprve před několika lety a nestal se v pravém slova smyslu plnohodnotným konkurentem čínského serveru. Asi nejvíce se odchod Googlu dotkne cizinců, pro které je číslo jedna."

Internetový vyhledávač na čínském trhu soupeří s místním produktem BaiDu, jenž poskytuje v podstatě podobné služby jako Google, navíc nabízí také možnosti stahovat zdarma hudbu, videa, filmy a další, a to nejen čínské, ale celosvětové výroby. Tyto služby jsou však, nahlédnuto z naší perspektivy, nelegální, protože se prostřednictvím nich porušují autorská práva.

Cenzuře se brzy budou muset podrobit i uživatelé mobilů. Jediná společnost zajišťující mobilní komunikaci China Mobile bude ve spolupráci s příslušnými orgány kontrolovat SMS konverzaci svých klientů. Klíčová slova mají najít závadný obsah spojený především s pornografií. Číňané si tak už nebudou moci ve svých SMS zaflirtovat.

Pokud uživatel použije některý z výrazů na seznamu zapovězených slov, China Mobile mu zablokuje možnost nadále posílat či dostávat textové zprávy.

Opatření je však pravděpodobně jen zástěrkou, která má posloužit k mnohem závažnějším pravomocím. Kontrola SMS se s největší pravděpodobností zaměří na případnou kritiku poměrů v zemi.

 

Článek vyšel na stránkách HN.IHNED.CZ

Titulní obrázek převzat z: http://www.sxc.hu/photo/1182569

Jak citovat tento text?

Gášková, Ivana. Cenzura čeká i na uživatele mobilů [online]. E-polis.cz, 28. leden 2010. [cit. 2024-04-18]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/cenzura-ceka-i-na-uzivatele-mobilu.html>. ISSN 1801-1438.

Autor Mgr. Ivana Gášková

Autor:

Studentka magisterského oboru Politologie na Fakultě filosofické ZČU, orientuje se na problematiku nedemokratických režimů a přechodů k demokracii v Latinské Americe.


[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!