100 dnů do zahájení 29. letních olympijských her

 30. duben 2008  Mgr. Ivana Gášková   komentáře

Většina obytných i administrativních budov, jejichž vzhled poznamenal zub času, povětrnostní podmínky a nezájem jejich uživatelů, dostala v posledních dnech novou fasádu. Stavbu Lidového soudu v ulici Lu-ku dělníci natřeli zářivě bílou, která kontrastuje s šedivým smogem, který často zahaluje město. Velké zatravněné plochy v ulicích Ž\'-tchan Lu a Ťien-kuo-men-waj či Čchao-jang parku se díky neustálému kropení, a to i přes výstrahy nutnosti šetřit vodou a dalšími zdroji, zelenají. Mizí všudypřítomný nepořádek, pohozené odpadky a odložené haraburdí všeho druhu. Stavební a výkopové práce budou pokračovat ještě dva měsíce a poté by měl hluk zbíječek utichnout až do poloviny září.

100 dnů do zahájení 29. letních olympijských her100 dnů do zahájení 29. letních olympijských her

Většina obytných i administrativních budov, jejichž vzhled poznamenal zub času, povětrnostní podmínky a nezájem jejich uživatelů, dostala v posledních dnech novou fasádu. Stavbu Lidového soudu v ulici Lu-ku dělníci natřeli zářivě bílou, která kontrastuje s šedivým smogem, který často zahaluje město. Velké zatravněné plochy v ulicích Ž'-tchan Lu a Ťien-kuo-men-waj či Čchao-jang parku se díky neustálému kropení, a to i přes výstrahy nutnosti šetřit vodou a dalšími zdroji, zelenají. Mizí všudypřítomný nepořádek, pohozené odpadky a odložené haraburdí všeho druhu. Stavební a výkopové práce budou pokračovat ještě dva měsíce a poté by měl hluk zbíječek utichnout až do poloviny září.

Na několika místech se objevily časoměřiče, které odpočítávají dny, hodiny, minuty a sekundy do startu sportovní události roku. Vteřiny „umazávají“ díky nainstalovaným zařízení například i mnozí zaměstnanci státních institucí. Každý den kolem časoměřiče nainstalovaného ve vstupní hale a ozdobeného květinami procházejí stovky zaměstnanců Čínského rozhlasu. Tak to dnes vypadá v hlavním městě letošního pořadatele olympijských her, Pekingu.

Sídliště Š´-ťing-šan na západě města během tří týdnů prohlédlo. Šedivé čtyřpodlažní bytovky ožily díky oranžovým nebo červenobílým nátěrům. Umývači oken a kachliček drhnou, zavěšeni na lanech ve výškách několika desítek metrů, svislé plochy kancelářských budov. Ulice a uličky mezi domy jsou doslova zasypané ořezanými větvemi stromů. Dělníci pokládají nový asfaltový koberec na rozbité úseky vozovky a zpevňují děravé a prašné chodníky. Přípravy na největší sportovní svátek roku vrcholí a Číňané nenechávají nic náhodě. Všechno je nutné stihnout do druhé dekády června.

Přibývají nově otevřené linky metra, intenzivně se modernizují stanice starých tras. V mnoha případech nebylo možné stávající prostory rekonstruovat a proto byly vchody srovnány se zemí a postaveny nové. Během posledního půlroku se cestující vystoupivší ve stanici metra Pa-pao-šan, v jejíž blízkosti se nachází největší hřbitov v čínské metropoli, potýkali s hlukem, zvířeným prachem, zápachem a především absencí bezbariérového výstupu na povrch.

Proudy lidí mnohdy bez varování zastavily zatarasené vchody a východy z metra, které momentálně procházely rekonstrukcí. Na těchto místech se objevují nové stavby ve většině případů odpovídající současným standardům a požadavkům na pohodlné využití služeb hromadné dopravy, jak je známe z Evropy. Ve vstupních mini-halách nad zemským povrchem si budou cestující moci zakoupit jízdenku, dovnitř se díky nájezdovým rampám dostanou pohodlně i vozíčkáři či maminky s kočárky, což je v Pekingu skutečné novum. Samozřejmostí už jsou také eskalátory.

Tato staveniště zatím obíhá plechové ohrazení, většinou s vyobrazenými symboly pekingské olympiády nebo pohledem na olympijskou vesničku či stadiony z ptačí perspektivy.

Naopak hotová by měla být samotná olympijská vesnička. Alespoň to tvrdí organizátoři, kteří do části jejího areálu pustili pod dohledem jen několik málo skupin novinářů a olympijských funkcionářů. Ti měli možnost prohlédnout si vzorové apartmány.

„To, co jsme měli možnost vidět, ukazovalo na vysokou úroveň zařízení. Pekingské zázemí olympioniků bude velice kvalitní. Během posledních let se ale rozdíly víceméně stírají. Dnes je jedno, které město a země olympiádu pořádají. I když v porovnání s Athénami bude Peking asi o něco lepší,“ nechal se slyšet předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek, který navštívil čínské hlavní město v druhém dubnovém týdnu.

Vesnička by měla pojmout až 17.000 sportovců a funkcionářů. Ubytování v komplexu 42 šesti až devítipodlažních budov poskytne olympionikům komfort, architektonické kreace ale nečekejte. Na rozdíl od zajímavě stavebně i barevně pojatých stadionů nezakomponovali projektanti při budování vesničky módní výstřelky. Stavby působí střídmě – šedé cihly doplňuje černý mramor, bílý kámen a tmavé dřevo. Její dočasní obyvatelé budou moci využít standardních služeb, jako jsou sportoviště, restaurace, knihovna, obchody ale také kavárny, kterých je v samotném Pekingu jako šafránu.

Prostornost bytů odpovídá čínským podmínkám. Bude – li obyvatelkou apartmánu drobná gymnastka, místa bude mít dost. Naopak mohutný vzpěrač se může cítit jako sardinka v konzervě. Pekingská olympijská vesnička se bezesporu zapíše do paměti některých uživatelů díky kuriozitě: sportovci dosahující více než dvou metrů obdrží jakési nádstavce k posteli, neboť i ty byly projektovány podle vzrůstu Číňanů.

Olympionici si během tří týdnů dopřejí „luxus“, o jakém se běžnému Pekiňanovi může jen zdát, a to v podobě pitné vody, která poteče ze všech kohoutků ve vesničce. O původu vody, jež používají pekingské domácnosti, je mnohdy lepší se nepídit.

Dalšími místy, kde se budou reprezentanti pohybovat, jsou sportoviště a národní domy. Zatímco všechny stadiony (až na Národní stadion zvaný Ptačí hnízdo, který otestovali sportovci poprvé až v druhé polovině dubna) byly dokončeny už na konci loňského roku, v budoucím Českém domě to dnes vypadá jako po výbuchu. „Nezlobte se, ale až do ukončení rekonstrukce, které je plánované na červenec, nebudeme podávat k celé záležitosti žádné informace“, reagovala na dotaz o stavu příprav Českého domu v Hotelu Gloria Plaza v centru Pekingu vedoucí finančního oddělení. „Jedná se o obchodní tajemství,“ dodala po konzultaci s ředitelem hotelu.

Předseda Českého olympijského výboru Jirásek byl sdílnější: „Konečně se tam začalo něco dělat. Ve třetím patře, které bude vyhrazené Českému domu, strhali koberce a tapety.“ Rekonstrukce části objektu pro českou delegaci však nijak nenarušila chod hotelu. Prostory, jež budou sloužit jako televizní studio, místnosti pro novináře či salonky určené k setkávání sportovců a hostů, jsou dostatečně oddělené od míst, kde se běžně pohybují ostatní hosté hotelu. Díky tomu žádné stavební úpravy vyhrazených míst pro Čechy ubytovaní nezaregistrovali.

Naše delegace bude mít v Hotelu Gloria Plaza k dispozici 45 pokojů a kuchyň, na kterou také čeká úprava. Funkcionáři si tak narozdíl od sportovců ubytovaných v olympijské vesničce, kteří se budou muset spokojit pouze s čínskými pokrmy a potravinami, budou moci pochutnávat na českých jídlech. Delegace s sebou dokonce za tímto účelem přiveze svého kuchaře. Český olympijský výbor se rozhodl využít pro národní dům v menší míře také prostory sousedního hotelu New Otani.

V Českém domě, jenž se nachází na strategickém místě v relativní blízkosti dvou linek metra, se našinci dostanou také potřebné informace nebo případně i pomoc v nesnázích. Českým turistům a sportovním fandům nebude chybět ani nezbytné pivo. V hotelu se bude čepovat plzeňské.

Autorka pracuje v Číně jako novinářka

Článek vyšel 30. dubna 2008 v Hospodářských novinách.

Titulní obrázek převzat z: http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=download&id=944014

Jak citovat tento text?

Gášková, Ivana. 100 dnů do zahájení 29. letních olympijských her [online]. E-polis.cz, 30. duben 2008. [cit. 2024-03-28]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/clanek/100-dnu-do-zahajeni-29-letnich-olympijskych-her.html>. ISSN 1801-1438.

Autor Mgr. Ivana Gášková

Autor:

Studentka magisterského oboru Politologie na Fakultě filosofické ZČU, orientuje se na problematiku nedemokratických režimů a přechodů k demokracii v Latinské Americe.


[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.12 hvězdiček / Hodnoceno: 16x


Přidat komentář

Vložit komentář

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!